Photo by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Nije se još uvek stišala atmosfera nakon završnice ABA lige u kojoj je Crvena zvezda iznenađujuće lako savladala Partizan sa 3:0, a već nas očekuje izazov u borbi za titulu prvaka Srbije.

Iako prethodne dve sezone nismo imali priliku da vidimo dramu, jer je Partizan izbegao da igra domaće takmičenje, situacija je sada drugačija i čeka nas novi potencijalni okršaj večitih u finalu.

Partizan pre toga mora da izbaci Megu u seriji na dve dobijene koja počinje u petak u 18.30 u „Beogradskoj areni“, dok će dva sata kasnije od 20.30 Zvezda u „Pioniru“ dočekati FMP.

PROČITAJTE JOŠ

Ono što će biti drugačije u odnosu na ABA ligu jeste činjenica da će Željko Obradović i Janis Sferopulos morati da naprave rezove jer je broj stranaca po ekipi ograničen na četiri igrača, a i jedan i drugi tim imaju znatno više.

Što se tiče aktuelnog šampiona Crvene zvezde, neke stvari su od starta jasne. Od osmorice stranaca, sigurno nećemo gledati povređenog Adama Hangu i Majka Tobija koji je već duže vreme van bilo koje ozbiljnije kombinacije.

Sa druge strane, gotovo da nema dilema da će se među četvoricom naći Jago Dos Santos koji je bio najbolji igrač finalne serije kao i Rokas Giedraitis i Džoel Bolomboj koji spadaju u stubove ekipe ove sezone iako ni jedan ni drugi nisu briljirali protiv Partizana.

Partizan vs Crvena Zvezda Foto:Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Ostaje dilema ko bi mogao da bude taj četvrti stranac. Na Kupu u Nišu to je bio Hanga, ali kako njega nema u kombinaciji ostaje dilema između dvojice igrača. Fredi Gilespi nije pokaza mnogo toga, ali je Zvezda limitirana sa visokim igračima i trenutno u kombinaciji ima samo Bolomboja, Luku Mitrovića i Dejana Davidovca koji može isključivo na četiri.

Sa druge strane, Trej Tompkins koji nije bio u priči za Niš je pokazao tokom finalne serije da može da bude sjajna opcija i Sferopulos bi mogao da se odluči da ira više sa nižim postavama, odnosno njim i Davidovcem na četvorci, a Mitrovićem i Bolombojem kao peticama.

Partizan sa druge strane ima prednost jer Kevina Panter još iz dana kada je nosio dres Zvezde ima srpski pasoš, pa je pored njega tu mesta za četvoricu stranaca.

Jasno je da odlaskom Frenka Kaminskog nema dileme da će mesto dobiti Bruno Kaboklo na poziciji centra kojeg nije bilo na Kupu, a zakucan je i Zek Ledej koji nema alternativu na krilnom centru.

Iako je imao dobru rolu tokom finala, malo je verovatno da će Mateuš Ponjitka dobiti šansu ispred Džejmsa Nanelija na krilnim pozicijama, dok najveća dilema ostaje na poziciji jedan. Pi Džej Doužer je bio neprikosnoven pred takmičenje u Kupu, ali je u poslednjih mesec dana Džejlin Smit igrao neuporedivo bolju košarku pa će biti zanimljivo videti kako će Obradović tu prelomiti.

Partizan vs Crvena Zvezda Foto:Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Malo je verovatno da će obojicu uvrstiti na uštrb Nanelija i Ponjitke jer na krilima onda ostaje samo Uroš Trfunović ili da će rizikovati da igra bez obojice plejmejkera i ostane samo na Avramoviću pošto je situacija sa Jaramazom i njegovim zdravljem nepoznata.

Kako god treneri odlučili, jasno je da će domaće snage morati da povuku mnogo više. U Zvezdi su tu u prednosti jer osim samopouzdanja nakon titule u ABA ligi i serije od šest derbi pobeda u nizu imaju bolju domaću osnovu jer su mnogo veću ulogu odigrali Miloš Teodosić, Nemanja Nedović, Dejan Davidovac i Luka Mitrović dok u Partizanu to jedino važi donekle za Aleksu Avramovića.

Polufinalne serije se igraju u petak i ponedeljak, dok bi eventualne majstorice bile na programu u četvrtak sledeće nedelje, a termini finalne serije biće naknadno određeni.

Raspored polufinalnih mečeva

24.5. Partizan – Mega 18.30

24.5. Crvena zvezda – FMP 20.30

27.5 FMP – Crvena zvezda 18.00

27.5 Mega – Partizan 20.00

30.5. Partizan – Mega 18.00

30.5. Crvena zvezda – FMP 20.00

BONUS VIDEO Rudi se sprema za poslednji ples 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare