Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ne dešava se često, ali se dogodi povremeno da jedna ekipa potpuno iskoči iz nekog uobičajenog košarkaškog koloseka tokom Kupa Radivoja Koraća - Hercegovac je Gajdobre je baš takva ekipa.

Foto: Promo

Tipuj na domaću košarku uz MaxBet!

I mada možda nećete naći mnogo poznatih imena u njegovoj istoriji, i te kako je zanimljiva priča jedinog kluba koji na ovogodišnji Kup Radivoja Koraća u Nišu dolazi iz jedne manje sredine.

I odmah je dobila najteži mogući zadatak – Partizan, u četvrtfinalu u četvrtak od 20 časova u dvorani „Čair“.

Našli se Hercegovac, Sveti Đorđe, Konstantin i Crnokosa… Ako nekom zvuči kao početak vica, nije, to je spisak ekipa koje su prethodnih godina uspevale da se proguraju do završnog turnira Kupa.

PROČITAJTE JOŠ:

Svaka ima neku svoju osobenost, pa je tako Crnokosa imala navijače koji su svoju grupu zvali „bagra“, za Konstantin je igrao i jedan od najboljih basketaša sveta Strahinja Stojačić, a ni Hercegovac nije ništa manje živopisna pojava na košarkaškom nebu Srbije.

Klub je isprva nastao 1978. godine i to u lokalnoj biblioteci, nešto manje od tri i po decenije otkako su Hercegovci posle Drugog svetskog rata dolazili u Vojvodinu trbuhom za kruhom. Jedan od njih je bio i profesor Radivoje Pudar koji se našao i među osnivačima.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели KK Hercegovac Gajdobra (@kk_hercegovac_gajdobra)

Prvu utakmicu odigrao je u aprilu 1979. godine protiv Bačkog Gračaca i pobedio 82:54. Postepeno se uzdizao od „beton“ lige do Druge vojvođanske u sezoni 1981/1982, da bi sredinom devedesetih dosegao do Prve B lige Jugoslavije i tu je ostao dve sezone.

Na počecima su oni stameni meštani koji su se u Gajdobri obreli iz Bileće, Stoca, Nevesinja, Ljubinja, Mostara, svoje fizičke predispozicije su iskoristili da se bave košarkom. Veze sa Hercegovinom su i posle toliko godina ostale jake, a na utakmicama je dvorana smeštena prekoputa lokalne crkve uvek puna.

Broj dece spremne da igraju je u desetinama, a sve to Hercegovac čini zanimljivim klubom koji je imao turbulentne godine u svom postojanju.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели KK Hercegovac Gajdobra (@kk_hercegovac_gajdobra)

A koji klub pa nije u Srbiji? I po pravilu se to odnosi na novac, ili njegov manjak. Hercegovac je do početka dvehiljaditih funkcionisao i kada se Sintelon povukao kao sponzor jer je prodat, klub se ugasio.

Obnovljen je 2018. godine i od tada počinje njegov novi život, a prate ga neki od poznatih sportista poput spomenutog Stojačića, fudbaler Aleksa Vukanović i drugi.

Neće preterano čuditi ni to što će klub put Niša pratiti i više desetina navijača, pošto su karte razgrabljene, a najavljeno je da će doći bar tri autobusa. Kako i ne bi kad je Hercegovac pre Niša pobedio između ostalih Čačak 94, koji je u sredu iznenadio ekipu Borca i prošao u polufinale. Gajdobrani su pobedili i OKK Beograd, što nije tako mali uspeh za njih.

Nije baš česta stvar da se ljudi u Srbiji toliko angažuju zbog kluba koji bodre, a Gajdobrani su, kad su već dobili šansu da gledaju svoj Hercegovac protiv najjačeg mogućeg protivnika, to rešili da maksimalno iskoriste.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели KK Hercegovac Gajdobra (@kk_hercegovac_gajdobra)

Njihovo mesto je neposredno ili posredno iznedrilo više reprezentativaca u različitim sportovima i dovoljno je spomenuti da su odatle očevi Nemanje Bjelice i Vladimira Lučića, spomenuti Vukanović, Dobrivoje Marković, Rajko Prodanović…

Ima tu i sada nekih renomiranih košarkaških prezimena. U timu koji predvodi Aleksandar Komnenić je i Mladen Grušanović, sin legendarnog Mijaila „Mikana“ Grušanovića, čoveka koji je ostao jedan od sinonima košarke u svom kraju.

Mladen je došao pre dva meseca, posle raznih iskustava u drugim klubovima i zajedno sa ostalima iz ekipe će probati da makar namuči Partizan u četvrtak uveče.

Šansa kakva se ne pruža često, a Hercegovac je sada ima i ne želi da je tako lako ispusti.

Prvi tim Hercegovca iz Gajdobre:

Aleksa Zarić, Bogdan Tejić, Dragan Marić, Dušan Stojanović, Ivan Nešković, Marko Brekić, Mateja Todorić, Miloš Dimić, Mladen Grušanović, Nikola Gaćeša, Predrag Radovanović, Ranko Kumović, Risto Dangubić.

BONUS VIDEO: Sferopulos viče na Jaga i besni na igrače Zvezde posle serije FMP-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar