Foto: ABA liga

Kako sezona bude odmicala, Zvezda bi trebalo da bude sve bolja i uigranija

Košarkaši Crvene zvezde odigrali su dva veoma jaka pripremna turnira protiv evroligaša, a na zvaničnom otvaranju sezone u ABA ligi savladali su Igokeu sa 83:61.

„Ja sam rekao da mi ove godine smo potpisali dobre igrače, ali evidentno je ovo večeras pokazalo se da još nismo dobar tim. Neki se brže uklapaju, neki sporije, ali mislim da će svi da se uklope“, rekao je trener Duško Ivanović nakon meča sa Igokeom.

PROČITAJTE JOŠ:

Jasno je da će Zvezdi biti potrebni meseci i meseci rada kako bi Ivanović iz svojih izabranika mogao da izvuče maksimum, jer ovo je potpuno novi tim u odnosu na onaj prošlogodišnji. Ovog leta Ivanović je dobio priliku da kroji tim po svojim merama, bilo je tu i nekih neočekivanih transfera, ideja postoji, a problem na početku sezonu su manjak uigranosti i povrede.

Šabaz Nejpir je sa malo slabijom fizičkom spremom dočekao novu sezonu, ali bi trebalo da bude spreman za duel protiv Asvela u četvrtak u prvom kolu Evrolige. Adam Hanga je iz predostrožnosti propustio meč sa Igokeom, Dejan Davidovac se borio sa stomačnim problemima, dok je stanje Nemanje Bjelice pod najvećim znakom pitanja i još uvek se ne zna da li će uopšte i dobiti priliku da u Zvezdi pokaže sve što zna.

Hanga će defitivno biti faktor za Zvezdu na obe strane terena, a u pripremnom periodu pokazao je da može da bude i te kako efikasan, ali i koristan u organizaciji igre, iako mu to nije primarni zadatak.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Najbolji u redovima Crvene zvezde na otvaranju sezone bio je Majk Tobi sa 19 poena i osam skokova (indeks korisnosti 24), čime je odmah najavio da će biti „pakleno“ pojačanje za tim sa Malog Kalemegdana.

Tobi iza sebe ima slabu sezonu u dresu Barselone, ali bi u crveno-belom dresu svi njegovi kvaliteti mogli da dođu do izražaja, pogotovo što zna šta znači igrati u ekipi sa zvezdama, pošto mu je saigrač iz reprezentacije Luka Dončić.

Naturalizovani Slovenac važi za odlično pik-en-rol igrača, ima domet i u šutu za tri, odlično se otvara nakon bloka, a ume da bude produktivan i sa niskog posta. Pored svega toga, Tobi nije neko ko će uzaludno trošiti mnogo lopti, a saradnja sa Milošem Teodosićem mogla bi da bude i te kako plodonosna za Zvezdinu igru.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„Da, defitivno. Mislim da će to biti deo našeg plana. Ove sezone imamo mnogo dobrih igrača, kao što je Miloš Teodosić, mnogo dobrih „bol hendlera“. Volim da igram pik-en-rol, mislim da ćemo to razvijati i imati mnogo takvih situacija“, rekao je Tobi u razgovoru za Nova.rs.

Onaj koji je takođe skrenuo pažnju na sebe već na startu sezone je mladi Dalibor Ilić, koji je Igokei ubacio 11 poena, a uhvatio je i šest skokova, te mu je indeks korisnosti bio 16. Ilić je prošle sezone dobijao šansu na kašičicu, videlo se da mu fali iskustva i samopouzdanja, ali u Zvezdi su očigledno odlučili da mu pruže još jednu šansu, koju je izgleda i te kako zaslužio.

Prethodnih nedelja i meseci pričalo se da bi Zvezda mogla da dovede beka šutera, a ukoliko Bjelica ne bude spreman za ovu sezonu, moguće je da će se otvoriti još jedno mesto u timu. Međutim, za sada deluje da Ivanović ima sve što mu je potrebno kako bi sa svojim izabranicima napao regionalne, domaće, ali i evropski trofej.

PROČITAJTE JOŠ:

Ključevi tima verovatno će biti u rukama Teodosića, Nejpir bi trebalo da bude glavni poenter, Rokas Giedraitis se možda i najbolje pokazao do sada (12 poena protiv Igokee, na pripremama skoro stalno bio dvocifren), ali daleko od toga da će ostatak tima biti u drugom planu.

Luka Mitrović je izjavio da se fizički najbolje oseća do sada u karijeri, pa se može očekivati da će imati još bolju sezonu nego prošlu u kojoj je bio i te kako važan faktor u nekim evroligaškim pobedama.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Veliki želju da se dokaže ima Jago dos Santos, kome energije neće manjkati, ali biće potreban period privikavanja na evroligaški nivo košarke. Veliki napredak kroz sezonu se očekuje i od Marka Simonovića, dok je Nemanja Nedović spreman da popravi procente šuta u odnosu na prošlu sezonu i bude važan faktor u pohodu na trofeje.

Iz drugog plana i sa klupe Ivanović će moći da računa na Džoela Bolomboja, ali i domaće igrače – Branka Lazića, Stefana Lazarevića i Ognjena Kuzmića.

Ono što je sigurno jeste da najbolje izdanje Zvezde nećemo videti odmah na početku sezone, ali kad bude bilo najvažnije, crveno-beli bi trebalo da znatno podignu formu i pokažu koliko su moćan tim.

Ne treba zaboraviti da se Zvezda vraća u beogradsku Arenu kao domaćin ove sezone, imaće brojniju podršku navijača, što će sigurno biti i dodatni gas za igrače, koji će imati motiv da zablistaju kao nikad pre.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar