Foto: Jim Thompson / Zuma Press / Profimedia

Odlazak velikana.

Ime Gerija Kolsona, čuvenog košarkaškog trenera koji je slavu stekao na američkim koledžima, preminuo je u 90. godini nakon dugogodišnje borbe sa tumorima.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako nikada nije bio deo NBA lige kao trener, Koson je na univerzitetima Valdosta Stejt, Peperdajn, Nju Meksiko i Fresno Stejt u karijeri dugoj 34 godine, sa klupe zabeležio skor od 536 pobeda i 385 poraza, što mu je donelo status legende tamošnjeg sporta, dok je u NBA ušao 2002. godine, kao asistent predsednika košarkaških operacija.

Ipak, u istoriji američkog sporta ostaće upamćen po inicijativi koja je zauvek promenila izgled košarke.

Naime, 1986. godine Kolson je bio glavni pokretač ideje da se na koledž nivo uvede linija za tri poena. iako su signali u početku bili veoma loši, kroz nekoliko meseci to pravilo je zvanično usvojeno, da bi u narednim godinama postalo jedno od glavnih oružja koledž timova. Ujedno, ovo pravilo je u velikoj meri doprinelo i promeni izgleda same NBA lige, pa su tako gotovo svi najbolji šuteri NBA lige dobili šansu da deo igre po kom su prepoznatljivi i po kom su menjali istoriju lige, pa smo dobili priliku da prethodnih godina uživamo u neverovatnim potezima pre svega Stefa Karija, koji je gotovo čitavu karijeru izgradio na neverovatnom šutu za tri poena kako u NBA, tako i na koledžu, gde je karijeru završio sa 441 pogođenim šutom za tri poena, što mu je postalo najjače oružje.

BONUS VIDEO