Foto: AP Photo/Jack Dempsey

Da nismo videli svojim očima ne bismo verovali.

Ali, videli smo i desilo se – Nikola Jokić je otišao na liniju za slobodna bacanja više od deset puta. Šta deset?! Tri puta više od svog proseka! Sudije su verovatno bile u fazonu: kad pada neka pljušti, podajmo čoveku jeftinih poena, red je.

PROČITAJTE JOŠ:

E sad kad bismo prestali da se šalimo, mogao bih da kažem da je tačno da je Nikola praktično živeo na liniji penala u ponedeljak uveče na utakmici protiv Golden Stejt Voriorsa.

Od 26 poena koje je ubacio, čak 18 je bilo sa slobodnih bacanja. Iz isto toliko pokušaja, što samo po sebi zvuči neverovatno.

Daleko je to od Ginisovog rekorda koji je 1993. postavio Majk Vilijams i zaredom u NBA ubacio 97 penala, ali svejedno je mnogo.

Pa tačno da me stave ispod obruča i kažu pogodi 20 šuteva zaredom, mislim da bi mi automatika otkazala negde posle jedanaesetog ili dvanaestog šuta, a ne posle nekog osamnestog ili nešto više od toga.

Ali, zato ja nisam najbolji igrač NBA lige i to je sasvim u redu. Jokić jeste, pa je svejedno pravo čudo kad se nađe na liniji bacanja više od sedam, osam puta.

Stiv Ker i Stef Kari su prokomentarisali upravo ovu činjenicu koja je razbila „monotoniju“ i to pravilo da Jokić ponekad dobije više faulova i bacanja.

Pritom, znate već da igra na poziciji gde je po pravilu kontakt jači, te da ga protivnici redovno udvajaju jer obično nemaju drugi način da probaju da ga zaustave – ako i time uspeju.

Njegov prosek za sezonu je 6,3 slobodna bacanja po meču i to ga smešta skoro na začelje prvih 20 košarkaša u NBA ligi ove sezone.

„Nemam problem lično sa sudijama. Širom NBA lige mi imamo stvarno dobre arbitre. Imam problem sa tim kako izbacujemo odbranu iz utakmica. To je ono što mi radimo u NBA. Način na koji učimo sudije, dozvoljavamo da igrači na s***a dolaze do linije za slobodna bacanja. Da sam navijač, ja ne bih ni gledao drugo poluvreme ove utakmice. Bilo je odvratno“, rekao je Ker na konferenciji. I nije se tu zaustavio…

„Ovo je bilo samo navlačenje sudija da sviraju faulove, ali oni to i moraju da rade jer su tako naučeni. Imam stvaran problem sa tim kako sankcionišemo odbranu i izbacujemo je iz igre u ligi. A igrači su u ligi pametni, u poslednjoj deceniji su postajali sve pametniji i pametniji i mi smo im dozvolili da sve ovo koriste. Ovo je parada do linije za slobodna bacanja i odvratno je za gledanje“, kaže Ker. Da je pričao o načinu na koji je Džejms Harden svojevremeno „muzao“ faulove i paradirao do linije penala, pa i ‘ajde…

Foto: TANJUG/AP Photo/David Zalubowski

Na stranu što je prozvao i Jokića da sudije pravi budalama, a što se one posekotine i rane otvaraju same od sebe, nego što je to rešio da uradi posle tek treće utakmice ove sezone u kojoj se desi da as Denvera dobije više od deset penala? Stvarno nema potrebe.

Razume se ljutnja, razume se i poraz, činjenica je i da nisu baš svi faulovi zaista bili za penale, ali je isto tako činjenica i da Golden Stejt nije imao suspendovanog Drejmonda Grina, te da je njegovo vremešno jezgro ekipe možda (veliko možda, jer Karija nikad ne treba otpisivati) svoju „labudovu pesmu“ otpevalo titulom 2022.

„To pomaže košarkašima koji mogu da ‘prodaju’ faulove. Kada postoji kontakt igra, teško je zato što je nedosledno sa obe strane zbog toga kako se igra. Sve se menja od meča do meča, takva je košarka, ali kad su u pitanju utakmice kao ova protiv Denvera – kada jedna ekipa igra snažno, a druga ne… Onda oni uđu u bonus i to skroz sve promeni kada je u pitanju kompleksnost igre. Nije da mi ne pravimo faulove, ne kažem to, samo je doslednost ključna kada je u pitanju shvatanje toga kako smeš da se braniš. Znam o čemu priča Ker, bilo je teško večeras. Usporili su igru. Uz to, Jokić je dao sva slobodna bacanja. To je skroz promenilo momentum. Dok se to menja, moraš da se prilagođavaš i to je frustrirajuće“, rekao je Kari.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Pored svega sa čime se Voriorsi suočavaju, Jokićevih 18 penala je daleko od najvećeg problema koji momci iz zaliva sa 15:15 na zapadu imaju ove sezone. Nikoga nije bilo briga kad se Džamal Marej pre dve i po godine bunio pričao da je „smešno to što Nikola odigra 48 minuta i ne dobije nijedno bacanje“. To se desilo protiv Nju Orleans Pelikansa kada je sam Zajon Vilijamson imao 14 slobodnih bacanja, a ceo Denver deset. Ili što su Pelikansi ukupno dobili 30 penala.

A da ne pričamo o tome koliko su neki drugi košarkaši povlašćeniji po tom pitanju pa nikome ne smeta. Pogađate, Džoel Embid je jedan od takvih.

Embid i Janis Adetokumbo već nekoliko sezona mogu komotno da idu i u izviđače koliko kampuju na slobodnim bacanjima.

Embid ove sezone ima 11,6 slobodnih bacanja po utakmici, Janis 11,2 i situacija se malo poboljšala jer su jedini dvocifreni. Prošle sezone je Janis imao 12,3 bacanja, a Embid 11,7. Šej Gildžes-Aleksander je imao 10,9, a Luka Dončić 10,5, dok je Dejm Lilard bio tu blizu desetke na 9,6.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Pretprošle sezone je opet Embid bio prvi sa 11,8 bacanja, Janis drugi sa 11,4. One tamo sezone, 2020/2021 opet je Embid bio prvi i još jedanput bio na preko deset bacanja po meču.

Tako je već pet godina s jednim izuzetkom i sezonom 2019/2020. Embida koristim kao poređenje jer ima status superstara, ima MVP titulu za minulu sezonu i ima više ol-star nastupa. Pritom igra na istoj poziciji kao Jokić.

Nema istu sposobnost da kreira igru, ali je atletski snažan i ima domet i za šut sa distance. Njegova protekcija i kod sudija donekle je koincidirala sa njegovim igračkim usponom i od pre pet, šest godina kad je prvi put bio ol-star, redovno je i u prvih pet po broju penala.

Jokić tamo nije bio nikada i verovatno ni neće. Zašto? To ostaje enigma i zbog toga on može samo da se buni kod sudija u NBA ligi i da dobija isključenja, što se gotovo dešava češće nego utakmice u kojima ga sudije „počaste“ faulovima na kakve obično samo odmahuju rukom.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

BONUS VIDEO: Jokić isključen u Čikagu posle prigovora sudijama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar