foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbalsku reprezentaciju Srbije očekuju dva izuzetno važna meča u Ligi nacija, protiv Španije (4. septembar, 20.45) i Danske (8. septembar, 18.00), ali će biti lišeni pomoći nekih od najvažnijih igrača "orlova", među kojima su Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić.

Na spisku nije bilo Filipa Kostića i Nemanje Radonjića, ni bivšeg kapitena Dušana Tadića, dok su Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić naknadno odustali.

Vlahović je kao razlog naveo „porodične probleme“ (nakon toga igrao za Juventus protiv Rome), dok su Mitrović i Milinković-Savić kao razlog nedolaska naveli povrede.

To je potvrdio i sam selektor Dragan Stojković pred meč sa Španijom.

PROČITAJTE JOŠ...

„Što se tiče Vlahovića, Sergeja i Mitra stvari su vrlo jednostavne. Vlahović me je zvao, rekao da ima porodične probleme, u to ne ulazim i nadam se da će to što ima rešiti na pozitivan način, što mu iskreno želim. Mitrović i Sergej praktično sve vreme igraju u Al Hilalu pod povredama. Momci su se javili, pričali smo, razumem sve, hoće da iskoriste vreme kako bi te povrede sanirali. Kod Mitrovića je problem zadnja loža, kod Sergeja bol u leđima, igra pod injekcijama, mislim da je reč o pršljenu“, rekao je Piksi 29. avgusta.

Tačno sedam dana kasnije Al Hilal je objavio fotografiju sa treninga na kom su Mitar i Sergej, i koji rade punom parom uz nasmejanog Nejmara.

Njih dvojica su takođe odigrali meč 28. avgusta protiv Damaka, koji je Mitrović okončao sa dva gola.

Mediji u Saudijskoj Arabiji navode da su i popularni SMS i Mitrović izgledali dobro posle ovog meča, dok je jedan fizioterapeut naveo da je „moguće da je samo u pitanju zamor usled napornog leta i nemogućnosti da odmore“.

„Što se tiče Mitrovića, isto smo razgovarali, požalio se na bol u zadnjoj loži, to je bilo 24. avgusta, slagaću vas. To je bol u predelu zadnje lože. Sergej je rekao da prima injekcije u predelu leđa, doktor je napismeno dobio od njihovih doktora, on ima spazam donjeg dela leđa, sa medicinske strane ćete znati šta je to. Nemam šta da dodam, moram da verujem ono što mi igrači kažu. Što se tiče Vlahovića, porodične stvari su u pitanju, neću nikada ulaziti u privatne stvari i njihove živote. Ako vi imate neke druge informacije, bio bih zahvalan da mi kažete, jer će naravno biti spekulacija, koje se pojavljuju sa pravom. Kaže kako igra za klub, a ne igra za reprezentaciju? Morate njih da zovete, da oni kažu“, rekao je Stojković pred Španiju.

I to nas dovodi do sledećeg – vreme je da Mitrović i Milinković-Savić progovore i otkriju pravi razlog izostanka. Jer, ako su povređeni, onda u klubu sigurno ne bi rizikovali time što će trenirati, a ako su „povređeni“, onda bi lepo mogli i da objasne zašto ih nema u reprezentaciji.

Mečevi protiv Španije i Danske imaju ozbiljnu težinu nakon odluke FIFA o načinu na koji će biti formirani šeširi za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Eventualni neuspeh (tačnije – treće ili četvrto mesto u grupi 4 u kojoj se nalazi još i Švajcarska) bi Srbiju doveo u situaciju da potencijalno rivale za kvalifikacije čeka iz trećeg šešira, pa bi put ka Mundijalu 2026. godine bio znatno teži.

PROČITAJTE JOŠ...

Mitrović, kao već viđeni naslednik Dušana Tadića kao kapiten reprezentacije i rekorder po broju postignutih golova, itekako ima kredita kod fudbalske javnosti u Srbiji i predstavlja nekoga čija reč ima veliku težinu, te bi, ako naravno ima šta, bilo od presudnog značaja da otvoreno kaže u čemu je problem. Ne samo kako bi upoznao javnost, već i kako bi on mogao da bude rešen pre nego što postane kasno.

Sa druge strane, ukoliko je zaista povreda sprečila Mitrovića i SMS-a da se odazovu pozivu, onda je realno očekivati da će njih dvojica biti tu da pomognu reprezentativnim drugovima u narednim izazovima (12. oktobra dočekuju Švajcarsku, tri dana kasnije sledi gostovanje Španiji). Opet, kako i zašto treniraju ako su povređeni…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare