Foto: Starsport

Klubovi iz Čempionšipa, druge engleske lige, sve više pojačanja traže iz Superlige Srbije, pa je tako bilo i u ovom prelaznom roku.

Pred sam kraj letnjeg prelaznog roka videli smo da klubovi iz drugog ranga engleskog fudbala traže u Superligi.

Sve je krenulo pre nekoliko godina, a taj trend se nastavlja.

Pročitajte još

Nikola Jojić, mladi doskorašnji napadač Mladosti iz Lučana, prešao je u Stouk Siti. Dvadesetogodišnje desno krilo u engleskom klubu je od prethodne sezone bio na pozajmici. Zabeležio je jedan nastup za prvi tim, u Čempionšipu, kada je ušao sa klupe. Međutim, igrao je za podmlađeni tim Stouka, za igrače do 21 godine i na 15 utakmica je zabeležio četiri gola i dve asistencije.

Milan Aleksić, prešao je iz Radničkog iz Kragujevca u ekipu Sanderlenda tokom ovog prelaznog roka. Mladi, 19-godišnji fudbaler u Radničkom je igrao na poziciji zadnjeg veznog. Bio je to veliki posao kragujevačkog kluba. Talentovani mladi reprezentativac Srbije u Englesku je prešao za 3.700.000 evra. Još uvek nije upisao nijedan nastup za čuveni engleski klub, ali se nameće kao jedna od opcija treneru Regiju Le Bruu.

Takođe, Mihailo Ivanović, doskorašnji fudbaler Vojvodine, jedan je od onih Srba koji su se uputili u drugi rang engleskog fudbala. Špic je imao dobru sezonu u novosadskom klubu postigavši devet golova na 32 utakmica u Superligi Srbije. Iako ovaj 19-godišnjak još uvek nije nastupao za neku od mlađih kategorija reprezentacije Srbije, privukao je pažnju Milvola. Londonski klub je doveo Srbina za 3.000.000 evra, što je takođe veliki transfer za srpski fudbal.

Foto: Starsport

Englezi traže jeftine opcije, sa potencijalnom. Traže bisere i čuvaju novac za Premijer ligu. Mladi talenti koje dovode iz Srbije mogu da im ponude dosta toga, a transferi i kupovine od oko 3.000.000 evra za engleske klubove su sitnica, čak i za klubove niže rangirane od Premijer lige.

Takođe, radi se o igračima od kojih se napredak tek očekuje, samim tim i rast cene.

I za same igrače igranje u ligi kao što je Čempionšip mnogo znači. Pored finansijskog aspekta, i na polju daljeg razvoja  takođe.

Opšte je mišljenje da je Čempionšip najkvalitetnija „druga liga“ na svetu. Sve zavisi od toga koliku će minutažu dobijati u svojim klubovima.

Jedan od Srba koji je ostavio dubok trag u Čempionšipu jeste, naravno, Aleksandar Mitrović, sadašnji fudbaler Al Hilala.

Foto: Richard Sellers/PA via AP/Tanjug

Mitrović je imao nezaboravnu sezonu u Fulamu kada je oborio rekord Čempionšipa. Bilo je to u sezoni 2021/22 kada je na 44 utakmice postigao 43 gola i postao najbolji strelac u jednoj sezoni u istoriji lige. Na sve to, dodao je još sedam asistencija. Tada je Fulam, kao prvoplasirani tim, izborio povratak u Premijer ligu.

Bio je to period kada je Fulam često „skakao“ iz Čempionšipa u Premijer ligu i obrnuto.

Najbolji strelac u istoriji reprezentacije Srbije nije samo sa Fulamom igrao u Čempionšipu. Bilo je to i sa Njukaslom u sezoni 2016/17 kada je izborio povratak u Premijer ligu, takođe osvojivši Čempionšip. Tada je u dresu „svraka“ postigao četiri gola i dodao još šest asistencija.

Ostaje da se vidi, da li neko od mladih, talentovanih srpskih fudbalera može da postigne nešto slično u drugom rangu engleskog fudbala.

BONUS VIDEO Veljko Birmančević posle Srbija – Španija u Ligi nacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare