Dušan Domović-Bulut Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tema bio i Mundobasket, ali i potencijalan meč sa "drim timom" u Parizu.

Dušan Domović Bulut, legendarni basketaš Srbije i jedan od najboljih na svetu u novijoj istoriji 3×3 nadmetanja, govorio je za Nova.rs o povratku u Evropu, basketu, uspesima reprezentacije Srbije…

Bulut je zaštitno lice završnog turnira „Half Court“, nadmetanja koje u organizaciji Red Bull-a okuplja najbolje basketaše sveta od 16. do 17. septembra.

Upravo na Kalemegdanu igrači i igračice iz 25 zemalja boriće se za titulu prvaka sveta.

PROČITAJTE JOŠ...

„Ovo je produžetak onog „King of the rock“ jedan na jedan. Ovo je treće svetsko finale. Prvo je 2021. bilo u Italiji, prošle godine je igrano u Egiptu kod piramida, što je bilo istorijska situacija, i ove godine u Srbiji. Prve godine Srbija je bila šampion, prošle Italija, nadam se da će opet ove godine biti nastavak dobrih rezultata nakon Svetskog i Evropskog prvenstva u basketu i srebrne medalje na Mundobasketu“, kaže Bulut za Nova.rs.

Kakva je atmosfera na početku?

„Mi uvek imamo tu dobru atmosferu što se tiče basketa. Ovde je 25 nacija što muškog, što ženskog basketa, svi su izuzetno uzbuđeni što su ovde i što su deo srpske tradicije i jer učestvuju na ovako prestižnom turniru.“

Nakon dve godine vraćate se u Evropu, destinacija je pomalo iznenađujuća – ekipa Lozane?

„Očekivanja nisu velika, trebalo bi da im pomognem da postignu određeni broj ranking poena za tu njihovu federaciju zbog Olimpijskih igara u Parizu. Meni je istekla dvogodišnja suspenzija zbog odlaska u Ameriku. Ima još dosta turnira do kraja godine, videćemo koliko mogu da im pomognem. Meni je drago što mogu konačno da igram onu igru koju najviše volim. Već sam u nekim poznim godinama, gledam da držim sebi motivaciju, bar dok me neki novi klinci ne „ispi**ju“ sa terena. Do tada se držim.

Mundobasket je okončan pre nekoliko dana, nakon basketaša koji su se popeli na krov Evrope, košarkaši su osvojili srebro na najvećoj smotri?

„Fenomenalno. Prvi put sam pogodio nešto u životu što se prognoza tiče. Rekao sam da je najvažnije da budu ljudi koji žele da budu tu, koji žele da se bore, nego neko ko je emotivno iscrpljen i ko ne može da da maksimum. Tako da… Kad imaš te vrednosti, prilika je blizu, ona se dogodila, iskoristili smo je protiv Litvanije i Kanade, ušli u finale, momci su se borili… Nemačka je bila bolja, ima malo ozbiljniji sastav, duže su zajedno. Imali smo našu priliku… Opet, taj prvi cilj – mesto na Olimpijskim igrama – je ispunjen, uzeli smo medalju. Najviše volim kad košarkaši nešto dobro urade jer daju motiva i nama basketašima.“

Slede Olimpijske igre, „drim tim“… Kakve su šanse protiv najvećih NBA zvezda predvođenih Lebronom Džejmsom u Parizu?

„Aaaaa… Pa vidi, ako dođemo u kompletnom sastavu, i ako budu tu svi koji zaista žele da igraju, mislim da možemo da iskoristimo momentum ove medalje, da igramo protiv njih i da imamo neku našu priliku“, zaključio je Bulut uz širok osmeh.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar