Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde vratili su trofej ABA lige u svoje ruke, pošto su u finalu dominirali protiv Partizana i slavili sa 3-0 u seriji.

Srušena je dugogodišnja tradicija u plej-ofu ABA lige, pošto je Zvezda nakon 25 vezanih poraza gostiju u finalu regionalnog takmičenja, konačno uspela da pobedi pred navijačima Partizana u Beogradskoj areni.

Od 2018. godine i pobede Budućnosti protiv Zvezde, nije viđen brejk u finalima ABA lige, ali je i tom nizu došao kraj, reklo bi se potpuno zasluženo.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom regularnog dela sezone Partizan je imao više neočekivanih kikseva od Zvezde, pa je tako morao da se bori čak i za drugo mesto, dok su crveno-beli sačuvali lidersku poziciju i stekli prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Prvi meč finala igrao se u Pioniru, a rezultat je bio 85:82. U drugom je bilo 80:73, a u trećem 76:82. Razlike nisu bile velike, ali Zvezda je pokazala da je u ovom trenutku bolji tim i ako izuzmemo sudijske greške u prvom duelu, može se reći da je uglavnom vodila i zasluženo došla do ubedljivih 3-0.

Razlika u kvalitetu dva tima zaista nije velika, ali Zvezda je slavila na šest večitih derbija zaredom i to nikako ne može biti slučajno, a ni sudije ne mogu biti krivci ta takve rezultate.

Odmah po dolasku Janisa Sferopulosa u Zvezdu, Partizan je u kratkom vremenskom periodu odneo po jednu pobedu u ABA i Evroligi, ali od januara pa do sada crveno-beli su se i te kako revanširali.

Kevin Panter, KK Partizan
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs ©

Zvezda je ove sezone doživela debakl u Evroligi, ali je najspremnija bila za duele sa Partizanom, a velike zasluge za to idu treneru Janisu Sferopulosu, koji nije birao igrače za ovaj tim, ali je napravio sistem i hemiju kakvu je želeo i pokazao da ima pobednički recept, čak i sa oslabljenom ekipom.

U januaru Zvezda je pobede odnela u ABA i Evroligi, a onda je u finalu Kupa Radivoja Koraća takođe srušila večitog rivala i došla do prvog trofeja u sezoni. Na tim mečevima odlično je funkcionisala Zvezdina odbrana sa preuzimanjima, a bilo je i više raspoloženih igrača u crveno-belim bojama. Setimo se one Teodosićeve inspiracije u finalu Kupa, Jagovog koša za pobedu u ABA ligi, 16 poena razlike u Evroligi i 14 poena Gilespija…

Ipak, finale ABA lige je neka potpuno druga priča, pa se očekivalo da Partizan zaboravi na sve ono što se dešavalo i pokaže karakter tima koji je prošle sezone osvojio titulu regionalnog šampiona. Međutim, sem neizvesnosti u prvom duelu (nećemo sada o suđenju, bilo je mnogo diskutabilnih tema tokom prva dva meča) slabo šta smo videli od Obradovićevog tima.

PROČITAJTE JOŠ:

U prvom meču Džejms Naneli je imao 27 poena, ali sem njega i na trenutke Pantera i Avramovića uz neke dobre poteze Kabokla i Smita, niko se nije posebno istakao, a razočarali su nosioci igre poput Doužera, Kaminskog, Ledeja… U tom duelu presudio je odnos u slobodnim bacanjima, pošto ih je Zvezda šutnula 17 više – 42 naspram 25.

Već u drugom duelu Zvezda je čvršćom odbranom, većom energijom i odlučnošću, te boljom organizacijom pokazala sama sebi put ka tituli. Panter je odlično čuvan od strane Jaga i Lazića, Naneli je imao 0/9 iz igre, dok ni ostali baš nisu bili na nivou finala, a srpski igrači poput Anđušića i Trifunovića nisu ni dobili šansu, dok je Aleksa veći deo utakmice presedeo na klupi.

U trećoj utakmici, Obradović je odlučio da nastupi bez Nanelija, oslonio se više na domaće snage, ali je Zvezda skoro celim tokom utakmice kontrolisala ritam i rezultat i uspešno je odbila svaki nalet rivala. Kad smo kod toga, setićemo se trojki Teodosića, Giedraitisa i Tompkinsa u drugom poluvremenu – sve to je bilo veoma bitno uz prekid kada je Nemanja Vasiljević, direktor Zvezde, izbačen iz dvorane u trenucima kada je Partizan bio u dobrom ritmu, koji je nakon pauze poremećen.

Partizan vs Crvena Zvezda Foto:Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Imao je Partizan na svom terenu 20 šuteva iz igre više. Odnos u šutevima za dva bio je 40-20, ali je Partizan bio precizan samo 16 puta, a Zvezda 14 iz znatno manje pokušaja. Imali su crveno-beli 15 slobodnih bacanja više, ali potpuno zasluženo, jer su imali bolje napade na koš i nekako su lakše dolazili do otvorenih pozicija i prilika za poene.

Na nivou serije, Zvezda je imala 28 asistencija više, što dovoljno govori o timskoj igri, hemiji i bolje raspoređenim ulogama na terenu u crveno-belom taboru. Zvezdina odbrana bila je bolja od Partizanovog napada, a ključna stvar u toj priči bile su rotacije i smanjivanje „mis-mečeva“ kada dođe do preuzimanja. Zvezda je odlično komunicirala u odbrani, a u situacijama jedan na jedan bila je agresivnija, pa je tako Panter tokom cele serije dao 25 poena, a ni Ledej se uopšte nije proslavio.

PROČITAJTE JOŠ:

Pored svega toga, Partizan nije imao gotovo nikakvu produkciju od Kaminskog i Kabokla, a bez te unutrašnje igre protiv ovakve Zvezdine odbrane, još sa preuzimanjima, nemate šta da tražite i to se više puta pokazalo kao ključno ove sezone. Jednostavno, Kaminski zbog očajne defanzive ne može dugo da ostane na parketu, dok Kaboklo nema kvalitet da sa niskog posta stalno pravi razliku.

Kada se sve sabere i oduzme, čak je i Željko Obradović ostao bez rešenja u ovom košarkaškom ratu. Sferopulos je napravio bolji tim od pojedinaca koje je imao na raspolaganju i savršeno se pripremio za svaki večiti derbi od januara do finala ABA lige.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar