Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu uveče od 21 sat još jedanput će probati da prkose svojim šansama i vade kestenje iz vatre da bi se domogli evropske elite.

Liga šampiona je iza ćoška, ali je tom ćošku bliža ekipa Bode Glimta koja je u prvoj utakmici u Norveškoj pobedila sa 2:1.

PROČITAJTE JOŠ:

Vladanu Milojeviću ova situacija nije nepoznata, štaviše, dvaput je na sličan način uspevao da reši jednačinu objektivno boljih protivnika da bi se domogao cilja.

Prvi put je to bilo kada se malo ko nadao da Zvezda može do Lige Evrope, a ona je 2017. prošla sva četiri kola kvalifikacija i na kraju izbacila Krasnodar.

Ruski tim je na svom terenu delovao kao da može da se nosi i sa Real Madridom, a ne sa Zvezdom, dok je u Beogradu naišao na „tvrdo“.

Zvezda je tada uz malo sreće i pomoć sudije koji nije priznao čist gol Mihailu Ristiću, uspela da nadoknadi 3:2 iz Krasnodara i prođe dalje posle revanša.

Isto je uradila i godinu kasnije kada je Salcburg na svom terenu delovao ubitačno. A onda se desio start Pongračića na Milanu Pavkovu, te dva brza gola crveno-belih za 2:2 i prolaz dalje na gol u gostima (prvi meč je bio 0:0 u Beogradu).

Bilo je u međuvremenu još nekih zanimljivih pobeda u kvalifikacijama i razlika je što ovog puta nema tog gola u gostima, što znači da će Milojeviću biti potrebno da izvuče iz svojih igača maksimalnu „vatrenu moć“.

A ako je okvir za posmatranje meč iz Norveške, čini se da bar dvojica igrača zaslužuju da budu razmotreni kao starteri.

Reč je o Felisiju Milsonu i Brunu Duarteu. Prvi je uneo živost u igru svog tima u drugom poluvremenu, a drugi je već neko vreme u zavidnoj formi.

Milson je dobro prodirao i tražio prava rešenja, ukratko, mučio je odbranu domaćeg tima. U jednom trenutku jeste pravio i greške, kao plod želje, možda u nekim situacijama i sebičnosti ili kratkovidosti, ali to ne kvari generalni utisak da se pokazao veoma korektno.

Jedan gol protiv Tekstilca na dosadašnje četiri utakmice nije baš savršena preporuka za igrača iz Angole, ali je protiv Bodea stalno gurao napred i malo umanjivao muke sopstvene odbrane.

Zvezdi je u tom prvom meču bilo dobro kada napada i loše kada se brani, gde je po bokovima bilo dosta problema.

Ognjen Mimović je bio strelac jedinog gola za Zvezdu u prvom meču, Duarte nije uspeo da se upiše u strelce, s tim da je do sada to uspeo već četiri puta.

Davao je golove Jedinstvu, Mladosti, Tekstilcu i Novom Pazaru i usput podelio još dve asistencije. Nije dao gol Čukaričkom i nije Bodeu, samo što ni Šerif Endiaje protiv Bodea nije uradio bogzna šta.

Šerif je već stvorio sebi reputaciju momka koji će pogoditi u nekom momentu, ali je potrebno da mu se stvori dosta šansi.

A promašaji u revanšu sa Bodeom mogu skupo da koštaju i Duarte bi od starta mogao da uradi nešto sličnom onom što je protiv Krasnodara u Beogradu uradio Nemanja Radonjić.

Trk i siguran udarac za 1:0 u ranoj fazi meča može svašta da promeni, tim pre što Zvezda nema luksuz da čeka i ređa promašaje.

Hvang ima sposobnost da pošalje dobar pas napred, asistirao je i Mimoviću u Norveškoj za nadu u revanšu i ako se krene potentno od starta, crveno-beli imaju šansu da preokretom dođu do Lige šampiona, koju priželjkuje i njihov trener Milojević i iznosi recept – fizički parirati rivalu.

Foto: Mats Torbergsen / NTB Scanpix / Profimedia

„Šta znači preceniti? Pripremali smo prvu utakmicu kako smo smatrali da je najbolje. Mnogo puta sam pričao, ne pravimo samo predstavu za navijače, imamo i protivnika. Nekad vas iznenadi, nekad ne. Prva utakmica je iza nas, neću mnogo da se vraćam na to. Ekipa Bodea je dobro pripremljena. Morate da odgovorite na tom aspektu fizičkih sposobnosti“, ocenio je Milojević i dodao: „Mi smo Crvena zvezda, nemamo čega da se plašimo. Mi smo ovde, igrati ovde nije lako, velika su očekivanja i pritisak. Moramo da probamo da ispunimo naše snove, naših navijača, naše zemlje. Na nama je da damo sve od sebe, videćemo posle utakmice da li smo uspeli ili ne“.

Hoće li uspeti, to ne zna još uvek niko, kao što se ne zna koga će Milojević izabrati u startnih 11 i da li će nešto menjati u odnosu na prvi meč pre sedam dana. Izvesno je samo da će morati da uđu „u meso“ protivniku, da će morati da ga napadnu kako se Seol ne bi opet našao u paklu na beku i napad za sada zvuči kao najbolji (doduše i iznuđeni) recept da se prođe do Lige šampiona.

BONUS VIDEO: Gol PAOK-a protiv Panetolikosa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar