Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

NBA liga se polako bliži raspletu a stigli smo do finala konferencija gde će Boston, Indijana, Minesota i Dalas odlučiti o novom prvaku NBA lige.

Denver je eliminacijom u polufinalu Zapada i zvanično sišao sa trona, pa ćemo uskoro dobiti i novog šampiona.

Ono što je privuklo pažnju mnogim navijačima i analitičarima je podatak da od 15 najplaćenijih igrača u ligi u ovom trenutku samo je još jedan ostao u konkurenciji za titulu.

PROČITAJTE JOŠ

Naravno, neki od igrača koji su u igri poput Luke Dončića ili Džejlen Brauna će potpisati ugovore koji stupaju na snagu narednog leta ili 2025. godine, ali u ovom trenutku važe stari ugovori.

Neverovatno zvuči, ali je čak 14 imena već otpalo, a u priči je ostao samo još Rudi Gober. Najbolji defanzivac lige ove sezone će sa Minesotom pokušati da ispiše istoriju.

Vukovi nikada nisu bili prvaci,  a ni Gober do sada nije bio ni blizu osvajanja šampionskog prstena.

A kada pogledamo listu onih koji spadaju u najplaćenije igrače lige, videćemo gomilu strašnih imena koji su ovu sezonu već završili, a neki od njih nisu stigli dalje od plej-ina, a neki ni do plej-ofa.

Tako je najplaćeniji igrač lige Stef Kari koji je ove godine inkasirao 51,9 miliona dolara ispao u plej-inu nakon što su ligaški deo završili kao deseti. Najbolji šuter svih vremena polako se bliži kraju karijere, ali ubira benefite ranije potpisanog bogatog ugovora.

Drugi najplaćeniji igrač Kevin Durent je ispao u prvoj rundi plej-ofa od Minesote, a ove sezone je po slovu ugovora inkasirao 47,69 miliona dolara.

Na trećem mestu se nalaze se trojica igrača koje predvodi Nikola Jokić koji je po treći put osvojio MVP nagradu, ali je ovoga puta stao u polufinalu Zapada, a njegova zarada za ovu godinu iznosi 47,6 miliona dolara.

Foto: AP Photo/Matt York

Identičnu zaradu ima i jedan od najboljih svih vremena Lebron Džejms koji sa Jokićem deli treće mesto, a njegovi Lejkersi su upravo ispali od Denvera. Treći igrač koji zarađuje pomenutu cifru jeste Džoel Embid, a centar Filadelfije koji je prošle sezone bio MVP ispao je sa Filadelfijom u prvoj rundi Istoka.

Najboljih deset kompletiraju petorica igrača koji su ispali u prvoj rundi plej-ofa.

Bredli Bil je šesti na toj listi sa 46,7 miliona dolara po sezoni, a nakon njega sledi četvorka sa istim platama.

Predvodi ih tandem Klipersa Kavaj Lenard i Pol Džordž, a prati ih tandem Milvoki Baksa Demijen Lilard i Janis Adetokumbo i svi imaju 45,6 miliona po sezoni.

Zanimljiva je i petorka koja kompletira 15 najplaćenijih igrača NBA lige.

Na 11. mestu je Džimi Batler 45,1 milion dolara koji je propustio plej-of zbog povrede, a na 12. mestu je Klej Tompson koji zarađuje 43,2.

Jedini koji je još u igri jeste Rudi Gober kojii kao 13. na listi zarađuje 41 milion po sezoni, dok je najbizarnija situacija sa Fredom Van Vlitom. Bek Hjustona nije ni prišao plasmanu u plej-in, a zarađuje 40,8 miliona dolara po sezoni. On je dobro naplatio svoje igre u Torontu i došao je u najslabiju ekipu Zapada u tom trenutku koja je imala ogroman prostor u budžetu.

Listu kompletira Entoni Dejvis sa 40,6 miliona dolara.

Ako gledamo listu zarada među igračima koji su preostali u plej-ofu, najplaćeniji posle Gobera je Luka Dončić sa 40,1 koji deli 16. mesto sa Trejom Jangom i Zekom Lavinom.

Prati ga Paskal Sijakam iz Indijane koji je na deobi 20. mesta sa Benom Simonsom i zarađuje 37,9 miliona dolara, a slede Kajri Irving iz Dalasa, Kristpas Porzingis iz Bostona i Karl Entoni Tauns iz Minesote.

Očekuje se da se ovog i sledećeg leta situacija promeni kada igrači poput Džejsona Tejtuma i drugih budu potpisivali nove ugovore i kada bude došlo do povećanja budžeta kod svih timova u ligi.

BONUS VIDEO Ovako je igrao Dimitris Dijamantidis

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar