Foto: FIBA

Košarkaši Novog Zelanda pobedili su Hrvatsku sa 90:86 i protiv Slovenije će odlučivati ko će se plasirati u polufinale kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

Prva četvrtina bila je veoma efikasna, kao i druga, ali Hrvatska nije uspela da se odlepi, pa je na poluvremenu imala samo pet poena prednosti – 60:55.

U trećoj četvrtini Novi Zeland je uspeo da izjednači na 72:72, ali je Hrvatska odbila nalet i sa plus pet ušla u poslednju deonicu – 79:74.

Tamo su izabranici Josipa Sesara držali konce u svojim rukama, sve do tri minuta pred kraj. Imali su „kockasti“ prednost od 86:79, ali je usledila serija Novog Zelanda od 11:0, kojom je i zatvoren meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Tragičar je bio Mario Hezonja, koji je promašio dve trojke u samoj završnici, a ni Dario Šarić se nije proslavio.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Kori Vebster sa 21 poenom, Šea Ili je dodao 18 i četiri asistencije, dok je Izaja Mauriahuhu-Leafa imao 14 poena.

Kod Hrvatske je Ivica Zubac ubacio 29 poena, a imao je i 16 skokova za indeks 43. Dario Šarić je imao 19 poena, a HEzonja 16, dok je Dario Drežnjak stao na 10.

Hrvatska je pobedila Sloveniju u prvom kolu sa 108:92, tako je već obezbedila plasman u polufinale, samo je pitanje sa koje pozicije.

Novi Zeland će u četvrtak od 16.30 igrati protiv Slovenije u borbi za prolaz dalje. Računica je jednostavna – ako Novi Zeland dobije, on će biti prvi, a Hrvatska druga. Ako Slovenija pobedi u trećem kolu, onda se stvara krug, jer sve tri ekipe će imati skor 1-1 i odlučivaće koš razlika, a Hrvatska će onda imati sigurno bolju koš razliku od Novog Zelanda.

Međutim, Slovenija je sada u teškoj situaciji, jer ima koš razliku -16 i moraće velikom razlikom da dobije Novi Zeland ako želi dalje.

Iz ove grupe dalje će proći dve ekipe, koje će se ukrstiti sa najbolje dve iz grupe u kojoj se nalaze Grčka, Dominikanska Republika i Egipat.

Samo pobednik turnira u Grčkoj će se plasirati na Olimpijske igre.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare