foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Aleksandar Aco Petrović, čuveni košarkaš i trener, predložio je FIBA jednu veliku promenu koja se tiče odlaska mladih igrača u NBA ligu.

U pitanju je novčana kompenzacija koju bi evropski klubovi trebalo da dobiju od NBA kada „naprave“ mladog igrača koji potom ode u Ameriku.

„Zašto FIBA prema NBA ne zaštićuje bolje i kvalitetnije proizvođače? Na primer, Cibona je u poslednjih 10-15 godina izbacila trojicu/četvoricu igrača za prvu rundu drafta. Za svakog od njih dobila je 675.000 dolara. U Americi svi koji se bave košarkom su multimilijarderi – vlasnici klubova, igrači… Prodaju hot dogove, kokice…“, rekao je Petrović u podkastu „Inkubator“.

PROČITAJTE JOŠ:

Petrović želi da klubovi više profitiraju i smatra da ima prostora za tako nešto.

„Međutim, mi koji proizvodimo te igrače za prvu rundu drafta, dobijamo 675.000 dolara po igraču. Daj mi brate pet miliona dolara, da ja mogu sledeće dve ili tri godine mirno raditi i ponovo proizvesti nešto. Ti mi daješ siću s kojim ne mogu vratiti novac koji sam uložio u tog igrača. Mnogo toga treba otvoriti i postaviti na prava mesta“, dodao je Petrović.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznato je da na ovim prostorima posebno Mega redovno šalje igrače u NBA ligu, a u vrhu te liste je i Partizan, tako da je jasno da bi i hrvatski i srpski klubovi profitirali od uvođenja promene koju predlaže Petrović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar