Foto:Michael Reaves / Getty images / Profimedia; USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia; Christian Petersen / Getty images / Profimedia; wikipedia.org/

Denver je završio pripremni period pobedom protiv Los Anđeles Klipersa (103:93), a srpski centar Nikola Jokić ponovo je blistao i pokazao zbog čega je prvi favorit da osvoji MVP titulu ove sezone.

Imao je Jokić učinak od 25 poena, 14 skokova i osam asistencija, dok je prvi put proveo više od 23 minuta na terenu (28) i na sjajan način je zaokružio pripreme. Denver je za tih pet mečeva ostvario tri pobede i dva poraza, dok je i dobio nekoliko novih igrača koji će potencijalno rešiti probleme u sastavu.

PROČITAJTE JOŠ

Sve su ovo prošlogodišnji šampioni uradili bez trenera Majka Melouna, pošto je njegov otac Brendan Meloun preminuo neposredno pre prvog pripremnog meča. Njega je zamenio prvi pomoćnik Dejvid Adelman i to na sasvim solidan način, iako je malo ko znao za njega pre ove nesrećne situacije.

Kada pogledamo igru Denvera, što se tiče samog stila, nije bilo mnogo promena i još uvek se sve vrti oko Jokića.

Nikola Jokić
Foto: Ariana Ruiz / Zuma Press / Profimedia

Tu su i Džamal Marej, Kentavijus Kaldvel-Poup, Eron Gordon, Redži Džekson, ali i neka nova lica kao što su mladi Džulijan Stroter, Džastin Holidej i Tajson Hanter, dok su Majkl Porter junior i Kristijan Braun povređeni.

Denver je trenutno prema kladionicama treći favorit za osvajanje titule, dok su tim sa najviše šansi za plasman u NBA finale iz Zapadne konferencije. Jasno je da će Nagetsi biti tim koji će ostali morati da pobede ukoliko žele da urade nešto više i zbog toga će se ova sezona razlikovati od svih ostalih u kojima je nastupao Jokić.

Foto: AP Photo/Matt York

Obično je Denver bio taj tim koji je jurio pobedu više, ali će to sada raditi najveći rivali Los Anđeles Lejkersi, Finiks Sansi i Golden Stejt Voriorsi. Upravo će Denver odgovor na to koliko su se rivali pojačali dobiti već na otvaranju sezone kada će igrati protiv Lebrona Džejmsa i Los Anđeles Lejkersa (25. oktobar, 1.30).

Lejkerse su Nagetsi „počistili“ u finalu Zapada prethodne godine (4-0), ali se „jezeraši“ neće predati tako lako ove godine. Promenili su nekoliko ključnih igrača na bitnim pozicijama i za razliku od prethodne godine od samog starta sezone igraće centar Entoni Dejvis. „Staklena“ zvezda obično je zbog raznih povreda propuštala start sezone i Lejkersi su uz dosta muke morali da dolaze do pobeda i dobrog plasmana na tabeli. Sada će imati priliku da uđu odmah u ritam i nameste ekipu na vreme.

Foto: TanjugAP Photo/David Zalubowski)

Projektovani najveći rival jeste Finiks, koji u svojim redovima ima tri superzvezde – Kevina Durenta, Devina Bukera i Bredlija Bila. Kada na ova imena dodate centra Jusufa Nurkića, sjajne defanzivce Grejsona Alena i Džoša Okogija jasno je zbog čega bi Finiks trebalo da razbija ove godine.

Golden Stejt će sa novim dvojcem, Stefom Karijem i Krisom Polom, čekati šansu iz senke i nije isključeno da se i oni bore za plasman u finale. Sa druge strane Amerike, u Istočnoj konferenciji, nalaze se dva najveća favorita za osvajanje prstena – Boston Seltiksi i Milvoki Baksi.

Jedan od najboljih igrača NBA lige Dejmijan Lilard trejdovan je u Bakse, ali u prvim mečevima nije baš blistao u paru sa Janisom Adetokumbom. Lilard je prošle sezone u proseku imao 32,2 poena i 7,3 asistencije, i jasno je da će Milvokiju biti potrebno vremena za usavršavanje igre. Amerikanac je verovatno najbolji šuter lige posle Karija, pa su na papiru dobili najjače moguće oružje.

Nikola Jokić
Foto: RONALD MARTINEZ / Getty images / Profimedia

Kao i svake godine, tu je naravno i Boston, kome je ovo jedna od poslednjih sezona ukoliko žele da urade nešto. Kombo Džejlena Brauna i Džejsona Tejtuma bio je dovoljan samo za jedno NBA finale i poraz od Golden Stejta, ali sada u redovima Seltiksa igra i Kristaps Porzingis, validna treća opcija za potencijalni šampionski tim.

Ipak, u prvom planu će naravno biti Denver sa Jokićem koji nikad bolje nije nastupao u pripremnom periodu. Za 21,9 minuta provedenih na terenu, Jokić je beležio 16,5 poena, osam skokova i 4,8 asistencija na pet utakmica. Šutirao je 60 odsto iz igre, 36% za tri poena i 71 odsto za dva, dok je jedino imao problema sa slobodnim bacanjima (64%).


Raspored Denvera na startu NBA lige

Denver – LA Lejkers (25. oktobar 1.30)

Memfis – Denver (28. oktobar 1.00)

Oklahoma – Denver (29. oktobar 20.30)

Denver – Juta Džez (31. oktobar 20.30)

Minesota – Denver (2. novembar 1.00)

BONUS VIDEO Momenat kada je Panter uplašio navijače Partizana