Foto: Starsport

Ostalo je manje od nedelju dana do početka nove sezone u Superligi Srbije, čini se da se utisci još nisu ni sumirali od prethodne, ali nova avantura u Srbiji počinje u petak 19. jula utakmicom između Radničkog iz Kragujevca i Železničara iz Pančeva.

Crvena zvezda je osvojila 35. titulu državnog prvaka u sezoni 2023/24, Radnički iz Kragujevca je bio najprijatnije iznenađenje, dok su Partizan i TSC vodili borbu za drugo mesto pred sam kraj sezone.

Sigurno da se crno-belima to nije dopalo, jer su jesenji deo završili na prvom mestu.

PROČITAJTE JOŠ

Nadaju se svi iz Humske da će naredna sezone biti mnogo bolja, dok su novajlije (Odžaci, Jedinstvo Ub i OFK Beograd) željne dokazivanja.

Nije bilo velikih „bombi“ i povrataka u srpskim superligašima, kao u prethodnim godinama, a mi ćemo se u ovom tekstu fokusirati najviše na transfere večitih rivala.

Foto: FK Partizan

Da krenemo od Partizana koji je potrošio 1,9 miliona evra na pet transfera, dok je od prodaje zaradio „velikih“ nula evra.

Na pozajmicu iz Bazela u redove trenera Aleksandra Stanojevića vratio se napadač Đorđe Jovanović, dok je kao slobodan igrač Partizan na poziciji levog beka angažovao Slovenca, Maria Jurčevića.

Jovanović će zadužiti Partizanov dres, šest godina po okončanju prvog mandata u klubu. Tad je kao talentovani mladić prekomandovan u prvi tim, ali je avgusta 2018, usled procene da je treća, možda čak i četvrta napadačka opcija, rešio da se otisne u inostranstvo.

Jurčević (29) igra na poziciji levog beka, a prošlu sezonu je proveo u Apolonu sa Kipra, gde je odigrao 28 utakmica, postigao dva gola i zabeležio tri asistencije.

Slovenac ima i četiri nastupa za reprezentaciju, ali dres sa državnim grbom nije oblačio tri godine.

Foto: FK Partizan

Jedinstvo iz Uba inkasiralo je 500.000 evra od transfera Zubairu Ibrahima u Partizan, dok je Kervin Ariaga koštao crno-bele istu sumu novca.

Ibrahim je bio jedan od najboljih fudbalera Prve lige Srbije u prethodnoj sezoni i igra na poziciji levog krila, dok je Ariaga ono što je crno-belima bilo potrebno u veznom redu.

Momak iz Hondurasa stigao je iz MLS lige, a dobro se pokazao u pripremnom periodu.

Najskuplje pojačanje, pet dana pred početak sezone, Partizana jeste štoper Nihad Mujakić. Fudbaler iz Bosne i Hercegovine koštao je oko 900 hiljada evra i dolazi iz Ankaragudžua.

Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda je sa druge strane bila dosta aktivnija, ali je uprkos tome u plusu, što se tiče profita na transfer marketu.

Zaradila je 14,8 miliona, dok je na nova pojačanja potrošila 9,78, od kojih je najskuplje bilo već ranije dogovorenih 3.000.000 za štopera Nasera Đigu.

Zvezdin dres zadužio je dvojac iz portugalske lige – Bruno Duarte (2.000.000 iz Fairensea) i Puma (2.000.000 iz Famalikaa).

Dolaskom Seol Vu-Janga, Korejac In Beom Hvang, dobiće podršku u vidu zemljaka koji igra na poziciji desnog beka i čini se da će mladi Ognjen Mimović imati paklenu konkurenciju za mesto u startnoj postavi.

Foto: FK Crvena zvezda

Milan Rodić će konačno moći da „odmori dušu“ tokom ove sezone, a to je omogućio dolazak Ebenezera Anana iz Novog Pazara za 550 hiljada evra.

Odlazak Aleksandra Dragovića upotpunio je reprezentativac Srbije, Nemanja Stojić (1.000.000 evra), a Lazar Jovanović (30 hiljada evra) sigurno je investicija uprave za budućnost.

Vezisti Dalsio i Luka Ilić stigli su u klub bez obeštećenja kao slobodni igrači iz Apoela i Troe, te će Vladan Milojević imati dosta posla oko sklapanja prvog tima.

Zvezda je uradila ono što se najviše tražilo od nje, a to je dodatna dubina i zamena na svakoj poziciji. Plan je prema svemu sudeći jači igrački kadar, a ne potrošiti pare na jednog pojedinca i nadati se da on može sve probleme rešiti sam, suvim kvalitetom.

Foto: Vatroslav Jarni/Starsport

Ipak, to zvučno pojačanje, svakako bi podiglo dodatno kvalitet i dalo Zvezdi još veće šanse da se nađe ponovo u Ligi šampiona.

Partizan osim na poziciji špica (Mateus Saldanja) nema nekog ko bi jednim potezom mogao da preokrene tok meča. Dva poraza, jedan remi i pobeda na penale protiv Dinama iz Moskve je učinak crno-belih u pripremnom periodu i sigurno da to malo brine sve u klubu.

Potrebna je timu iz Humske još neka veća akcija uprave koja kao i prethodnih godina gura klub nizbrdo i ne planira da to zaustavi.

U prvom kolu Partizan će gostovati Napretku, dok će Zvezda na Marakani dočekati novajliju Jedinstvo iz Uba.

BONUS VIDEO Dok Englezi prave probleme na Evru se priča i o Titu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare