Foto: SHERWIN VARDELEON / AFP / Profimedia; JAM STA ROSA / AFP / Profimedia; IMAGO / imago sportfotodienst / Profimedia; u Zhuang / Xinhua News / Profimedia

Do početka Olimpijskih igara u Parizu ostala su 72 dana, a od košarkaške reprezentacije Srbije očekuje se mnogo, kao po običaju.

Uvek je košarka bila posebna za ljude sa ovih prostora, a ove godine u Parizu mogli bismo da imamo najjači tim u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

I dalje nije poznato koje će igrače selektor Svetislav Pešić imati na raspolaganju, neki su već potvrdili učešće, neki su i otkazali, dok je trenutno najveće pitanje da li će se Nikola Jokić odazvati. Veliko je pitanje i da li će svi biti zdravi za put u Pariz, ali nema sumnje da će oni koji budu tu, dati sve od sebe da ponovo pokažu i sebe i Srbiju u najboljem svetlu.

Prošle godine „orlovi“ su bez Jokića i Micića uspeli da osvoje srebro na Mundobasketu u Manili, a kapiten i predvodnik reprezentacije bio je Bogdan Bogdanović, čovek koji se uvek odazivao kada mu se telo dozvoljavalo i košarkaš koji je simbol tima.

Od Evrobasketa 2013. godine do sada, Bogdanović je uvek bio uz reprezentaciju Srbije, osim na Evropskom prvenstvu 2022. godine, kada se na leto oporavljao od povrede, pa je bio sprečen da igra. Dakle, vernost Srbiji i želja da se predstavlja nacionalni tim kod Bogdanovića nikad nisu bile upitne.

Foto: Starsport.rs

Kada vam neko kaže Bogdan Bogdanović, verujem da većini prvo na pamet padne reprezentacija, a ne neki klub za koji on nastupa ili je nastupao. Čak bih rekao da ni Partizan nije prva asocijacija, već druga, odmah iza Srbije.

Prošao je Bogdan i mlađe selekcije Srbije, a 2011. godine u Letoniji osvojio je srebro na Svetskom prvenstvu sa U19 reprezentacijom. Već tri godine kasnije bio je jedan od najboljih igrača seniorskog tima u pohodu na srebro na SP u Španiji. Okitio se i srebrom na Evrobasketu 2017, kada je Srbija u finalu poražena od Slovenije. Setimo se da je posle toga finala Bogdanović zaplakao.

„Prvo da se zahvalim navijačima koji su došli da nas bodre. Čestitao bih i Slovencima, odigrali su muški i ovo finale. Čestitao bih i mojim saigračima. Mislim da je ovo izuzetan uspeh za nas, veliko iskustvo, uz sve te probleme koje smo imali tokom turnira i pre njega. Izneli smo sve, dali smo svi svoj maksimum, ovo je to, trenutno, sigurno da ćemo jednog dana doći do zlata. A krivo mi je… (knedla u grlu, pa prve suze) … ne zato što sam promašio pred kraj, već zato što sam izgubio snagu (suznih očiju). Ne znam… teško je… (jedva suzdržava suze). Izvući ćemo iz ovoga najbolje. Teško je pričati posle poraza, iako je ovo srebro uspeh, ali… Težak meč smo izgubili i, eto, krivo mi je što nisam imao snage. Hvala vam“, rekao je Bogdanović odmah posle finala, ostavivši novinare da mu, takođe suznih očiju, samo prenosu reči cele Srbije – hvala tebi.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Posle toga Srbija ga je samo još više zavolela i malo koji igrač će u istoriji moći da se meri sa Bogdanovićem, kada je reprezentacija u pitanju.

Što se tiče nastupa na OI, Srbija je prošle u Tokiju propustila, dok je 2016. u Riju osvojila srebro, pošto je Amerika bila ubedljiva u finalu. Bogdanović je i tada bio deo reprezentacije, a sada je izrastao u jednog od najboljih šutera u NBA ligi, što je dokazao sjajnom sezonom u Atlanti. Hoksi su ispali u plej-inu, a Bogdan se odmah okrenuo ka reprezentaciji i napornom letu koje ga čeka.

„Pre dve godine mi smo imali cilj da se plasiramo na Mundobasket. Kada smo se kvalifikovali za njega, imali smo cilj da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. Sada, kada smo na Igrama, borićemo za medalje. To je glavni događaj. Uzbuđen sam što sam deo toga i radujem se druženju i zabavi sa momcima“, objasnio je kapiten „orlova“ po završetku sezone.

Foto: Pedja Milosavljevic

Motivacije mu ne manjka.

„Već sam motivisan za Olimpijske igre. Poseban je događaj. Posebna stvar. Mislim da nikada nećemo videti te igrače da zajedno predstavljaju Sjedinjene Države i takmiče se. Biće zabavno takmičiti se sa njima“, rekao je Bogdan, a Srbija će sa Amerikancima igrati najpre pripremni meč, pa tek onda onaj u grupnoj fazi.

Bogdane, nadamo se da će zdravlje da te posluži, da ćeš ovog leta biti maksimalno spreman da sa još 11 momaka kreneš u pohod na olimpijsko zlato, a onda neka se plaše i američki drim tim, sa sve zvezdama poput Lebrona, Durenta, Karija…

BONUS VIDEO: Sjajan duel Bogdanovića i Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare