Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ako ne znaš šta je dobro, a ti gledaj šta je skupo.

Koliko puta ste to čuli kao deca od roditelja ili prijatelja kad ste negde zajedno u kupovini?

PROČITAJTE JOŠ...

E pa to pravilo je izgleda upalilo i ljudima iz Crvene zvezde kad su pozvali Fakunda Kampaca i ponudili mu skup ugovor.

Skup za ovdašnje uslove. Za neke druge uslove i lige, ugovore te težine dobijaju i početnici, prosto tržište je drugačije.

Zato nije baš lako namamiti nekog ko je imao NBA iskustvo i igrao u Denver Nagetsima, a pre toga i nekoliko godina sa mnogo uspeha u Real Madridu i ko je znao da praktično sam probuši odbranu Srbije na Mundobasketu u Kini, da dođe u Srbiju.

Svesni smo da ponekad igrači to rade kada nemaju drugih ili boljih opcija i ne znamo da li je to slučaj sa Kampacom, ali i da jeste – navijače crveno-belih nešto mnogo to ne zanima.

Zanima ih ono što vide na terenu, a to kod Kampaca više nije samo nešto što prolazi „test oka“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

„Sinoć sam imao jednu raspravu i pitanje je da li biste radije imali ‘glasnih’ 27 poena (stebekovi, zakucavanja itd) ili biste pre imali ‘tihih’ 40 (polaganja i slobodna bacanja)“, pitao je skoro Evan Furnije, francuski košarkaš iz Njujork Niksa.

Kampaco nije tip predodređen da zakucava kao Vins Karter, ali je u četvrtak uveče pokazao da može da ubada teške trojke preko ruke, a odranije znamo da ume da deli pasove gde ih drugi igrači u mnogim evropskim klubovima ne vide.

Svestan je je da je njegov tim prekasno ušao u dobar takmičarski ritam kojim je pobedio Asvel, Baskoniju, Valensiju, Olimpijakos i na kraju Fenerbahče.

Tri od tih pet ekipa su ispred Zvezde, dve su u plej-ofu Evrolige od 25. aprila nadalje, a jedna je i lider tabele u regularnom delu sezone (Olimpijakos).

„Nismo pričali o tome još, ali mislim da još nije trenutak za to. Posvetimo se sadašnjosti, želim da igram koliko god utakmica da mogu i da uživam. Obično ne razmišljam o budućnosti, već samo o sadašnjosti“, rekao je Kampaco posle Fenerbahčea i okrenuo se ABA ligi i plej-ofu u tom takmičenju.

Zvezda je u poslednjih mesec i po dana protiv Barselone odigrala solidan meč, ali joj je i sa Kampacom kao novim liderom ekipe falila bolja završnica susreta.

Ali, falila je i u mečevima sa Bajernom, kao i bolja četvrta četvrtina protiv Panatinaikosa pošto su i ta tri susreta mogla da budu dobijena. Bar kad se gleda iz sadašnje perspektive. Zbog toga se mnogi pitaju „šta bi bilo da je zaigrao ranije“?

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pa pre svega, čini se da bi bila bolja odbrana. To je segment u kom se kuburilo, a koji Argentinac zaista dobro čita i svojim mentalitetom osice bude užasno dosadan čoveku koji mu se zaleti na koš i hoće da nešto lakše poentira.

Opet, i bez toga, sa Kampacom u ekipi crveno-beli su dobili šest utakmica, uključujući i jednu protiv prošlogodišnjih šampiona Evrope i prvaka Španije od pre tri sezone.

U tih devet utakmica Kampaco je imao samo jednu u kojoj nije bio dvocifren u poenterskoj koloni, pa ukupno ima 15 poena u proseku, 2,8 skokova, 5,9 asistencija i 1,9 ukradenih lopti.

Premali je uzorak devet utakmica da bi se našao na listi kandidata za najboljeg defanzivca, što ne znači da to ne bi moglo da bude dobra uvertira za narednu sezonu, pod uslovom da Kampaco ostane.

Ove sezone je bio u Evroligi odvojen od terena od kraja decembra do početka marta, zbog okolnosti pod kojima je došao u Zvezdu i netačnih podataka koje je ona slala Evroligi, pa dobila zabranu dovođenja igrača.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Da nije, ne bi morao da traži formu kroz mečeve ABA lige koji su i slabijeg kvaliteta i intenziteta. Jasno je da mu je želja da se u Evropi pokaže, ali tih 15 poena po meču ne bi značilo ništa da i na druge načine ne doprinosi ostatku ekipe.

Na primer, skor od 6-3 od kada je bio u timu nije mogao da nadomesti 1-6 sa početka sezone dok je trener još bio Vladimir Jovanović, ili 11-14 kada se priključio timu.

Svejedno, kad je on na terenu, matematika kaže da je Zvezda u net rejting plusu od 14 poena, a kada je van u minusu od 4,8 poena.

Ritam napada je dinamičniji kada je tu, što se vidi i po broju poseda i pokušajima da se ugrozi koš rivala. Kampaco uvek deluje kao da traži rešenje i skenira parket, kao da nema onih lenjih momenata gde vidi recimo nekog Bena Bentila kako se namešta leđima ispred reketa i samo mu spusti loptu pa šta ovaj uradi, uradio.

„Pace“ faktor je recimo 71,9 kada je Kampaco na terenu, a 69,2 kada nije. Sve navedeno je deo onoga što ga čini opasnim, jer ako ga kao protivnik pustite za sekund ili dva, ode. Naravno, sve to ne znači da je i najbolji u Evroligi, ali znači da je zaista ozbiljno pojačanje, kakvo bi naredne sezone, ako crveno-beli opet zaigraju elitno takmičenje, moglo da odvede Zvezdu na poziciju u kojoj je sada Partizan.

BONUS VIDEO Kampaca opkolili trubači, stampedo krenuo ka njemu posle pobede

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar