Nikola Jokić Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

U trenutku dok su košarkaši uveliko na odmoru, uprava Denver Nagetsa mora da odradi najbolji mogući posao kako bi sačuvala nukleus tima posle osvajanje prve NBA titule u klupskoj istoriji.

Nikola Jokić je siguran i ostaće i sledeće sezone (prihodovaće 46.550.000 dolara), Džamal Marej takođe sa 33.833.400 dolara. Sjajni kanadski plejmejker bi mogao da produži ugovor ovog leta ili da sačeka sledeću godinu, i ulaskom u najbolji tim NBA dobije opciju za supermaks ugovor.

PROČITAJTE JOŠ

Možda je manja nepoznanica Majkl Porter Junior koji bi eventualno mogao da bude deo nekog ludog trejda. Ipak, ovaj scenario je teško za očekivati, a trenutno je potpuni fokus Denvera na zadržavanju glavnog igrača druge postave.

Brus Braun je predvodio rezerviste u plej-ofu i bio komandant odbrane (13 poena, četiri skoka i 1,9 asistencija u plej-ofu), upravo je on bio sastojak koji je nedostajao Nagetsima za prsten, ali sada vredi daleko više na tržištu.

Prethodne sezone je zaradio 6.479.000 dolara, a Denver sada može da mu ponudi maksimalno 20 odsto veći ugovor. Ipak, on je nedavno odbio ponudu za produženje ugovora od 6,8 miliona po sezoni, očekuje se da postane slobodan igrač, a da onda Nagetsi pokušaju da se dogovore sa njim.

Foto: EPA-EFE/RHONA WISE

Mogli bi da mu ponude trenutno maksimum, a da mu u sledećem ugovoru to nadoknade. Očekuje se da bi „Kauboj Brus“ mogao da dobije duplo više (oko 16 miliona na tržištu), pa je pitanje da li će ostati u sezoni kada bi trebalo pokušati da se odbrani titula. Najavio je na velikoj proslavi da bi želeo da ostane, mada ono njegovo „sigurno ostajem“ sada ne zvuči toliko uverljivo, ali će Denver morati da uradi sve što može da mu ponudi ogromnu svotu novca.

Upravo zbog toga će rukovodstvo Denvera morati da uradi sve što je potrebno kako bi Brus Braun ostao u klubu, a to bi moglo da znači rastanak sa nekim igračima (ipak minimalno 14 moraju da ostanu na spisku).

Braun je bio ključan šraf i kohezivni faktor, i njegov gubitak bio bi veliki za klub. Ipak, postavlja se pitanje da li mu je bitniji novac ili prilika da osvoji novu titulu. Uostalom, u Denveru u ovom trenutku ima najbolje šanse da to uradi.

Foto: AP Photo/David Zalubowski

Ostaje da se vidi kako će klub iz Kolorada rešiti taj problem i da li će se oslobiditi nekih igrača kroz prava na pikove kako bi se rasteretio budžet koji ne daje mnogo prostora za manevar.

Nije poznato ni šta će biti sa Redžijem Džeksonom, Išom Smitom i Deandreom Džordanom. Sva trojica polako razmišljaju o penziji, a moglo bi da se desi da to iznenada saopšte tokom leta. U slučaju da se to ne dogodi, ova tri igrača koji su bitni veteranski glasovi u svlačionici mogli bi da nastave odiseju u Denveru.

Džef Grin je ranije najavio da želi da odigra još dve sezone i da karijeru završi u Denveru.

Tu su i mladi igrači poput Pejtona Votsona (od kog se očekuje da eksplodira sledeće sezone), te Kristijan Brauna koji je u sedam godina osvojio pet titula u različitim nivoima američke košarke. Oni su budućnost organizacije i nema dileme da će im Denveru nakon ruki ugovora ponuditi i veći novac.

Tu su sigurno još i Zek Nadži, Kentavijus Koldvel-Poup i Eron Gordon koji su imali bitne uloge u plej-ofu, pogotovo poslednja dvojica koji su bili članovi startne petorke. Njihova budućnost se ne dovodi u pitanje.

BONUS VIDEO Bogdan Bogdanović za Nova.rs o Srbiji, Jokiću, medaljama, govorima u svlačionici