Foto: Starsport

Alen Smailagić, doskorašnji košarkaš Partizana, rekao je da se čudne stvari dešavaju u Srbiji, a Nova.rs je došla u posed dokumenata i otkrivamo zašto je zapravo otišao.

Alen Smailagić, povremeni reprezentativac i novi košarkaš Žalgirisa, doživeo je strašne stvari u rodnom gradu poslednjih godina. Trpeo je ucene, pretnje i brojnim pritiscima od njega je pokušano da se naplati 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi u koju je naš portal imao uvid.

O čemu se zapravo radi Nova.rs ekskluzivno otkriva, nakon što je sam igrač u razgovoru sa litvanskim medijima ustalasao javnost. Doskorašnji košarkaš Partizana progovorio je o odlasku iz tima crno-belih, i ne samo odlasku iz Humske, već je želeo da ode iz Srbije.

Ovog leta je otišao u Kaunas, u tabor evropskog velikana kod trenera Andree Trinkijerija, koji je takođe ranije radio u Partizanu. Igrač koji pokriva pozicije krilnog centra i centra sam je delimično objasnio razloge odlaska, i bilo je jasno da je u pitanju više od košarke.

PROČITAJTE JOŠ

“Nije to bila odluka, jednostavno bolja prilika da igram košarku. U Srbiji se dešavaju neke stvari, nisam hteo da budem okružen takvom energijom. Partizan kao klub je sjajan, trener je sjajan. Željko Obradović mi je kao otac, kao strogi otac doduše. Ali neke stvari koje su se dešavale u zemlji, nisam hteo da budem deo toga. Ne želim ni sa kim da se bijem. Samo želim da igram košarku i konačno uživam u njoj”, kazao je Smailagić za „Basket Njuz“.

Iako bi mnogi pomislili na razmirice među saigračima i lošu atmosferu u svlačionici crno-belih, stavio je tačku na te priče.

“Nije to, bili smo jedinstveni. Voleli smo jedni druge. Samo su se dešavale neke stvari koje su van naše kontrole. Čak i van trenerove kontrole. To je sve dolazilo sa strane, a neki od nas su se prvi put susreli s time“, dodao je Smailagić.

Smailagić podneo krivične prijave

Nova.rs ekskluzivno otkriva i o čemu se, zapravo, radi, i na šta je Smailagić tačno mislio.

Ucene, pretnje, pritisak – tako bi u najkraćem moglo da se opiše sve ono što je proživeo poslednjih godina, pogotovo tokom boravka u Beogradu. Naime, Smailagić se našao na meti otkako se u čudesnoj priči iz 2018. godine, iz KK Beko u Kotežu otisnuo put NBA.

Samo po sebi dovoljno nesvakidašnje izgleda ta priča, ali je dobila elemente krimi drame u kojoj je sada 24-godišnjak izvukao najdeblji kraj.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Smailagića su 2018. sa 39. pozicije na draftu birali Golden Stejt Voriorsi, da bi zatim potpisao ugovor sa Santa Kruzom, filijalom „ratnika“, koji se takmiče u Razvojnoj ligi. I tu su krenuli problemi koji su sada predati sudskim organima u Srbiji, a Nova.rs imala je uvid u spise.

Smailagić je naime podneo krivične prijave (18. avgusta 2022) protiv dve osobe, D.B. (40) iz Beograda i Z.Š. (51) takođe iz Beograda, zbog krivičnog dela prevare i zloupotrebe položaja odgovornih lica. On je ukupno šest godina, zaključno sa sezonom 2017/2018. bio član KK Beko iz Koteža, koji je osnovan 1986. o čemu postoji validna evidencija u KSS.

Dalje je 10. avgusta 2018. zaključio ugovor sa Santa Kruz Voriorsima, a on i njegovi roditelji su se obavezali da po povratku iz Amerike nakon sezone 2018/2019 opet potpiše ugovor sa Bekom kako bi klub na ime kasnijeg obeštećenja mogao nešto i da zaradi, kada je već bilo izvesno da će karijeru nastaviti u NBA.

Ništa neobično i neubičajeno u svetu sporta, u svrhu zahvalnosti prema klubu u kojem se poniklo i koji je doprineo razvoju, te vas lansirao do najvećih visina. Međutim, do zapleta dolazi u februaru 2019. kada prijavljeni osnivaju privredno društvo „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. Beograd, kome očito daju ime gotovo identično imenu pomenutog košarkaškog kluba za koji je Smailagić prethodno bio registrovan, kako se navodi u dokumentima.

Dalje u krivičnoj prijavi se ističe da je jasna namera prijavljenih koja je za cilj imala prevarne namere i da dovede u zabludu oštećenog da sve što dalje bude potpisivao ili dogovarao ima veze sa matičnim klubom. Ispostavilo se da nema, već sa novoosnovanim privrednim društvom koje statusno-pravno nema nikakve veze sa KK Beko.

Prevarne namere i dovođenje u zabludu

I Smailagić se po završetku sezone vratio 2019. u Beograd, te lažnim prikazivanjem činjenica i dovođenjem u zabludu zaključio ugovor sa privrednim društvom „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“, osnovanim samo dva meseca ranije, 18. februara 2019. Sporni ugovor bio je zaključen na četiri godine, te istog dana i raskinut kako prema igraču ne bilo bilo obaveza, a od njega ostala potraživanja, dodaje se u prijavi.

Prevarne namere i dovođenje u zabludu dovele su do toga da su kasnije tuženi Smailagića tužili za neisplaćene obaveze, u vrednosti od 32.824.967 miliona dinara, nakon čega su Alenovi pravni zastupnici 2. januara 2022. odgovorili na tužbu iz 2021. sa zahtevom da se osporava u celosti, u pogledu osnova i visine.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Zatim su igračevi pravni zastupnici u avgustu 2022. godine podneli krivične prijave u kojma se ističe kako je sasvim jasno da Smailagić, da nije bio doveden i održavan u zabludi od strane onih u koje je u to vreme, i on i njegova porodica, imao neograničeno poverenje, takav ugovor ne bi ni zaključio.

Pomenutim ugovorom se prelazak Smailagića u Golden Stejt, bez ikakvog pravnog osnova, uslovljava plaćanjem obeštećenja od čak 525.000 dolara privrednom društvu osnovanom četiri meseca pre, očigledno sa jedinim ciljem a to je protivpravno sticanje imovinske koristi, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi.

Smailagić, KK Beko i „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. Beograd

Na kraju, Smailagić nikad nije bio igrač privrednog društva „BEKO BASKETBALL KOTEŽ“ d.o.o. nego KK Beko, doveden je i održavan u zabludi, te je uz ostale pravne propise i zakone sporni ugovor apsolutno ništavan – navodi se u dokumentima u koje je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, te se ističe kako tužbeni zahtev prema igraču nema pravni osnov i ne proizvodi pravno dejstvo.

Tuženi su od Smailagića pritiscima i pretnjama, što takođe piše u pomenutim dokumentima, pokušavali da naplate pomenutih 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je opisanim prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

I to je ostavilo dalekosežne posledice na samog Alena Smailagića, i ne samo njega već i one iz njegovog najbližeg okruženja, a odrazilo se i na samo igranje košarke.

Povremeni srpski reprezentativac se loše osećao duže vreme, ali je to krio od Partizana i u klubu nisu znali, nije niko osim njegovih najbližih. Sve to se odrazilo i na njegovo stanje, i na same partije, kad je na parketu bilo je jasno da se nešto dešava, a sada Nova.rs otkriva i šta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar