Votson (levo), Jokić (sredina)/Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Košarkaši Denver Nagetsa okupili su se i predstavili se medijima pred novu sezonu u NBA ligi.

Raspored je već poznat, Nikola Jokić i ekipa sa predsezonom kreću četvrtog oktobra u Abu Dabiju sa Boston Seltiksima, a onda 25. oktobra počinje „ono pravo“.

PROČITAJTE JOŠ:

Još manje od mesec dana je ostalo do trenutka kada će se znati da li je Džamal Marej uspeo da premosti „kanal“ u koji je upao otprilike proletos.

Videlo se da nije onaj isti koji je uvek bio kada dođe vreme za plej-of i Nagetsi su to osetili na putu do polufinala Zapada gde su kroz sedam utakmica ispali od Minesote Timbervulvs.

Marejeva produkcija i njegova rešenja nisu bili na nivou zbog kog ga u Americi zovu „plej-of Džamal“, a ni Majkl Porter Džunior se nije proslavio.

Posle Brusa Brauna nakon šampionske 2023, Denver je ostao i bez Kentavijusa Koldvel-Poupa i čini se da nije uradio mnogo na planu pojačanja.

Nikola Jokić je drugi najplaćeniji igrač NBA lige
Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Zbog toga je Kalvin But, generalni menadžer Denvera bio na meti kritika navijača, dok pokušava da nađe „foru“ da produži ugovor sa Aronom Gordonom. Ukoliko bi i Gordon otišao, Denver bi komotno mogao da se pozdravi sa šampionskim ambicijama pred novu sezonu.

But kaže da je Jokić na sredini svog prajma koji procenjuje na deset godina, što ne ohrabruje previše jer ne deluje da će se previše izmaltretirati da sada dovede neko provereno ime.

Počeo je da računa Jokićev vrhunac od sezone 2020/2021 kada se Džamal Marej povredio i time sebi dao vreme da u dogledno vreme pojača ekipu, što možda neće da se svidi Jokiću. To najbolje on zna.

Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/Abbie Parr

„Rekao bih da imamo još pet, ili šest prilika da uzmemo titulu… kad pričamo o pokušajima. Što ranije to uspemo, pre ćemo moći da pričamo o drugim stvarima. Ali, biće neverovatno teško uzeti još jednu“, rekao je But.

Pre godinu dana je pričao o tome da hoće momke sa kojima će ekipa biti održiva. U redu, ali onda svako od vodećih igrača mora da se odrekne malog dela svoje zarade da bi to bilo izvodljivo.

Opet, kad igrači osvoje titulu na terenu, prvu u istoriji kluba, onda na neki način zaduže taj klub da negde i pređe granicu da bi platio da se tako nešto ponovi.

Dovedeni su Rasel Vestbruk koji je davno prošao svoj zenit, kao i Dario Šarić od kog se očekivalo više u NBA.

Dario je možda sada našao svoju srećnu luku i mesto gde bolje mogu da ga razumeju, poučeni Jokićevim primerom.

Štaviše, Vlatko Čančar ga je spomenuo u kontekstu „Jokića broj 2“, pošto se u Denveru nadaju da će u drugoj postavi raditi ono što Jokić radi u prvoj.

Iz više razloga to ne deluje baš moguće. Prvo, Dario je pre krilni centar, nego čista petica koju Jokić igra najbolje na svetu.

Drugo, Šarić ima kapacitet za dodavanje, ali nema isti pregled igre kao prva violina Nagetsa. Da je pojačanje, jeste, mada je i jedan od znakova pitanja koliko i kakvo. Ako pitate Arona Gordona, značajno.

„Mislim da momci ne razumeju koliki će uticaj imati Dario Šarić na ovaj tim“, rekao je Gordon i dobro je što veruje u saigrača.

But smatra da bi veću ulogu trebalo da dobiju Pejton Votson i Kristijan Braun, te da bi upravo Kristijan morao da uradi bude taj koji će nadomestiti Koldvel-Poupa.

Kristijan je slabiji šuter od Koldvel-Poupa, ali je dobar defanzivac i igra čvrstu odbranu. Bilo je čak situacija gde je bez nekog straha preuzimao i igrače poput Lebrona Džejmsa.

„Kristijan je pokazao i dokazao da je spreman da preuzme veliku odgovornost. Rasel je poznat po tome da voli da čuva najbolje protivničke igrače, on će takođe da ponese teret i poguraće nas sve“, rekao je trener Meloun o svom mladom i svom iskusnom igraču.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Votson je atleta sposoban za odbranu unutra, ali nijedan od njih za sada nije ostavio utisak talenta sa previsokim plafonom potencijala.

Na sve to, Votson je povređen i verovatno neće igrati zbog muka sa listom noge u Abu Dabiju, rano je za ovakve stvari za tako mladog igrača.

Zato je pitanje koliko će on i Braun uspeti da ispune „veće cipele u rotaciji uz pomoć Džulijana Strotera koji je u Letnjoj ligi prosečno ubacivao po 28,5 poena po meču uz 40,9 posto za tri.

Sve to na papiru deluje sjajno i opet postoji ono „ali“, jer je jasno kao dan da Letnja liga i NBA nisu dve iste stvari.

Džulijan Stroter (levo)/Foto: AP Photo/Matt York

Još jedna nedoumica je i nedavna priča da trener Majkl Meloun i Kalvin But nisu na istoj talasnoj dužini kada je reč o pojačanjima, gde prvi hoće iskusnije, a drugi bi da pusti mlade snage uz rizik da možda ne uspeju.

Raduje što je među igračima posle leta vladalo dobro raspoloženje i što su se Vestbruk i Marej već povezali, pa je Ras u šali pokazivao ka Kanađaninu simulirajući rukama kao da ispaljuje strelu, što je nadimak koji nosi Marej („Plava strela“).

„Moj posao je da poguram Džamala da bude najbolji što može da bude“, rekao je Vestbruk i nema sumnje da će sa 36 godina biti spreman da se potpuno podredi ekipi da bi došao do svoje prve NBA titule.

Denver za to nudi zdravo okruženje, ali se ne zna kako će ostali protivnici reagovati. Videli smo da je Minesota Timbervulvs trejdovala Karl Entoni Taunsa u Njujork Nikse za Džulijusa Rendla, Dontea DiVinčenca i pika prve runde drafta.

AP Photo/David Zalubowski

Teško je reći ko je više dobio (ili izgubio tim trejdom) ali deluje da takav posao može da malo pomuti već utabanu i dobru ekipu Minesote što ne može da ne prija ovima u Koloradu.

Denverov šut za tri poena je nešto što će morati da se prati, upravo taj segment igre je više puta koštao ekipu prošle sezone, a i odbrana je u nekim momentima patila.

Vestbruk bi bar po Melounovim rečima trebalo da se pobrine i za taj deo posla.

„Kada se govori o njemu, malo ko pominje njegovu odbranu. Priča se o tome koliko je brz, eksplozivan, da ima osećaj za skok i organizaciju igre. Međutim, njegova odbrana prošle godine u Klipersima bila je sve bolja kako je vreme prolazilo. Imamo čoveka sa kojim možemo da zatvorimo utakmicu, koji zna ligu, ljude, ima poštovanje kod sudija“, tvrdi Meloun.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Ono što je dobro jeste radna etika čoveka koji će u Denveru nositi četvorku na leđima, jer Meloun kaže da je bio prvi u teretani.

A kad je tako, onda je blam da oni mlađi ošljare i zaobilaze obaveze, što ne može da škodi timu.

Nije da će to napraviti čudo od Denvera, za takve stvari treba da se pobrinu Jokić, Marej i Porter, ali može da pomogne. Naročito da se malo odagnaju neke nedoumice i znakovi pitanja pred novu sezonu.

„Među momcima vlada energija, kao da žele ponovo da se vrate na vrh. Osetili smo uspeh pretprošle sezone, onda smo dobili udarac i sada ne žele da potroše novu šansu“, kazao je Meloun. Neka njegovi igrači pokažu da je bio u pravu.

BONUS VIDEO: Bravure Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar