Kevin Panter Foto: 900/Cordon Press / Cordon Press / Profimedia

Ono što se dugo pričalo, na kraju je postalo istina - Kevin Panter je nakon tri sezone napustio Partizan i otvoriće novo poglavlje u svojoj karijeri.

Uzbudljiv i turbulentan karijerni put Pantera nastaviće se verovatno u Barseloni, koja sklapa ozbiljan tim za narednu sezonu, pošto je u ovoj za nama bila izuzetno neuspešna.

Biće vremena da se piše o Barseloni, ostalim evroligašima i sklapanju timova, ali sada je red da se napiše nešto i o toj čudnoj ljubavi između Pantera i Partizana.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon što je sa Olimpijom iz Milana dogurao do Fajnal-fora Evrolige u sezoni 2020/21, Panter se odlučio na neobičan potez i dolazak u Partizan, koji tada nije bio član Evrolige. Iako su mnogi mislili da je to korak unazad za američkog beka, njegova saradnja sa Željkom Obradovićem i crno-belima ispostavila se kao veoma posebna, reklo bi se nezaboravna.

Već u prvoj sezoni u klubu Panter je postao lider ekipe, ali je ona u tri takmičenja ostala bez trofeja. Ni 16,2 poena u proseku od Pantera nisu bila dovoljna za više od osmine finala Evrokupa, dok je trofeje u Kupu i ABA ligi osvojila Crvena zvezda, iako je Kevin imao sasvim solidne brojke.

Posle svega toga, došlo je ono najbolje – sezona Partizana koja je zaista nezaboravna i u kojoj je napravljen ozbiljan iskorak na više nivoa. Ponovo su crno-beli postali deo elite, Panter je promovisan kao kapiten, a uz Matijasa Lesora, Dantea Egzuma, Džejmsa Nanelija i ostale krenuo je pohod na trofeje.

Kevin Panter zvanično otišao iz Partizana
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Iako je Zvezda trijumfovala u Kupu Radivoja Koraća, Partizan je sa Panterom kao glavnom snagom bio više orijentisan ka Evropi, što je nagrađeno. Setiće se „grobari“ rado Panterove trojke protiv Monaka za pobedu i prolaz u Top 8 fazu, a onda i pogotka preko Geršona Jabuselea za trijumf u Madridu protiv moćnog Reala, kasnijeg šampiona.

Imao je tokom prošle sezone Panter još mnogo poteza i trenutaka za pamćenje, pa je među „grobarima“ postao omiljen, a verovatno i najbolji stranac u istoriji kluba.

Međutim, slika o sezoni mogla je da bude još lepša, jer je falio samo jedan korak do Fajnal-fora u Kaunasu, ali umesto unapred, Panter je povukao unazad. Reagovao je kapiten burno na provokaciju Serhija Ljulja pred kraj druge utakmice u Madridu, pa je došlo do epske tuče i skandala koji se pamti.

Partizan jeste tada poveo sa 2-0 u seriji nakon prekida, ali su Panter i Lesor kažnjeni, pa crno-beli u Beogradu nisu završili posao i onda je Real i u Madridu proekrenuo, te obezbedio karte za Kaunas i F4.

PROČITAJTE JOŠ:

I dok su neki navijači Partizana potpuno opravdali potez Pantera na kraju druge utakmice, drugi su mišljenja da je mogao i morao bolje i mirnije da reaguje. Ipak, ono oko čega se većina slaže jeste da bi Partizan verovatno prošao dalje da se Panter samo okrenuo i Ljulja i Madriđane dokrajčio na terenu.

Panter se iskupio za ne baš promišljen potez, pa je u majstorici finala ABA lige protiv Crvene zvezde imao 32 poena, te vodio Partizan do pobede (96:85) i trofeja regionalnog šampiona, a prekinut je i dugogodišnji niz večitog rivala. Tako je Kevin uz ostatak crno-bele ekipe i trenera Obradovića zaokružio nezaboravnu sezonu, koja je svim „grobarima“ nabacila osmeh na lice uz one čuvene stihove „Vraćaju se dani pobede…“.

Verovatno da nema navijača Partizana koji se nije radovao produžetku saradnje Pantera i kluba prošlog leta, uz nadu da će sve biti još bolje, ali realnost je bila malo drugačija. Ostao je tim bez Lesora i Egzuma, došli su neki novi momci, a Panter i ekipa nisu uspeli da ponove prošlogodišnje uspehe.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Turbulentu i promenljivu sezonu imao je kapiten i na individualnom planu, bilo je uspona i padova, povreda, emocija, ali ovog puta izostali su trofeji i plasman makar u plej-in Evrolige. Samo je s vremena na vreme Panter pokazivao zašto važi za jednog od najboljih napadača u Evropi, ali su i odbrane bile spremnije za njega, dok njegovi saigrači nisu doneli ono što su Lesor i Egzum.

Zvezda je bila bolja u finalu Kupa, ABA lige i Superlige Srbije, a Panter nije isporučio ono što se očekivalo, pogotovo uz veoma visoku platu koju je imao.

I dok su neki „grobari“ nezadovoljni njegovim učinkom u sezoni za nama i mišljenja su da je odlazak dobar potez za obe strane, neki drugi su veoma emotivno doživeli Panterovo zbogom.

Kada se sve sabere i oduzme, ljubav Partizana i Pantera će se pamtiti, iako je bila veoma čudna, a završila se pomalo neslavno, odnosno tek jednim trofejom. Jeste da je serija sa Realom u Top 8 bila čuvena, jesu Panterovi pogoci preko ruke nešto što će nedostajati mnogim navijačima, ali teško je ne istaći da je ova ljubav mogla da se završi i uspešnije.

Detalji rastanka Kevina Pantera i Partizana
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Ovako, verujem da će mnogim „grobarima“ ostati taj neki čudan osećaj u vezi sa Panterom, koji kao igrač i kapiten sigurno neće biti zaboravljen, ali utisak je da je mogao još više, jer u sportu su trofeji ono što se broji.

Ko dolazi umesto Pantera?

Kako je Kevin imao još jednu sezonu u ugovoru sa Partizanom, jasno je da su dve strane morale da sklope dogovor o raskidu.

Crno-beli su dobro ispitali tržište pre puštanja Pantera i sada se očekuje da se ozbiljno pojačaju u danima koji slede.

Nema sumnje da je Panter bio taj oko koga se gradio tim, bio je lider i najbolji napadač, a sada se mora dovesti nova „prva violina“.

Ko će to biti, u ovom trenutku teško je reći, jer je tržište veoma zanimljivo i pred nama je vrelo leto kada je reč o transferima.

Nije tajna da se Partizan raspitivao o Džordanu Lojdu i Ifeu Lundbergu. Iako deluje da to nisu igrači koji mogu da budu noseći, oni bi svakako bili velika pojačanja, ali nisu samo to imena koja se spominju.

Foto: Alter Photos / ddp USA / Profimedia

Mario Hezonja je jedna od glavnih želja „grobara“ i kluba, a sudbina Hrvata u Realu još uvek nije poznata. Takođe, u priči je i Čima Moneke iz Baskonije, a navodno je na spisku želja i Lorenco Braun, dok je Vejd Boldvin na pragu prelaska u Fenerbahče, s kojim je navodno sve dogovorio.

Pominje se i Luka Vildoza kao pojačanje Partizana, opcije su i Tajler Dorsi i Džonatan Motli, a možda i Bonzi Kolson, Nikolo Meli, Johanes Timan…

Partizanova emotivna objava za odlazak kapitena

U utorak pre podne, crno-beli su zvanično na društvenim mrežama i sajtu kluba objavili da Panter odlazi.

„Jedan je Kevin kapiten. Nakon tri nezaboravne sezone, Kevin Panter ovog leta odlazi iz Partizana. Doskorašnji kapiten crno-belih i klub, postigli dogovor na osnovu kojeg će im se putevi razići“, poručili su crno-beli.

Iz Humske su imali i dodatnu poruku za američkog beka.

„Jedan od najvoljenijih igrača Partizana u poslednje tri godine ostaće zauvek deo crno-bele porodice! „Kep“, gde god da budeš u nastavku karijere, tvoj će dom uvek biti u crno-belom Beogradu“, naveli su iz Partizana putem društvene mreže „X“.

Panterova oproštajna poruka

Nedugo nakon objave Partizana, oglasio se i Panter i poslao emotivnu poruku.

„Poslednje tri godine u Partizanu su bile izazovna, ali neverovatna vožnja i kroz čudesna i kroz teška vremena zahvalan sam jer je ovo bilo jedno od najboljih iskustava mog života. Svim ljudima, pogotovo deci/mladim košarkašima nadam se da sam vas inspirisao i motivisao da budete najbolja verzija sebe i da uvek verujete u sebe. Mojim saigračima u poslednje tri godine, volim vas sve. Delili smo sjajne uspomene i izgradili jake veze koje će trajati zauvek. Stručnom štabu, bili ste ništa drugo nego najbolji od prvog dana. Od kada sam doputovao u Beograd, pomogli ste mi na svaki mogući način.

„Grobari“, najbolji navijači na svetu, hvala vam na neverovatnoj podršci. Stajali ste uz nas tokom uspona i padova, bez obzira na sve. Fizioterapeuti, hvala sam što ste uvek bili tu za tim i za sve za šta nam je trebala pomoć. Cenim sve što ste dali svakog dana. Mom klubu Partizanu, hvala što ste ovo učinili mojim domom tri godine. Uvek ćeš biti u mom srcu.

Treneru Obradoviću, napravio si od mene kapitena posle prve godine u Partizanu. Verovao si u mene. Ektresmno sam zahvalan za naš odnos i na tebi. Partizane, hvala ti!

Kapiten 7″, napisao je Panter.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare