Žan Filip Kraso i Mateuš Saldanja Foto: Starsport

Početak Superlige Srbije pokazao je da je Crvena zvezda najozbiljniji kandidat za titulu, koja bi joj bila čak sedma po redu, dok je Partizan nakon jedne od najgorih sezona u istoriji ponovo "budan" i spreman da se bori.

Zvezda je na leto napravila velike promene, trener Barak Bahar je napravio čistku i napravio tim po svojim merama, a od prvog trenutka se videlo da ima jasan plan i zamisli kako njegova ekipa treba da igra.

Već na pripremnim mečevima crveno-beli su pokazali da se ozbiljno spremaju za Ligu šampiona u kojoj žele da budu konkurentni za prolaz u nokaut fazu, a deluje da će retko ko moći da se nosi sa njima u domaćem prvenstvu.

U prvom kolu je pred Baharovom moćnom mašinerijom stradala Vojvodina sa 5:0, a Novosađanima se zameralo to što nisu izašli u najjačem sastavu, jer su se spremali za duel sa Apoelom u Evropi. Uprkos tome, Vojvodina je ispala iz kvalifikacija za Ligu konferencija, a njeni problemi nastavili su se u drugom kolu porazom od Partizana na domaćem terenu rezultatom 2:0.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o Zvezdi, ona je u drugom kolu deklasirala Napredak pred skoro praznim stadionom sa 4:0, čime je pokazala da ove sezone ne želi da stane i da će svaku utakmicu do poslednjeg minuta želeti da napuni protivnikovu mrežu. Istini za volju, imao je i Napredak nekoliko stopostotnih prilika, ali taman toliko da se Omri Glazer ne uspava na golu u pokaže kvalitete koji poseduje.

U dosadašnjem toku sezone, najviše pažnje u crveno-belom dresu privukao je Žan Filip Kraso, koga već sada mnogi vide kao ubedljivo najboljeg strelca u srpskom prvenstvu. Već sada ima četiri gola na svom kontu, pokazao se i kao hladnokrvan izvođač penala, ali i veoma atraktivan igrač koji ima domet i da potegne sa distance, kao što je to uradio protiv Napretka.

Brzo je Kraso oduševio navijače, a od njega se nestrpljivo čeka i dokazivanje na evropskoj sceni, jer izgleda da je u Superligi Srbije ipak klasa za sebe.

Njegova četiri gola stigla su i kao produkt savršeno postavljenog sistema Baraka Bahara, koji traži visok presing i konstantan pritisak, što Krasou i Olanjinki u napadu izuzetno prija, a izgleda da se njih dvojica odlično uklapaju i na terenu i van njega, pošto često igraju video igrice.

Crvena zvezda vs Napredak Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Iako je i u prošloj sezoni Osman Bukari bio jedan od najboljih igrača Zvezde, dolaskom Bahara dobio je novu ulogu i poziciju, ali je to hrabro prihvatio i zasijao, makar za sada. U prve dve utakmice u šampionatu sakupio je po dva gola i asistencije i deluje da mu prija sve što radi na terenu, ali i brza igra u napadu koju Zvezda sada ima.

Nisu pomenuta dvojica jedini koji su se odlično pokazali na startu sezone, pošto i Vladimir Lučić ima ozbiljno poverenje Bahara, Srđan Mijailović je „bombom“ zatresao mrežu protiv Napretka, Marko Stamenić je veoma pouzdan u veznom redu, dok poslednja linija sa tri igrača poprilično dobro funkcioniše.

Mnogo vremena bi bilo potrebno da se posebno nahvali svaki igrač u Baharovom sistemu, a primetno je da svako, bilo mlađi ili iskusniji, zna šta treba da radi na terenu i da zbog toga Zvezda može da menja i formacije bez problema.

Ako se po jutru dan poznaje, Zvezdi se već sada smeši sedma titula u nizu, ali ne treba žuriti, jer od crveno-belih tek treba da vidimo ono najbolje kad krene Liga šampiona.

Omri Glazer
Foto: Starsport

Što se Partizana tiče, on se nije mnogo pitao prošle sezone, ali početkom nove je pokazao znake života pod vođstvom Igora Duljaja koji veruje u ono što radi i tim koji ima na raspolaganju.

Nisu crno-beli doveli neka zvučna pojačanja tokom leta, ali je Mateuš Saldanja najavio da je čovek za velika dela, iako u dosadašnjem delu karijere nije bio poznat kao rasan golgeter, čak je bio daleko od toga. Ipak, u prva dva kola Brazilac je postigao dva gola i tako najavio efikasnu sezonu, a sebe je uporedio sa Leonardom, čije uspehe u Partizanu želi da ponovi.

Klub iz Humske je u prvom kolu remizirao sa TSC-om rezultatom 3:3 u veoma burnom meču, nakon kog se više prićalo o suđenju nego o kvalitetnom i zanimljivom fudbalu, ali tako to obično biva u Srbiji.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Oni koji su više bili posvećeni isključivo fudbalskim detaljima mogli su videti da je Partizan bio bolji tim, ali je na kraju ostao bez celog plena, reklo bi se svojom greškom nakon prekida u dubokoj nadoknadi. Već u drugom kolu Partizan je u potpunosti nadigrao Vojvodinu, oduševio navijače i pokazao da se neće tako lako predati ove sezone u šampionskoj trci.

Pomenuti Saldanja je u prvom kolu ušao sa klupe, dok je u drugom meču počeo u samom špicu, a za sada je upisao dva gola, dok je i Bibars Natho razigran od početka sezone i vidi se da mu prijaju novi saigrači.

Deluje da je Partizan stvarno živnuo nakon zaista teške sezone i mnogo problema, kako na terenu, tako i van njega. Daleko od toga da su problemi nestali, čak i navijači bojkotuju dolazak u Humsku, ali Duljaj i njegovi momci će dati maksimum da ne budu četvrti kao prošle sezone, a za sada deluje da imaju i igru za veće domete.

PROČITAJTE JOŠ:

Saldanja jeste osveženje za napad crno-belih, ali biće potrebno mnogo više od dve dobre utakmice da bi mogao da se proglasi pravim pojačanjem. Aldo Kalulu je već u prvom kolu dobio crveni karton, teško da je mogao da bude gori početak za njega u Partizanu, ali treba očekivati da će i on u nekom momentu pronaći ulogu i zaigrati kvalitetan fudbal, jer je zato i došao.

Treba pohvaliti i Franka Kanutea, Ksandera Severinu i Mihajla Ilića koji su takođe bili veoma dobri u uvodim kolima, ali tek će na većem broju utakmica će biti jasnije koliko Partizan može ove godine i da li će zaista biti konkurent Zvezdi u borbi za trofej šampiona Srbije.

Od Partizana se očekuje da se domogne i Lige konferencija, gde je prošle godine zaigrao u nokaut fazi, ali se nije proslavio protiv Šerifa iz Tiraspolja.

BONUS VIDEO Leo Mesi – fudbaler koji svakim danom nastavlja da ispisuje istoriju fudbala