Foto: William Cannarella / imago sportfotodienst / Profimedia;

Sigurni smo da će Srbija osvojiti veliki broj medalja na Olimpijskim igrama u Parizu, do kojih je ostalo samo 10 dana, a jasno je svima da se najveća šansa za zlato traži u 3x3 košarci - sportu koji će se tek drugi put naći na Igrama.

Srbija je zaista velesila u basketu i to već godinama pokazuju „orlovi“ koji će i u Parizu biti prvi favoriti za najsjajnije odličije.

Čak 16 medalja na velikim takmičenjima upisala je Srbija, a dva zlata u 2023. godini (Svetsko prvenstvo i Eurobasket) jasno daju do znanja svima da će Srbija biti tim od koga će strepeti svi.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, i Amerika će se pitati nešto i njihova postava za Igre zaista izgleda zastrašujuće. Pored manje poznatih Karima Medoksa, Kenjona Berija i Dilana Trevisa, najzvučnije ime jeste Džimer Fredet – čovek zbog koga je Amerika svaki dan gledala koledž košarku.

EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Majstoroviću, Brankoviću, Vasiću i Stojačiću sigurno neće biti lako da zaustave čoveka koji je 2011. godine izabran kao 10. pik na NBA draftu.

Iza njega su se tada na draftu našla imena poput Kleja Tompsona, Nikole Vučevića, Kavaja Lenarda, Imana Šamperta, braće Moris (Markif i Markus), Tobajasa Herisa, Nikole Mirotića, Džimija Batlera, Čarlsa Dženkinsa…

Čemu je Fredet zaslužio tako visoku poziciju na NBA lutriji? Pitanje je sigurno koje postavljate trenutno, a ovo je odgovor.

Naime, Džimer je još od srednje škole bio poznat po svom šutu za tri poena i sjajnim igrama zaslužio je 12 ponuda od prestižnih koledž programa.

Izabrao je BYU i već u prvoj godini prosečno je postizao sedam poena i 1,7 asistencija po meču. Već naredne godine, brojke su porasle na 16,2 poena, i u trećoj godini Fredet je postavio rekord, kada je protiv Arizone ubacio 49 poena.

Ipak, taj rekord nije dugo potrajao pošto je u poslednjoj godini na koledžu ubacio čak 52 poena. Zaista neverovatne brojke za momka koji je rođen u gradu – Glens Fols.

Nadao se Sakramento da će igre iz koledža preneti kasnije i u NBA ligu, ali to se nije dogodilo. U Kingsima je ostao samo tri godine, a u najboljoj utakmici postigao je 24 poena.

Pokušao je u Čikagu, Nju Orleansu i Njujorku da oživi karijeru, ali to nije uspeo i 2016. godine se uputio u Kinu.

Tamo je bio prava zvezda, navijači su ga voleli, a kako i ne, pošto je izgledao kao Majkl Džordan ili bolje rečeno Stef Kari.

Imao je mečeve u kojima je postizao i 75 poena i zbog toga je imao 2019. godine priliku da se vrati u NBA ligu – u Finiks.

Ipak, odigrao je samo šest utakmica i usledio je put u Grčku i Panatinaikos. Sa Atinjanima je osvojio nacionalni šampionat, i posle još jedne manje epizode u Kini odlučio se da zaigra 3×3 košarku.

Debitovao je 2022. godine i sada će biti glavna pretnja Srbiji na putu do zlata na Olimpijskim igrama.

BONUS VIDEO Urnebesna reakcija Pešića kad je čuo da je Novak u polufinalu, poklonio se Đokoviću i poručio: To ne može svako, samo on

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar