Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Evropsko prvenstvo je već odmaklo i već desetak dana kako je Srbija završila takmičenje iz njene grupe ostala je samo jedna ekipa.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Engleska se u četvrtfinalu sastaje sa Švajcarskom (subota, 18.00) na „Merkur Špil areni“ u Dizeldorfu, dok Holandija igra protiv Turske isti dan od 21 sat na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

PROČITAJTE JOŠ:

I dalje ostaje žal što Srbija i protiv krajnje neubedljive Engleske nije uspela da izbori bar bod (0:1), kao što je uradila protiv Danske (0:0) i Slovenije (1:1).

Slovenci su mogli da izbace Portugal, ali je Kristijana Ronalda i ekipu htela sreća u penal seriji.
Danci nisu mogli da „prežive“ Nemačku u osmini finala, dok su se Englezi uz mnogo sreće i golovima u petom minutu nadoknade i prvom minutu produžetka preko Slovačke dogegali do četvrtfinala.

Rival im je Švajcarska koja je izbacila Italiju i koja je do pred kraj utakmice vodila protiv Nemačke.

Stoga se slika na Evru promenila i onaj ko je pre mesec dana mislio da će Englezi biti jedan od favorita za titulu na turniru, sada verovatno vide Švajcarsku kao favorita u meču sa „tri lava“.

Foto: Profimedia

Možda samo ne smeju da to kažu naglas. Ne kažu ni kladionice, koje poprilično favorizuju Engleze uprkos bledim izdanjima do sada.

Bledo, ne bledo, prošli su među osam najboljih, gde su se našli i Turci koji su, mimo svih očekivanja, iznenadili Austriju sa 2:1.

„Osećam kao da je tim sada mentalno u drugačijem raspoloženju, čak i na treningu, stvari idu fluidnije i očekujem da odigramo dobro. Što su duže igrači ovde, to više vere imaju i manje ih dotiče ono što se dešava van, mogu da vide priliku. Hoćemo da odigramo kako treba protiv Švajcarske, ali moramo da budemo spremni da ‘zariljamo’ do poslednjeg minuta“, rekao je Geret Sautgejt, selektor Engleza pre meča.

Njegov kolega sa klupe Švajcarske Murat Jakin kaže da „ne vidi razlog zašto ne bi mogao da pobedi Englesku“.

Euro 2024 fudbalska utakmica Škotska vs Švajcarska Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Igrali smo protiv Nemačke, bili smo dobri, igrali smo protiv Italije, takođe velikog tima, zašto ne bismo pobedili Englesku? U dobrom smo raspoloženju, ovo nam je pravi izazov i tim je spreman za žestoku borbu protiv Engleza“, poručio je Jakin. A kad to kaže, s obzirom na to šta su Švajcarci sve radili u prethodnim godinama, treba mu verovati.

Holanđani su se pokazali prejakima za Rumuniju, koja je svoje fudbalere svejedno dočekala kao junake i zbog samog prolaska grupe u Nemačkoj.

„Imam iskustva sa turskim navijačima i atmosfera je uvek sjajna… Mi samo moramo da držimo loptu i oni će se utišati. Moramo da budemo smireni, onako poslovno, i da igramo svoju igru“, rekao je Ronald Kuman, selektor Holandije koji je 1988. kao kapiten vodio svoj tim do jedine evropske titule.

Vinčenco Montela kaže da zabrana igranja Merihu Demiralu nešto nepravedno zbog gesta kojim je pokazao naklonost „Sivim vukovima“, turskoj ultra-desničarskoj grupi.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Kaže i da Demiralovo slavlje nije bilo politički gest, ali i da će „to samo ojačati turski tim zbog njegovog ponosa“.

Turci su u meču s Austrijancima bili podređeni u većini statističkih kategorija, između ostalog i po broju šuteva i posedu lopte, ali to nije smetalo Merihu Demiralu da zablista u dve situacije posle dva prekida.

Ponekad je i to dovoljno u fudbalu, pa će Holandiji štošta zavisiti od toga koliko Kodi Gakpo i ofanzivci budu precizni. A Gakpo je do sada bio najbolji strelac Evra sa tri gola i nema sumnje da je motivisan za velika dela.

Ako on i saigrači rano „otvore“ Turke kao što su uradili protiv Rumunije, onda ne bi trebalo da se postavlja pitanje ko je favorit, mada smo viđali do sada da dobre odbrane mogu da prave razliku.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Uostalom, to su uradili i Slovenci. Sautgejt će imati nedoumicu da li da odmah baci u vatru oporavljenog Luka Šoa, koji je bio povređen od februara i sada može da se vrati na teren.

S druge strane Jakin na klupi Švajcarske ima proveren, kompaktan tim u kom Remo Frojler pokazuje da može i da trese mreže i da asistira, Ruben Vargas je stalna pretnja napred dok Manuel Akanđi pozadi „kupi“ sve što može i većinu onoga što protivnički napadi spremaju.

Ostrvski mediji svog selektora pozivaju da ubaci Trenta Aleksander-Arnolda u formaciji 3-4-3, a traže Džona Stounsa i Kajla Vokera pozadi uz Ezrija Konsu, koji svakako menja suspendovanog Marka Guehija.

Kol Palmer je već pokazao da je spreman za mesto startera i da je tim opasniji sa njim u ofanzivi.
Zato bi Sautgejt, u slučaju da omane s formacijom i igrom protiv Švajcarske, mogao da se nađe na veoma tankom ledu u očima navijača koji već predugo čekaju da im se neki od najvećih trofeja vrati kući.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO: Atmosfera na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar