Foto: AP Photo/Hassan Ammar

Avgust polako ulazi u poslednju trećinu što znači da se bliži i kraj prelaznog roka kada je fudbal u pitanju.

Period kada se dešavaju najveće transfer bombe, ekipe kreću u rekonstrukcije, a naročito posle veliklih takmičenja kada se često pod utiskom reprezentiavnih nastupa odreši kesa za nekog igrača koji je eskplodirao.

Međutim, ovo leto pootpuno je drugačije nego skoro sva prethodna. Nema astronomskih transfera, klubovi pažljivo prate situaciju na tržištu i deluje dsa su radije spremni da preskoče neko pojačanje nego da ga dovedu po svaku cenu.

PROČITAJTE JOŠ

Tako na primer imamo Liverpul koji nije doveo nikoga ovog leta, a ni ostatak karavana u Premijer ligi nije trošio basnoslovne pare iako su i dalje u vrhu kada je trošenje novca u pitanju.

Najzvučniji transfer ovog leta bio je prelazak Kilijana Mbapea u Real Madrid, ali je njemu istekao ugovor pa Real osim enormnog novca za platu i bonuse igraču nije morao da plati ništa PSŽ-u.

Osim Mbapea nije bilo mnogo velikih zvezda koje su menjale klubove, pa su u deset najvećih transfera ušli i igrači koji nisu superstarovi, a takođe i ekipe koje ne spadaju u rang elitnih i koje se bore za najveće ttorfeje.

1)Hulijan Alvarez 75 miliona evra iz Mančester sitija u Atletiko Madrid

Mančester siti je bio više nego srećan što je prodao pobednika Svetskog prvenstva Alvareza kada je jasno stavio do znanja da mu se sviđa novi izazov. Atletiko je to učinio tako što je pristao da plati cifru koju će ovog leta biti teško nadmašiti. Alvarez je tako sa 75 miliona evra rekorder, a Sitiju je novac potreban i zbog finansijskog fer-pleja koji bi mogao skupo da ih košta iz nekih prošlih vremena i budućnost u eliti im je neizvesna.

2) Dominik Solanke 64,3 miliona evra iz Bornmuta u Totenhem

Totenhem je odlaskom Harija Kejna ostao bez elitnog napadača i to je dovelo do odluke da ovog leta angažuju Dominika Solankea. Čovek koji nije uspeo da nađe svoje mesto u Liverpulu je prošle sezone u malenom Bornmutu postigao 19 golova i podigao cenu zbog koje je došao do drugog najvećehg transfera leta.

Foto: EPA-EFE/Vince Mignott

3) Leni Joro, 62 miliona iz Lila u Mančester junajted

Junajted godinama nema rezultate, ali mogu da se pohvale da su pobedili Real Madrid u trci za najtraženijim mladim defanzivcem u svetu. Osim toga, mogao bi ovo da bude i veliki korak u pravljenju tima koji bi konačno mogao da se bori za nešto više od četvrtog mesta. Možda ne ove sezone, ali dobar zalog za budućnost.

4) Pedro Neto, 60 miliona evra iz Vulverhemptona u Čelsi

Teško je pronaći logiku u poslovanju Čelsija od dolaska američkih vlasnika, a nije ništa drugačije ni sa slučajem Pedra Neta. Čelsi u ekipi ima 15 igrača više nego što je potrebno za rad o čemu je pričao Enco Mareska, a doveli su napadača koji ima kvalitet, ali koji je zbog povreda propustio 100 utakmica u poslednje četiri godine. To govori i o potezima Čelsija, ali možda novi trener Enco Mareska ima drugačiju viziju i sve nas iznenadi.

Foto: EPA-EFE/Michael Regan

5) Žoao Neveš 60 miliona evra iz Benfike u PSŽ

Biser portugalskog fudbala odlučio je da dres Benfike zameni dresom PSŽ-a u trenutku kada je ekipa iz Pariza malo posustala sa trošenjima i kada nema toliko zvezda što znači da će i pritisak biti manji i prilika za napredak veća.

„Žoao je jedan od najtalentovanijih igrača u Portugalu i na međunarodnom nivou. Bio je toliko strastven da se pridruži Pari Sen Žermenu i odlučan da se bori za dres što očekujemo od svih naših igrača“, rekao je predsednik PSŽ-a Naser Al-Kelaifi.

6) Amadu Onana, 60 milona evra iz Evertona u Aston Vilu

Kada već vodeći timovi Premijer lige nisu bili raspoloženi za velike trgovine, onda je to uradila engleska srednja klasa. Doduše, nakon što je Aston Vila izborila plasman u Ligu šampiona, približila se eliti, ali je i dalje to priča timova van velike šestorke.

Francuska Belgija, fudbal, Euro 2024
Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Aston Vila je do sada i najveći potrošač među klubovima sa 177 miliona evra potrošenih na transfere

7) Musa Dijabi 60 miliona iz Aston Vile u Iitihad

Osim što su u Birmingemu trošili, uspeli su i da zarade i pokriju dobar deo troškova. Musa Dijabi koji je izgubio svoje mesto u ekipi otišao je za novac koji dat na dovođenje Amadua Onane pa je Aston Vila svoj najveći transfer pokrila prodajom. Može se reći daje u pitanju dobar model poslovanja, a ovde su pomogli i Arapi koji baš i nemaju kriterijum kada je trošenje u pitanju.

8) Dani Olmo 55 miliona evra iz Lajpciga u Barselonu

Iako su u Barseloni hteli da dovedu Nika Vilijamsa i upare ga sa Laminom Jamalom i naprave tandem najperspektivnijih krila na svetu koji je u reprezentaciji pokorio Evropu, morali su da se „zadovolje“ alternativom u vidu Danija Olma..Njihovo dete je posle mnogo priča i transfer rokova ponovo kući, a s obzirom na učinak na Evropskom prvenstvu, nemaju razloga da budu nezadovoljni u Barseloni jer nisu doveli Vilijamsa. Olmo je jednostavno top klasa.

9) Mihael Olise 53 miliona evra iz Kristal Palasa u Bajern

Bajern Minhen je nastavio sa rekontrukcijom tima i dolaksom Venasan Kompanija posegao je pojačanjima i polako se gradi ekipa za budućnost. Francuz koji je briljirao u Kristal Palasu bi trebalo da bude nosilac u Bajernu u godina koje slede a njego prelazak za neštoo više od 50 miliona mogao bi u budućnoisti da se ispostavi kao jedan od najboljih poslovnih poteza u

10) Žoao Palinja, 51 milion iz Fulama u Bajern
Ovo se dešava kada Bajern Minhen ne uspe da osvoji Bundesligu. Oni troše gomilu novca i troše gomilu novca na igrače Premijer lige jer su upravo imenovali Vinsenta Kompanija za trenera. Fulam je više nego udvostručio svoj novac za dve godine na Palinjii, ali je i dalje prilično jeftino za jednog od najboljih defanzivnih veznih igrača u engleskoj ligi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar