Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nestrpljivo se čeka odluka najboljeg igrača planete.

Polako se fokus sa turbulentne i uzbudljive klupske sezone prebacuje na reprezentaciju Srbije koja će od 25. avgusta do 10. septembra krenuti u novi pohod na medalju.

Zato se sa nestrpljenjem i strepnjom očekuje spisak selektora Svetislava Pešića, dok u vazduhu lebdi pitanje o igranju Nikole Jokića.

PROČITAJTE JOŠ

Najbolji košarkaš planete imao je najdužu sezonu u svojoj karijeri, u kojoj je uspeo da se okiti NBA prstenom sa Denverom i mnogii strahuju da će želeti da uzme odmor ovog leta kako bi više vremena proveo sa porodicom u Somboru, umesto na pripremama sa „orlovima“ za daleke Filipine.

Ako se uzme u obzir da mnoge zvezde neće igrati na predstojećem Mundobasketu, opravdana je zabrinutost da ni Somborac neće biti na raspolaganju Srbiji.

Ipak, postoji nada da će Pešić, koji je ostvario odličan odnos sa Jokićem, uspeti da ga ubedi i tako Srbiji stvori prvi veliki uslov za napad na veliki uspeh.

Situacija sa najvećim favoritima pred ovaj turnir nije sjajna, jer su prethodnih dana pljuštali otkazi na svim stranama, a najveće zvezde su se redom zahvaljivale na pozivu.

To je značajno poremetilo i odnos snaga i dovelo do toga da nema izrazitog favorita na turniru uprkos standardnim „dežurnim krivcima“. Srbija bi sa tandemom Bogdan Bogdanović – Nikola Jokić mogla da iskoči u prvi plan i da uz ostatak tima koji bi mogli da čine majstori poput Vasilija Micića, Nikole Kalinića i drugih, bude favorit i za krov sveta.

Kada se pogledaju ostali timovi, jasno je da će SAD biti prvi favorit, ali daleko kao na prethodnim turnirima kada su dolazili sa pitanjem koja je prosečena razlika kojom će da melju rivale.

Entoni Edvards
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

U ekipi nema nijedne mega zvezda, a većina igrača nisu prve opcije u svojim timovima. Izdavajaju se najbolji defanzivac NBA lige Džeren Džekson i šuter Minesote Entoni Edvards, a tu su uglavnom igrači mlađe garde poput Brendona Ingrama, Tajriza Haliburtona, Paola Bankera… Ipak, vidljivo je da niko od njih nema iskustva igranja pobedničke košarke niti spada u igrače koje na najvišem nivou rešavaju pitanje pobednika i u ovom trenutku nisu ni blizu Jokiću, a verovatno ni Bogdanoviću.

Francuska je pretrpela veliki udarac odlukom da na turniru neće igrati supertalentovani Viktor Vembanjama, kao ni dugo očekivani Džoel Embid i veteran Rodrig Bobua, pa će selektor Vensan Kole morati da se osloni na Matijasa Lesora, Rudija Gobera, kao i veterane Nanda de Koloa i Nikolasa Batuma.

Selekcija Španije je za sada nepoznanica, ali su i na Evropskom prvenastvu bili van kruga favorita za zlato koje su iznenađujuće osvojili, a čak ni u najjačem sastavu to nije selekcija koja uliva strah iako ima pobednički mentalitet.

Grčka će gotovo izvesno ostati bez dvostrukog MVP-ja NBA lige Janisa Adetokumba koji se muči sa povredom i radije bi ovog leta sanirao problem koji ima, što je posebno dobra vest jer se Srbija potencijalno ukršta sa Grčkom u četvrtfinalu, a neće definitvno igrati ni Kostas Slukas.

Australija će biti jedan od glavnih favorita, jer će nekoliko NBA zvezda poput Peti Milsa, Džoša Gidija i Džoa Inglesa biti tu kao i Dante Egzum iz Partizana, ali je Ben Simons ponovo odustao i sprečio da „kenguri“ prvi put budu kompletni.

Foto: Tanjug/AP Photo/Jeffrey Phelps)

Potencijalno jedan od glavnih favorita turnira biće selekcija Kanade, ali kao i Srbija sa Nikolom Jokićem čeka odluku njegovog saigrača Džamala Mareja da potencijalno oforme najbolju petorku prvenstva. Pored Mareja, tu su i Šej Gildžes Aleksander, Ar Džej Beret, Dvajt Pauel i Keli Olinik uz još nekoliko sjajnih igrača sa klupe koji su imali ozbiljnu ulogu u NBA ligi. Ipak, i njima fali Endrju Vigins, pa ukoliko Marej kaže ne, imaće rupu uprkos velikom talentu.

Zbog toga bi igranje Nikole Jokića bilo možda i prelomni faktor za šanse Srbije da od 2002. godine osvoji prvo zlato na velikim takmičenjima.

Srbija je u grupi B sa selekcijama Južnog Sudana, Portorika i Kine protiv koje igra prvi duel 26. avgusta.

BONUS VIDEO Marina Maljković na poluvremenu razgovara sa košarkašicama Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare