Foto: EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

I dok je očekivano da su Englezi u samom vrhu, s obzirom na to da ipak jesu najvalitetnija liga Evrope, malo ko je očekivao da će odmah iza njih na tabeli biti dva francuska kluba, a nijedan od njih nije PSŽ.

Kada je objavljen novi format Lige šampiona, ideja rukovodilaca evropskog fudbala bila je da se podigne nivo uzbuđenja, mada se čini da niko nije očekivao da će to dostići nivo koji je dostiglo posle prva tri kola.

PROČITAJTE JOŠ...

Apsolutni hit takmičenja posle 270 minuta fudbala je ekipa Aston Vile. Tim iz Birmingema je od početka debitantske sezone u Ligi šampiona (poslednji put u elitnom nadmetanju evropskog fudbala igrali u sezoni 1982/83, kada se zvalo Kup šampiona, i stigli do četvrtfinala) zabeležio sve tri pobede, i to na impresivan način. Jang Bojs je savladan sa 3:0, Bajern Minhen 1:0, a Bolonja sa 2:0.

Kako do kraja imaju još susrete sa Brižom, Juventusom, Lajpcigom, Monakom i Seltikom, jasno je da je Vila, čiji dres nosi i srpski bek Kosta Nedeljković, u odličnoj poziciji ne samo da obezbedi plasman među osam najboljih, već i da zauzme mesto na samom vrhu.

Ono što je interesantno je da se ovaj premijerligaš nalazi na čelu tabele Lige šampiona, iako je u svom šampionatu četvrti, i to ispred još dva engleska tima. Liverpul je takođe ostvario sve tri pobede (gol-razlika 6:1), dok Mančester siti kaao trećeplasirani ima sedam bodova, pošto su na početku sezone remizirali sa Interom iz Milana (0:0).

I dok je očekivano da su Englezi u samom vrhu, s obzirom na to da ipak jesu najvalitetnija liga Evrope, malo ko je očekivao da će odmah iza njih na tabeli biti dva francuska kluba – Monako i Brest.

Monako prolazi kroz najbolji početak sezone u istoriji kluba, u Francuskoj su na čelu tabele, dok je sjajnu formu „kneževa“ na svojoj koži osetila Crvena zvezda, koju je Monako ispratio sa pet golova u mreži – 5:1.

No, mnogo više iznenađuje i oduševljava pozicija debitanta ne samo u Ligi šampiona, već uopšteno u evropskim takmičenjima. Brest je salvadao Šturm u prvom kolu sa 2:1, potom bio ubedljiv u Salcburgu sa 4:0, dok je u trećoj rundi odigrao 1:1 sa Bajerom iz Leverkuzena. Dovoljno za sedam bodova i nastavak sna, s obzirom na to da je potrebno da se dogodi pravo čudo kako bi ostlai bez mesta u nokaut fazi.

Šansu da reše ovo pitanje imaće protiv Sparte iz Praga u Češkoj, u narednoj rundi, a ukoliko uspeju da odnesu ceo plen, moći će na megdan Barseloni (5. kolo) i Real Madridu do kraja ligaškog dela da izađu u potpunosti rasterećeni.

Među osam najboljih su još Leverkuzen, Inter, te Sporting iz Lisabona, koji je takođe osvojio sedam bodova. Solidne šanse (neočekivano) da prođu dalje imaju i Dinamo Zagreb i Seltik, koji imaju po četiri boda.

Sa druge strane, ima i ekipa koje su razočarale, uzevši u obzir očekivanja sa početka sezone. Najveće razočaranje je, bez dileme, Bajern iz Minena. Bavarci su krenuli silovito, savladali Dinamo iz Zagreba sa 9:2, nakon čega su usledila dva poraza – od Aston Vile 1:0 i debakl protiv Barselone (4:1), pa posle tri meča sa tri boda zauzimaju 23. mesto. Četiri mesta bolje plasiran je Pari Sen Žermen, koji ima jedan bod više.

Pred mečeve 3. kola u ovu grupu spali bi i Barselona i Real Madrid, ali su protiv Nemaca osetno popravili utisak. Real je u reprizi finala od prošle sezone sa 5:2 posle preokreta (gubili 2:0) savladao Borusiju iz Dortmunda, dok je Barselona sa 4:1 „preslišala“ Bajern.

Ostaje da vidimo da li će „kraljevski klub“ i Barsa podići nivo forme – Katalonci u zao čas, s obzirom na to da u narednoj rundi dolaze u Beograd na megdan Crvenoj zvezdi. Real pak posle tri meča zauzima 12. mesto na tabeli, što je svakako nešto na šta nikako nisu navikli u Madridu.

Što se Zvezde tiče, tim sa Marakane je deo neslavne grupe, pošto je jedna od šest ekipa koja posle prva tri kola nema nijedan bod, ali ih dva postignuta gola drže van samog začelja (gol-razlika 2:11). Salcburg i Jang Bojs imaju 0:9, Slovan iz Bratislave 1:11.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar