Zvezdan Terzić Foto: Starsport

Fudbalski klub Crvena zvezda najavio je pokretanje postupka kako bi u svoje vitrine vratila pehar šampiona iz sezone 1985/1986.

Kako su naveli crveno-beli, zahtev će biti zvanično podnet Fudbalskom savezu Srbije u ponedeljak, 8. jula:

PROČITAJTE JOŠ...

„Zvezda je kao legalni šampion odlukom FSJ i UEFA igrala Kup Šampiona, da bi dve godine potom ta titula bila oteta Zvezdi odlukom Suda udruženog rada i dodeljena FK Partizan suprotno odlukama FSJ i UEFA“, naveli su crveno-beli u arumentaciji ove odluke.

Te 1986. godine Slavko Šajber, predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, doneo je odluku da čitavo poslednje kolo tadašnjeg Prvenstva Jugoslavije poništo zbog velikog broja nameštenih utakmica.

Partizan i Crvena zvezda su te godine imali isti broj bodova, po 47, crno-beli gol-razliku 61:29, a Zvezda 69:38, pre nego što je Zvezda gostovala Sarajevu, dok je Partizan sezonu zatvorio utakmicom protiv Željezničara.

I sam početak kola je protekao u velikoj kontroverzi, pošto je u Humskoj organizovan ispraćaj Zvonku Živkoviću i Zvonku Vargi, pa je utakmica crno-belih počela sa 15 minuta zakašnjenja u odnosu na duel u Sarajevu, i oba tima su slavila istim rezultatom, 4:0.

Šajber je 20. juna doneo odluku da poslednje kolo bude poništeno dok je čak 12 ekipa osumnjičeno da je učestvovalo u nameštanju, pa su prema odluci FSJ Partizan, Crvena zvezda, Velež, Rijeka, Dinamo Zagreb, Budućnost Titograd, Željezničar, Sutjeska Nikšić, Čelik Zenica, Sarajevo, Vojvodina i OFK Beograd započeli sa po šest bodova minusa.

Na teren su izašle sve ekipe sem – Partizana, pošto su crno-beli odbili da igraju jer bi „ponovnim igranjem te utakmice priznali svoje učešće u nameštanju kog nije bilo“.

U ponovljenim utakmicama Partizan je službenim rezultatom poražen 3:0, dok je Zvezda izgubila 2:1.

Iako se naredne sezone na Marakani igrao Kup šampiona, Paritzan je uložio žalbu Ustavnom sudu i Sudu udruženog rada, gde je 1987. godine doneta presuda po kojoj dokaza o nameštanju nije bilo.

Tako je Partizanu data titula iz sezone 1985/86, s obzirom na to da je validna postala pobeda nad Željom od 4:0, ali i godinu dana kasnije, kada je Vardar posle 34 kola bio prvi, ali su nakon odluke suda bili peti, pošto su Partizanu, Veležu, Crvenoj zvezdi i Rijeci vraćeni bodovi koji su prethodno bili oduzeti.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare