Foto: EPA/FRED SCHEIBER

Čuveni Bordo, šestostruki šampion Francuske i osvajač UEFA intertoto kupa iz 1995. godine, prestaće ovog leta da postoji u formi profesionalnog fudbalskog kluba.

To je, makar za sada, epilog užasne situacije u kojoj je „žirondinci“ nalaze poslednjih nekoliko godina, a izgleda da se pravo rešenje za probleme nije pronašlo.

Nakon što je klub izbačen u treći rang takmičenja, doneta je odluka da se Fudbalskoj Federaciji Francuske vrati licenca iz 1937. godine kada je Bordo prvi put zatražio i dobio status profesionalnog kluba, piše lokalni „Sud Ouest“.

PROČITAJTE JOŠ:

Treći rang francuskog fudbala predstavlja ligu u kojoj pravo nastupa imaju i profesionalni i amaterski klubovi, s tim što „profi“ licenca za one koji ispadaju iz drugog ranga važi naredne dve sezone. Ako klub ostane u trećoj ligi i treću sezonu zaredom, automatski postaje amaterski.

Bordo nije u poziciji da isplati dugove od 36 miliona evra, od kojih 25 miliona ide samo na zarade igrača, trenera i ostalih zaposlenih. Samo u prethodnih godinu dana, klub je ostvario gubitak od 40 miliona i povećao dug na oko 90 miliona, tako da je gašenje bilo praktično jedino rešenje.

Zbog toga će biti raspušteni svi zaposleni u klubu, kao i sve mlađe selekcije za koje klub gubi pravo daljeg razvoja.

Kao amaterski klub, Bordo će imati priliku da krene od nule, ali u ovom trenutku još nije jasno i precizirano kako će biti nadoknađene neisplaćene zarade prema igračima i zaposlenima, koji su bili pod ugovorima.

Predsednik i vlasnik kluba Đerar Lopez moraće Gradu, lokalnim i poreskim vlastima, kao i Fudbalskoj federaciji Francuske, da predstavi plan oporavka i dinamiku isplate zarade, s tim da će nakon ove odluke te sume biti umanjene, kao i sam dug.

Bordo je inače osnovan 1881. godine, a Crvena zvezda ga pamti po lošem, jer ju je francuski klub izbacio u kvalifikacijama za Ligu šampiona u sezoni 2012/13.

Dres ovog čuvenog francuskog kluba nosili su Zinedin Tidan, Alan Žires, Silven Viltor, Biksent Lizarazu, Žan Tigana, Joan Gorkuf, Diter Miler, Pauleta, Ulrih Rame i mnogi drugi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare