Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Po prvi put u istoriji svetskih prvenstava će pravdu na utakmici deliti ceo ženski tim arbitara

Taj 1. decembra 2022. ostaće upamćen zlatnim slovima, jer će Stefani Frapar predvoditi fudbalere Nemačke i Kostarike od 20.00, a pomagaće joj Karen Dijaz iz Meksika, te Neuza Bek iz Brazila.

Frapar je već ranije ušla u istoriju, jer je bila četvrti sudija na meču Meksika i Poljske (0:0) u drugom kolu Svetskog prvenstva, a sada je dobila novi zadatak.

PROČITAJTE JOŠ

Francuskinja ima najimpresivniji rezime, već nekoliko puta je bila pionir u muškom fudbalu. Od 2009. godine je na međunarodnoj listi sudija, a priliku da sudi u Kataru vidi kao društvenu poruku.

„Snažna je poruka FIFA i vlasti da imaju žene kao sudije u toj zemlji“, rekla je ona i smatra da bi ova odluka mogla da preokrene položaj žena u Kataru.

Frapar je ispisala istoriju 2. decembra 2020. godine kada je sudila meč Lige šampiona između Juventusa i Dinama iz Kijeva (3:0). Bila je prva dama u istoriji koja je uspela da dobije tu priliku, a tada je pojasnila da voli da se izoluje od svega.

„Nemam društvene mreže. Nikad ne čitam novine šta pišu o meni. Napravila sam sopstveni balon. Znam da u fudbalu stalno komentarišu suđenje, ali pokušavam da sve to ignorišem. Više volim ovako“, iskrena je ova 39-godišnjakinja.

Sudila je i u Ligi Evrope, a još 2019. godine je zlatnim slovima ispisala svoje ime kada je delila pravdu između Liverpula i Čelsija u finalu Superkupa Evrope. Tokom 2019. godine je debitovala u prvoj ligi Francuske, a onda kreće njen neverovatan uspeh i već pobrojani pionirski koraci.


Tri dame među glavnim sudijama

Na listi od 36 glavnih sudija se nalaze tri dame, pored Frapar tu su još i Salima Mukansanga iz Ruande, te Jošimi Jamašita iz Japana. I njih dve traže priliku da budu glavni sudija na susretu, a ostaje da se vidi da li će se FIFA odlučiti da do kraja Mundijala nekoj od njih ukaže šansu.


Ko zna, možda FIFA odluči da joj delegira i neki meč nokaut faze Mundijala, možda čak i finale. Ne bi to za nju bilo čudno, jer je već sudila finale između SAD i Holandije u konkurenciji dama…

Do sada je među damama već tri puta proglašena za najboljeg arbitra. Tu nagradu je odnela 2019, 2020. i 2021. godine.

Očekuje se da ukoliko odradi dobar posao i danas to bude dovoljno da i ove godine dođe do nagrade.

Pjerluiđi Kolina, šef Sudijskog komiteta FIFA, poručio je zbog čega su odlučili da na Mundijalu sude tri dame.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

„Nisu izabrane zato što su žene, već kao sudije FIFA. Mogle bi da sude na bilo kom susretu“, rekao je slavni Italijan pre početka Mundijala.

Upravo Stefani je u jednoj od retkih izjava pojasnila koliko je ovo značajan detalj u njenoj karijeri, u istoriji fudbala, ali i suđenja.

„Svetsko prvenstvo za muškarce je najvažniji sportski događaj na svetu. Bila sam prvi ženski sudija u Francuskoj i u Evropi, pa i te kako znam kako da se nosim sa tim“, poručila je Frapar nakon što je izabrana da deli pravdu na meču Nemačke i Kostarike.


Frapar uzor devojčicama

Stefani Frapar je počela da trenira fudbal sa deset godina.

„Mladi gledaju televiziju, pa znam da ako sam ovde na terenu mogu da vide da je to moguće. Ovo je prva stvar koja će nekim mladim devojkama pomoći da počnu da sude. Ali nikome ništa ne sugerišem, svako mora sam da odluči šta voli da radi“, rekla je Stefani.


BONUS VIDEO Reprezentacija navijača dala gol Kamerunu, „orlovi“ na pragu osmine finala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar