Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Denver se nalazi u ozbiljnoj krizi, isprva je delovalo da je to svesno obaranje forme, ali je istina možda drugačija.

Da se nešto značajno promenilo svedoči što je Majkl Meloun, trener Denvera, nakon što su Nagetsi izgubili od Hjuston Roketsa sa 124:103 izašao pred novinare i otkrio dešavanja iz svlačionice javno.

To se dešava baš, baš retko, osim kada trener pokušava da napravi instant šok terapiju.

PROČITAJTE JOŠ

„Ako ćemo da igramo ovako izgubićemo u prvoj rundi plej-ofa. Kada ne radimo naš posao. Govorim istinu. Nazvao sam tim „mekim“ i izazvao sam nekog da me izazove. Niko to nije uradio jer smo kao grupa bili meki danas. Ne kažem da smo inače meki, ali večeras jesmo“, poručio je Meloun.

I to je zaista problem jer je Denver trenutno ubedljivo prvi tim Zapadne konferencije i trebalo bi da se bukvalno desi čudo (tri poraza do kraja sezone i tri pobede Memfisa) da završi na drugom mestu. Ovo kao da je uljuljalo tim koji je ostao bez prave oštrice, bez želje da se posao završi na najvišem nivou. Samo jedna pobeda bi značila sigurno prvo mesto, pa bi ovo opuštanje bilo shvaćeno manje fatalistički.

„Imali smo priliku da potvrdimo prvo mesto večeras i razgovarali smo o tome jutros, prilika je bila na dohvat ruke. Definitivno nismo ozbiljno shvatili tu priliku, jer je način na koji smo večeras igrali bio toliko neprihvatljiv da ovako igramo krajem sezone. Ako ćemo tako da igramo, ispašćemo ćemo u prvoj rundi plej-ofa, i to lako.“

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Wyke

Nikola Jokić će morati da dođe do titule na način na koji je do nje došao samo Hakim Olajdžuvon. On je jedini čovek koji je osvojio titule bez ol-star saigrača (14 puta je tim osvajao titulu sa samo jednim ol-star igračem, ali su svi ostali imali saigrače koji su ranije ili godinu dana kasnije postajali ol-star igrači), iako je godinama kasnije Sem Kasel zapravo i postao ol-star. U tom trenutku su svi bili izuzetno daleko od toga, ostali igrači su imali saigrače koji su već igrali na tom nivou ili samo godinu dana kasnije postajali ol-star igrači. To znači da je Jokićev zadatak utoliko teži, iako mnogi smatraju da je Eron Gordon i ovog februara trebalo da igra na ol-star utakmici.

To znači da će Srbinu biti neophodna pomoć svih saigrača da bi ga rasteretili u maniru na koji se to radi kada imate dva ili tri ol-star igrača u plej-ofu.

Jokić je imao problema sa listom desne noge, pa je propustio tri meča zaredom, a onda je bio u izuzetno lošem ritmu, kao i čitav tim.

„Počeli smo utakmicu u redu, ali onda smo se naprasno izgubili. Čitava utakmica je bila u njihovu korist. Čak i kada smo pronalazili otvorene šuteve nismo mogli da ih pogodimo. Nismo pogađali slobodna bacanja, blokirali su naše pokušaje, imali smo ogroman broj izgubljenih lopti – bila je to jednostrana utakmica“, poručio je Jokić, a onda sam sebe kritikovao rečima „da se oseća dobro, ali da nije igrao dobro“.

Srpski centar je svestan problema u svojoj igri koje može da reši, ali ne može da utiče na čitav tim da se pokrene. E, upravo zbog toga je javno reagovao Meloun i pokušao da razmrda tim. Uostalom od prethodne noći je znatno izvesnije da će MVP nagrada otići u ruke Džoela Embida jer je narativ naglo doživeo potpuni zaokret.

Džoel Embid je briljirao protiv Boston Seltiksa i doneo pobedu Filadelfiji sa 103:101, a Embid je postigao neverovatnih 52 poena (ostatak tima 51) uz 13 skokova i šest asistencija. Mogla bi ovo da bude mala razlika koja će na kraju presuditi da priznanje dobije afrički košarkaš koji će nastupati pod zastavom Francuske.

Ipak, neće mnogo Jokić žaliti ukoliko treći put zaredom ne bude MVP, ali i te kako hoće ukoliko i ove sezone kada je Denver krenuo na sve ili ništa ostane bez titule. Ili barem do nastupa u velikom finalu NBA lige.

BONUS VIDEO Jokić o igranju za reprezentaciju na SP, To je odluka koju donosim preko leta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar