Foto: EZRA SHAW / Getty images / Profimedia

Napustio je Srbiju po drugi put u košarkaškoj karijeri Alen Smailagić, sada već bivši košarkaš Partizana. Obukao je dres litvanskog Žalgirisa u nadi da će zaboraviti sve loše stvari koje su mu se dogodile u rodnoj zemlji, a veoma težak put do Evrolige i NBA imao je momak rođen u Kotežu.

Alen Smailagić je nedavno prešao iz Partizana u Žalgiris, otišao je kod trenera Andree Trinkijerija, koji je nekada bio prvi trener crno-belih.

Smailagić je sa litvanskim medijima govorio o odlasku iz Partizana, i odmah je bilo jasno da je u pitanju nešto više od košarke.

NE PROPUSTITE

Nova.rs je došla u posed dokumenata i otkrila zašto je zapravo pobegao iz Partizana i Srbije, a cela priča završila je na sudu.

Kako je Nova.rs ekskluzivno objavila, od Alena Smailagića pokušano je da se naplati 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi, piše između ostalog u krivičnoj prijavi u koju je naš portal imao uvid.

Sigurno da Smailagić ni u najgorim snovima nije ovako zamišljao njegovu budućnost, ali je sada odlaskom u Litvaniju okrenuo drugi list i nada se da će sve ići ka boljem.

Životna priča Alena Smailagića

Alen Smailagić rođen je 18. avgusta 2000. godine u Beogradu. Odrastao je u Kotežu, gde je i napravio svoje prve košarkaške korake.

Od malena je bilo jasno da će u budućnosti postati velika košarkaška zvezda i već sa 12 godina obezbedio je mesto u ekipi KK Beko.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Nakon što je dokazao da je spreman za mesto u NBA ligi, čitaocima „San Francisko Hronika“ i navijačima Golden Stejta, Smailagić se predstavio na veoma emotivan način.

Autor Konor Letorno tekstom je pokušao da predstavi srpskog krilnog centra kao nikog pre.

Uvodnu sliku opisao je, kao podsetnik, da je Smailagić rođen 2000. godine, u Beogradu, kako piše, ogrezlom u nasilju, da je odrastao na ulicama punim droge. Godine ratova ostavile su nekadašnju oazu kafića i noćnih klubova razorenom, kriminal je bio rasprostranjen dok je država pokušavala da se digne iz pepela. A 12-godišnjeg momka iz Koteža, koji je trenirao u Skeli, ponekad su čuvali baš – robijaši.

Alen Smailagić Foto: Janko Anđelić/Nova.rs

Govorili bi mom ocu: ’Ostavi ga s nama, biće bezbedan’. Voleli su me, niko me nije dirao“, rekao je tada Smailagić.

Smailagić je sve do 2018. godine bio član Košarkaškog kluba Beko, nakon čega se otisnuo put Amerike, gde je jednu godinu proveo u rezervnom timu Golden Stejta, Santa Kruz Voriorsima.

Iako je odabran od strane Nju Orleans Pelikansa sa 39. mesta na NBA draftu 2019. godine, odmah je trejdom stigao u San Francisko, gde je ostao sve do 2021. godine.

Voriorsi su, otkriva Letorno, 206 centimetara visokog krilnog centra pratili više od dve godine. Mnogo pre no što su ostali NBA timovi i primetili da postoji takav igrač. Da bi doveli Smailagića dali su Nju Orelansu dva buduća pika druge runde i 1.000.000 dolara.

“Već neko vreme sam razmišljao o tome da bih mogao nešto da napravim sa košarkom. Ali ništa ni izbliza ovako veliko. Da mi je neko rekao da ću sa 19 godina da igram u NBA ligi rekao bih mu da je lud“, rekao je tada Smailagić. Ipak, nije mogao ni da nasluti kakav pakao će proživeti u narednim godinama.

Srpski košarkaš je u sezoni sa Santa Kruz Voriorsima beležio 9,1 poen, četiri skoka i jednu asistenciju u proseku za 17,4 minuta.

Polagala je i reprezentacija Srbije nade u njega i sve je išlo dobrim putem i na početku njegove NBA karijere. Smailagić je postao 2019. godine deo velike franšize čiji su glavni akteri bili Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin, Stiv Ker, sve same legende košarke.

Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Debitovao je u NBA ligi 27. decembra 2019. godine u pobedi Golden Stejta nad Finiksom 105:96, a postigao je četiri poena i uhvatio jedan skok.

Do kraja te godine odigrao je još 13 utakmica i u proseku je igrao 9,9 minuta i postizao je 4,2 poena. Sasvim solidan učinak za jednog rukija, za koga je NBA liga bila veliki iskorak.

U drugoj godini nije uspeo da se nametne i u samo 15 utakmica, prosečno je imao učinak od 1,9 poena i 1,1 skoka po utakmici.

Ipak, znali smo svi da je Smailagić veliki talenat i povratak u Partizan doneo je tada veliku euforiju među navijačima crno-belih.

Alen Smailagić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Potpisao je trogodišnji ugovor i rad sa legendarnim trenerom Željkom Obradovićem mogao je samo da mu donese dobro. I tako je i bilo već u prvoj sezoni u kojoj je bio jedan od najboljih igrača tima, kako u ABA ligi, tako i u Evrokupu.

Narednu godinu sigurno neće pamtiti po dobrom, jer su tada već krenuli pravni problemi i spor sa ljudima koji su pokušali da ga oštete.

Nije ispunio pun potencijal i tokom dve sezone u Evroligi njegov prosek poena nije prelazio 5,5 poena. Ni u Partizanu nisu bili svesni problema u kojima se nalazio Smailagić i nekako su već sada navijači crno-belih osetili dužnim da upute izvinjenje novom krilnom centru Žalgirisa.

Šta je rekao Alen Smailagić?

“Nije to bila odluka, jednostavno bolja prilika da igram košarku. U Srbiji se dešavaju neke stvari, nisam hteo da budem okružen takvom energijom. Partizan kao klub je sjajan, trener je sjajan. Željko Obradović mi je kao otac, kao strogi otac doduše. Ali neke stvari koje su se dešavale u zemlji, nisam hteo da budem deo toga. Ne želim ni sa kim da se bijem. Samo želim da igram košarku i konačno uživam u njoj”, poručio je Smailagić za „Basket Njuz“.

Iako bi mnogi pomislili na razmirice među saigračima i lošu atmosferu u svlačionici crno-belih, stavio je tačku na te priče.

“Nije to, bili smo jedinstveni. Voleli smo jedni druge. Samo su se dešavale neke stvari koje su van naše kontrole. Čak i van trenerove kontrole. To je sve dolazilo sa strane, a neki od nas su se prvi put susreli s time“, dodao je Smailagić.

BONUS VIDEO Bravure Nikole Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar