Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Fudbaleri Srbije poraženi su od Engleske sa 1:0 u prvom kolu grupe C Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Foto: Promo

Oseti pobedu.


Igrajte kod nas Fudbalski Fantazi i zabavljajte se uz Euro 2024 i najbolji fudbal na kontinentu.


Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Presudan gol postigao je Džud Belingem još u 13. minutu utakmice, a kod njegovog pogotka je Bukajo Saka bio asistent.

Srbija je bojažljivo ušla u meč, Englezi su to iskoristili, ali su u drugom poluvremenu morali dobro da se brane, kako bi sačuvali tri boda i vođstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Selektor Dragan Stojković Piksi napravio je i dobre izmene, svih pet igrača koji su naknadno dobili šansu su se dobro pokazali, ali na kraju dobar rezultat Srbije nije došao.

Iako su „orlovi“ poraženi, ova utakmica daje nadu da protiv Danske i Slovenije možemo biti još bolji i izvući dovoljno bodova za plasman u nokaut faze.

Srbija naredni meč na Evru igra protiv Slovenije 20. juna od 15 sati u Minhenu, a u poslednjem kolu grupne faze sastajemo se sa Danskom 25. juna od 21 sat takođe na „Alijanc areni“.

Englezi su od početka krenuli jako, dominirali su na terenu i većinski imali loptu u svom posedu, a moglo je biti opasno kada je Belingem uputio pas ka Fodenu, koji je bio na 10-ak metara od gola, ali nije uspeo da prihvati loptu, pa je šansa propala.

U 13. minutu postignut je i prvi gol. Saka je imao prodor po desnoj strani, uputio je odličan centaršut, a Belingem je skočio preko Andrije Živkovića i glavom zatresao mrežu.

Nešto kasnije je pokušao Trent Aleksander-Arnold sa distance, ali je lopta otišla preko gola.

U 20. minutu Aleksandar Mitrović je mogao da šokira Engleze. Arnold je izgubio loptu u opasnoj zoni, ona je došla do Mitrovića, koji se brzo namestio i šutirao. Lopta je prozujala pored desne stative, a Pikford verovatno ne bi odbranio da je išla u gol.

Deklana Rajsa je pogodila lopta nakon jednog slobodnog udarca, pa Rajković ponovo nije morao da reaguje. Zapretila je i Srbija na drugoj strani, lopta je došla do Vlahovića, koji je bio malo sebičan u završnici, pa je njegov udarac izblokiran.

Sredinom prvog poluvremena Belingem je provocirao Kostića, drao mu se u lice i namerno potkačio laktom u grudi, ali mu ni Filip nije ostao mnogo dužan. Sudija na tu situaciju nije reagovao, pa je oprostio žuti karton Belingemu.

Ubrzo nakon toga istrčao je Voker po desnoj strani, išao je gotovo jedan na jedan, ali mu je Pavlović poremetio balans, pa je šutirao pored gola, a i Rajković mu je skratio ugao.

Saka je nastavio da pravi probleme Srbiji po desnoj strani. Ponovo je probio po krilu, uputio je loptu u peterac, ali nju niko nije dirao, pa je opasnost po gol Srbije prošla. Kejn je mislio da je dodavanje trebalo da ide njemu u noge, pa je malo negodovao.

Pred kraj prvog dela utakmice, Kostić je završio na zemlji, jer je osetio bol u nozi. U suzama je napustio teren krilni igrač Srbije, a umesto njega je ušao Filip Mladenović.

Mogla je Srbija u poslednjim sekundama prvog poluvremena do izjednačenja. Lepu akciju imali su „orlovi“, Lukić je kvalitetno centrirao, ali je engleski igrač izbio loptu u korner i to ne baš najspretnije. Posle kornera nije bilo opasnosti.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Početkom drugog poluvremena Vlahović je jednim potezom prevario Gehija, uputio je pas ka Mladenoviću na samo nekoliko metara od gola, ali Filip nije zahvatio loptu. Englezi su brzo nakon toga otklonili opasnost.

Belingem je nedugo zatim šutirao sa distance, ali je Rajković boksovao loptu. Ubrzo nakon toga ofanzivni vezni iz Engleske je pao u šesnaestercu Srbije, ali je Ivan Ilić sjajno reagovao i oduzeo loptu.

Možda i najozbiljniji napad u drugom poluvremenu Srbija je imala u 59. minutu. Sergej je poslao pas u prostor za Mladenovića, koji je pobegao Englezima. Uputio je bek Srbije loptu ka Mitroviću, koji je utrčavao, a naš napadač je dobio i udarac po nogama od strane Tripijea. Pikford je uz malo problema pokupio loptu, a sudija nije svirao penal.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Alexey Filippov / Sputnik / Profimedia

U 65. minutu Tadić je izvukao loptu za Srbiju, mogao je da šutira, ali je hteo da uposli Jovića, koji se nije dobro snašao u šesnaestercu rivala.

Mogla je i Engleska da poveća prednost u 77. minutu. Kejn je visoko skočio nakon centaršuta Bovena, šutirao je glavom, ali je Rajković je zakačio loptu, pa je ona udarila u prečku. Ovo je inače bio prvi dobar potez Kejna od početka utakmice i prvi put je bio bolji od Milenkovića u duelu.

Opasno po gol Engleske bilo je u 82. minutu. Vlahović je dobio loptu nakon vazdušnog duela, šutirao je odmah sa 20-ak metara, ali je Pikford sjajno odbranio.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

I pred sam kraj isteka regularnog toka utakmice, Srbija je napala. Mladenović je lepo zavrnuo loptu u šesnaesterac, ali su Englezi otklonili opasnost. Ubrzo nakon toga, Sergej Milinković-Savić je pokušao sa distance, šutirao je snažno, ali Pikford nije morao da reaguje, jer je lopta prozujala pored gola.

U četiri minuta nadoknade nije bilo velikih prilika.


Srbija – Engleska 0:1 (0:1)

(Belingem 13)

Stadion: Veltins arena, Gelzenkirhen, Nemačka. Sudija: Danijele Orsato. Gledalaca: 48.953.

Srbija: Rajković – Milenković, Pavlović, Veljković – Gudelj (od 46. Ilić), Živković (od 74. Birmančević), Kostić (od 44. Mladenović), Lukić (od 61. Tadić) – Sergej Milinković-Savić – Vlahović, Mitrović (od 61. Jović). Selektor: Dragan Stojković Piksi.

Engleska: Pikford – Tripije, Stouns, Gehi, Voker – Rajs, Aleksandar-Arnold (od 69. Galager) – Saka (od 76. Boven), Belingem (od 86. Mejno), Foden – Kejn. Selektor: Geret Sautgejt.


EURO 2024, grupa C, prvo kolo: 

Danska – Slovenija 1:1 (1:0)

Standings provided by Sofascore

SRBIJA - ENGLESKA 0:1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare