Foto: Luigi Canu/IPA Sport / Zuma Press / Profimedia

Nikola Milenković biće jedan od stubova odbrane Srbije na predstojećem Evropskom prvenstvu u fudbalu, a za UEFA i FSS pričao je o svojim fudbalskim počecima i očekivanjima na predstojećem turniru.

„Moju prvi fudbalski treninzi su poseban deo života za mene, jednostavno taj osećaj uzbuđenja i radosti i osećaj slobode dok sam trčao po terenu je bio neverovatan. Moja sestra je odigrala ključnu ulogu. Ja sam oduvek gajio ljubav prema fudbalu, ali je ona prva počela da trenira. Ona me odvela na prvi trening, tako da smo trenirali faktički zajedno. Opet, mama nije znala za to. Saznala je od trenera kojeg je poznavala, da ne pričam šta je posle bilo kad smo stigli kući. Ali, to su neke lepe uspomene koje nosim iz detinjstva“.

Sa svega 18 godina je otišao u inostranstvo.

PROČITAJTE JOŠ

„Promena zemlje sa 18 godina je veliki izazov. Promena zemlje, jezika, kulture, sve je bilo drugačije, ali ljudi u Firenci i u klubu i oko kluba su mi pomogli da se osećam kao kod kuće. Taj period adaptacije nije toliko teško pao. Imao sam sreće da sam zatekao Neanda Tomovića u Fjorentini koji mi je pomogao i ugostio i olakšao mi da taj period bude što brži i što bolji“

Ističe i šta je bilo najvažnije u fudbalskom razvoju.

„Italijanski fudbal je specifičan po taktici i na tom planu je trebalo da napredujem mnogo. Zahvaljujući trenerima i saigračima osećam da sam napredovao mnogo u taktičkom smislu. Italija je prelepa zemlja i ja sam tamo sedam godina i mogu da se kažem da se tamo osećam kao kod kuće“.

Objasnio je i šta za njega znaćči igranje za Srbiju.

„Igranje za reprezentaciju je vrhunac svakog fudbalera i ta čast i privelgija da igraš za reprezentaciju se ne može opisati rečima. Dok slušam himnu kao i svi moji saigrači osećamo neverovatan ponos, ali i odgovornost prema celoj naciji. Sigurno motiv za sve nas da damo sve što ima na terenu da učinimo našu naciju ponosnom i srećnom i to je ono što nas gura. osećamo njihovu podršku i daćemo sve od sebe da ih učinimo ponosnim“.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Milenković je postao stub obrane Srbije, a imao je i zanimljiv odgovor na pitanje o formaciji.

„Sigurno da m i prija poverenje trenera i to me gura da dam maksimum na terenu. To poverenje je za nas veoma bitno. Sa druge strane formacija od tri pozadi, mislim da je fudbal toliko napredovao da svaki moderan igrač mora i treba da zna u više formacija. Mi u reprezentaciji igramo već duži period sa trojicom pozadi i to je ono što odgovara ekipi u ovom trenutku i gde se ekipa najkomfornije oseća.“

Srbija na startu turnira igra protiv selekcije Engleske.

„Engleska je stvarno sjajna reprezentacija i jedan od favorita za osvajanje. imaju sjajan napadački potencijal, mnogo igrača sa individualnim kvalitetima. Sigurno će biti teško zaustaviti ih jer mogu da jednim potezom da reše utakmicu. Pokušaćenmo sve da kao tim koncentrisano igramo odbranu, ali je fudbal živa stvar i ako ispunimo sve što se dogovorimo, sve je moguće“.

Potom je govorio i o ostalim rivalima iz grupe.

„Svaka ekipa koja se nalazi na Evropskom prvenstvu ima neki kvalitet i sigurno će svaka utakmica biti teška počev od prve. Slovenija je ekipa koja je kompaktna koja ima dobre individualce. Danska je ekipa koja je tvrda, čvrsta, i slažem sa Lukom Jovićem da neć odgovarati, ali protivnike ne možemo da biramo. U ovom trenutku smo usmereni na Engleze jer nam je to prva utakmica. Mi pre svega treba da verujemo u nas u naše kapacitete, naše sposobnosti protiv bilo koga da igramo“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare