Dušan Vlahović
Foto: Augusto Casasoli / Xinhua News / Profimedia

Dušan Vlahović ima 24 godine, više ne spada u kategoriju mladih talenata i možda već sada igra jednu od najvažnijih sezona u karijeri.

U prošloj sezoni Dušan Vlahović je bio prvi strelac Juventusa, postigao je 16 golova u Seriji A i bio drugi na listi iza Lautara Martineza iz Intera, koji je upisao 24 pogotka. Osvojio je srpski napadač i trofej u Kupu Italije sa Juventusom, pošto je bio strelac jedinog gola u finalu protiv Atalante.

Međutim, od kada je došao u Juventus pravo iz Fjorentine (na zimu u sezoni 2021/22), bilo je primetno da ne funkcioniše baš sve u najboljem redu.

PROČITAJTE JOŠ:

Imao je Vlahović neke blistave periode i partije, dobio je poverenje da tako mlad bude prvi napadač slavnog kluba, mada je pod vođstvom Masimilijama Alegrija umeo da bude i na klupi, odnosno u drugom planu.

Činjenica je da Alegrijeva taktika nije baš najbolje odgovarala Vlahoviću, ali srpski napadač je uvek pronalazio način da se izbori za sebe, uzme veći deo onoga što mu se pruža, te se na taj način istakne. Sve je to za pohvalu, ali činjenica je da još nismo videli baš vrhunsku sezonu Vlahovića u Juventusu, u kojoj ne bi postojalo ono čuveno „ali…“.

Prošle sezone Juventus nije ni igrao u Evropi, dok će ove nastupati u Ligi šampiona, što je još jedna sjajna prilika za Vlahovića da se pokaže i dokaće na najvećoj sceni. Ovoga puta to će biti pod dirigentskom palicom novog trenera Tijaga Mote, koji je preuzeo palicu od Alegrija i od leta vodi Juventus sa klupe.

Foto: /IPA / Sipa Press / Profimedia

Mota je već nekoliko puta isticao da je razgovarao sa Vlahovićem o tome šta mora da popravi kako bi bio bolji, a očigledno je da ima poverenje u njega i želi da mu pruži maksimalno prostora da pokaže šta zna.

Na prva četiri meča u sezoni, Vlahović je postigao dva gola, oba protiv Verone, pa se ne može reći da je baš ispunio očekivanja, s obzirom da je mogao mnogo više. A i kad imate visoke standarde i želite da budete svetska klasa, jasno je da vas ovakav učinak ne može zadovoljiti.

Poslednje dve utakmice, protiv Rome i Empolija, Juventus je remizirao bez golova, Vlahović je oba puta bio starter, ali nije iskoristio nekoliko sjajnih prilika koje su mu se ukazale, pogotovo protiv Empolija.

PROČITAJTE JOŠ:

Propustio je srpski napadač i poslednje okupljanje reprezentacije, kako on sam kaže zbog privatnih problema i obaveza, pa tako nije imao priliku da se istakne u Ligi nacija i to u izostanku Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković-Savića, te Dušana Tadića, koji se oprostio od nacionalnog dresa.

Zbog svih promena ovog leta, jasno je da Juventus ima potpuno drugačiji izgled nego proteklih sezona. Osim Mote koji neguje potpuno drugačiji stil od Alegrija, tu su sada i Teun Kopmajners, Daglas Luiz, Niko Gonzales, Francisko Konseisao, Kepren Tiram, veću ulogu je dobio i Kenan Jildiz…

Čitajući sva ova imena jasno vam je da je Vlahović „najveće“, ali epitet prve zvezde tima treba da opravda i na terenu. Ova sezona je sjajna prilika za to, što u Evropi, što u Italiji.

Ugovor Vlahovića i Juventusa važi do juna 2026. godine, pa bi ova sezona umnogome mogla da odredi sudbinu srpskog napadača.

Foto: Davide Casentini/IPA Sport / Zuma Press / Profimedia

Ukoliko „pokida“, Vlahoviću su smeši ili novi ugovor sa Juventusom ili neka još bolja ponuda, a ukoliko podbaci i razočara, možda karijera krene nizbrdo.

Ono što smo do sada viđali od Vlahovića jeste profesionalizam, posvećenost, velika želja za golovima, pa se nekako samo nameće da će mu se sve to vratiti na pravi način. Međutim, u sportu ništa nije zagarantovano, pa tako Vlahović mora sam svojim delima da pokaže da li je svetska klasa napadača ili ipak neki nivo ispod.

Trener Juventusa brani Vlahovića

„Moramo više da koristimo Dušanovu dubinu, jer on te prostore odlično napada. On je napadač koji odlično napada prostor u šesnaestercu, ima dobru skok igru i postoji više načina da to iskoristimo, kako bi davao više golova“, rekao je Mota posle duela sa Empolijem.

PROČITAJTE JOŠ:

Pričao je Mota i o drugim problemima sa kojima se suočava Vlahović.

„Kako da mu pomognemo da bude manje nervozan? Slažem se da taj aspekt treba da popravi, ali dosta napreduje. Jasno je da kao napadač živi za golove, ali nam osim toga donosi i mnogo drugih stvari u napadu i odbrani. Mora da ostane fokusiran i da nastavi da igra kao do sada. On je pozitivan, lider ekipe i maksimalno se trudi da odradi svoj posao“, dodao je Mota.

Kako je Vlahović pričao o Moti

„Kada je Mota došao u Juventus, mnogo smo razgovarali. Rekao mi je da me vidi kao previše nervoznog na terenu, da moram bolje da upravljam negativnim emocijama tokom utakmica, i da se ne ljutim zbog gluposti“, otkrio je Dušan Vlahović.

Tijago Mota, Foto: Profimedia

Jasno je da ima bolji odnos sa Motom, nego što je imao sa Alegrijem.

„Vredno radimo. Sada imamo trenera sa drugačijim stilom. Da ništa ne oduzimamo gospodinu Masimilijanu Alegriju, sa kojim smo osvojili Kup Italije, ali sa Motom se naš stav promenio. Sada moramo da se ujedinimo i radimo još više jer velike stvari počinju iz svlačionice i od jedinstva tima“, zaključio je Vlahović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar