Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije sastaju se od 20.45 u Ligi nacija sa ekipom Švajcarske u trećem kolu grupe 4.

Srbiju u subotu čeka jedan meč, a onda tri dana kasnije nabrijana ekipa Španije u Kordobi (20.45).

PROČITAJTE JOŠ:

„Orlovi“ nisu baš imali mnogo vremena da se presaberu posle Evropskog prvenstva na kom su bili poslednji u grupi iza Engleske, Danske i Slovenije, a već im je došlo vreme za mečeve sa Španijom, Danskom i Švajcarskom.

Što nisu pokazali u Nemačkoj, pokazaše pre mesec dana u Beogradu kada su igrali veoma dobro u oslabljenom sastavu i protiv tek krunisanog prvaka Evrope (0:0).

Španija igra brzo, direktno i veoma ubojito, a to je sve što naš tim nije radio u prethodnom periodu.

Sergeja i Vlahovića nema, Mitrović se vratio i progovorio o bojkotu

Svestan je toga i Aleksandar Mitrović, koji je u Nišu na konferenciji u petak, dan pred meč na stadionu „Dubočica“ u Leskovcu konstatovao kako smo na početku mandata Dragana Stojkovića Piksija davali mnogo golova, a sada to činimo mnogo ređe.

Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:Michael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedia

Isto tako manje golova i primamo, ali nismo uspeli da sprečimo Dance da iskoriste ono što je Piksi u petak nazvao „objektivnim umorom“, da nas pobede sa 2:0, dok je spustio loptu na pitanje o tenzijama i provokacijama Granita Džake i Đerdana Šaćirija.

Danci su dobili prilično glatko, ili je bar tako delovalo ovako sa strane. Falilo je i protiv Španije i protiv Danske više bitnih igrača koji su činili okosnice tima Srbije na Evru.

Pisalo se prošlog meseca i o bojkotu reprezentacije, o čemu je sada progovorio Mitrović koji se vratio u nacionalni tim, ali to nisu uradili Dušan Vlahović i Sergej Milinković-Savić.

Pisalo se, jer je bilo čudno da mogu da treniraju i obavljaju ostale klupske obaveze, a ne mogu da se odazovu pozivu Srbije.

Foto: Andrija Sokovic/Starsport

Mitrović je iskreno rekao da nema kome i zbog čega da se pravda jer je tu već 12 godina i uvek kad je mogao dolazio je na okupljanja reprezentacije.

Ovog puta je samo dobio obavezu više, pošto mu je Piksi dodelio kapitensku traku i usput na konferenciji poručio: „Znam startnu postavu, imam je u glavi“.

Samardžić siguran iza Mitrovića, dilema oko „Mesija“

U toj startnoj postavi, ako krenemo „od vrha“, izvesno će biti Mitrović u špicu. Iza njega će u ofanzivi skoro sigurno biti Lazar Samardžić.

Stojković je rekao da su svi koji su tu zdravi, a Samardžić je u poslednje vreme igrao veoma dobro u dresu Atalante.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Šteta je što u veznom redu neće biti i Ivana Ilića i Andrije Živkovića, koji je kreirao najbolju šansu protiv Španije.

Ali će zato biti tu Saša Lukić, Nemanja Maksimović i Marko Grujić. Zna se i da će igrati Andrija Maksimović, mladi „Zvezdin Mesi“, Piksi je to takođe rekao pred meč, ali nije precizirao da li kao starter ili kao rezerva.

Ne bi čudilo da i on zauzme mesto koje bi možda pripalo Grujiću u nekoj ofanzivnijoj postavci.

Veljko Birmančević se dobro pokazao u septembru, borio se kao lav protiv Španije, pa bi trebalo da opet dobije šansu da dejstvuje po boku sa nešto defanzivnije pozicije od one na koju je navikao, a slična uloga čeka i Kostu Nedeljkovića.

Foto: Nikola Gligic/Starsport

Pozadi je gotovo sigurno da ćemo u središtu odbrane gledati Nikolu Milenkovića. Bleki je pred ovaj meč rekao da mu prija promena pozicije jer iz sredine bolje vidi ceo teren, a tu se i zaista dobro pokazao.

Uz to, on dolazi iz perioda u kom je dobio priznanje za igrača meseca u Notingem Forestu, pa će to biti dodatni podstrek.

Pristup i odbrana kao protiv Španije i biće manje glavobolja

Na strani će uz njega biti Strahinja Pavlović, bez obzira na to šta se dešava sa njim u postavi Milana. Videlo se i na Evru koliko Pavlović može da bude nezgodan kad krene napred i kad pusti korak i gurne loptu.

Strahinja Eraković će biti treći u defanzivnoj liniji, dok će na golu skoro sigurno biti Predrag Rajković koji je Španiji skinuo nekoliko ozbiljnih pokušaja Pereza i Jamala.

Foto: Starsport

Srbiji i Švajcarskoj ova utakmica nije možda značajna kao što su bile prethodne dve na Mundijalima, činjenica je da nema istu važnost, ali je isto tako činjenica i da je Švajcarska dužnik zbog svega što se dešavalo u Rusiji i Kataru.

Dva preokreta, u oba meča je Mitrović bio strelac i na kraju se nije radovao pobedama. To bi negde moralo da se vrati.

A ne bi bilo loše da se vrati u meču gde Švajcarska može porazom da ostane zakucana za dno grupe sa nula bodova, dok bi Srbija sa četiri ušla u borbu (realnije je sa Danskom uprkos trenutnom broju bodova na tabeli) za neko od vodeća mesta u grupi i kako bi izbegla silazak u niži rang Lige nacija tek što je do elite došla.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare