Vanja Drkušić
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Fudbaleri Crvene zvezde igraće u utorak 1. oktobra od 21 čas meč 2. kola Lige šampiona protiv Intera u Milanu, a to neće biti prvi susret dva velikana u fudbalskom elitnom takmičenju.

Italijanski i srpski tim odmerili su snage dva puta. Oba puta u sezoni 1980/81 kada ih je žreb spojio u četvrtfinalu Kupa šampiona. Inter je tada izašao kao pobednik iz dva meča ukupnim rezultatom 2:1.

Prva utakmica Inter – Zvezda odigrana je u Milanu 4. marta 1981. godine i završena je rezultatom 1:1.

Inter je poveo golom Domenika Kasa u 44. minutu, da bi izjednačenje Zvezdi doneo Srebrenko Repčić u 75. minutu.

PROČITAJTE JOŠ

Revanš meč odigran je dve nedelje kasnije 18. marta 1981. godine pred 81,400 navijača na Marakani. Zvezda je ušla u duel sa velikom željom da savlada Inter i da se plasira među četiri najbolje ekipe, ali je usledio hladan tuš u 13. minutu.

Inter je poveo 0:1 preko Karla Murara, što je, ispostavilo se na kraju, bio konačan rezultat koji je Interu doneo pobedu ukupnim rezultatom 1:2 i prolaz u polufinale.

Inter se za finale borio sa Realom iz Madrida koji je uspeo da prođe „neroazure“ kasnije. Ukupnim rezultatom 2:1 slavio je „kraljevski klub“ koji je nakon toga poražen od Liverpula u finalu 1:0.

Zvezda nema baš toliko dobra iskustva sa italijanskim timovima pošto u 27 utakmica ima samo tri pobede.

Uz to ima i 10 remija, ali i 14 poraza, a crveno-beli su ukupno postigli 21 gol u tim mečevima.

Foto: Tanjug / AP Photo/Antonio Calanni

Probaće to da isprave sada u Milanu izabranici Vladana Milojevića koji će u decembru ponovo igrati na San Siru i to protiv Milana.

Neće sigurno biti lak zadatak za šampiona Srbije koji je prema kladionicama totalni autsajder.

Kvota da će Inter slaviti u tom meču je mizernih 1,20, dok bi svako ko veruje da će Crvena zvezda trijumfovati mogao to da unovči čak 14 puta. Što se remija tiče, kvota na nerešen ishod je 8.

Kada su utakmice prvaka Italije u pitanju, nijedan tim ove sezone po kvotama nije bio veći autsajder protiv Intera.

Derbi Partizan vs Crvena zvezda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Na pulene Simonea Inzagija je kvota bila veća čak i u duelima sa Lećeom, Moncom, Udinezeom ili Đenovom, dok je na sve pomenute ekipe bila manja u odnosu na Zvezdu.

Ako bismo se vratili još nekoliko meseci u prošlost, poslednja utakmica na kojoj su se Interovom rivalu manje šanse davale odigrana je 14. aprila ove godine, kada je na San Siru gostovao Kaljari.

Međutim, baš ta utakmica je bila jedna od retkih prošle sezone u kojoj je osvajač Skudeta prosuo bodove, pošto je meč završen bez pobednika – 2:2.

Šta čeka Zvezdu protiv Intera

Inzagi forsira sistem 3-5-2 u kojoj najvažniju ulogu imaju krilni bekovi.

Ali, da krenemo od golmana. Jan Somer je zamenio Andrea Onanu koji je prethodno iz tima izbacio Samira Handanoviča koji je bio na kraju karijere.

Igra nogom je veoma bitna za Inzagija i nije čudo što su Onana i Somer biri odabrani za tu poziciju.

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Što se tiče tri štopera u sredini obično igra Frančesko Ačerbi, iskusni štoper koji sklanja sve pred sobom, te je i zaustavio Erlinga Holana u prvom kolu Lige šampiona.

Desno od njega uglavnom je Bendžaman Pavar, koga ume da zameni Jan Bisek, dok je najbolji deo ove odbrane Alesandro Bastoni.

Bastoni ne retko ide i napred i uključen je veoma u fazi napada, a pogotovo zbog sjajne leve noge. Ne greši u dodavanju, a zbog njegovog centaršuta otimaće se mnogi evropski velikani.

Na levom ving-beku zakucan je Federiko Dimarko, dok se desno naizmenično menjaju Denzel Damfriz i Mateo Darmijan.

Manchester City-Inter Milan Foto: Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Gotovo u svakom meču u postizanju golova uključen je neko od njih, jer ako nisu direktni strelci, sigurno će upisati barem jednu asistenciju.

Vezni red ne može biti bolji od Nikola Barele i Hakana Čalhanoglua koji je u Interu postao jedan od najboljih u Evropi.

Barela se povredio i verovatno neće igrati protiv Zvezde, ali su tu da ga zamene Davide Fratezi, Pjotr Zijelinski ili Kristijan Aslani, pošto se u startnih 11 nalazi još i Henrik Mikhitarjan.

Napadački tandem Markus Tiram – Lautaro Martinez ledi krv u žilama i neće biti prijatno odbrani Zvezde u Milanu sigurno.

BONUS VIDEO Kako je prošao večiti derbi na lošoj travi?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar