Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Drugi deo sezone u Superligi Srbije počinje ovog petka kada kreće jedno od najuzbudljivijih fudbalskih proleća u domaćem fudbalu.

U ovom trenutku ne postoji ekipa koja se ne bori za nešto i deluje jedino da je TSC mirniji od ostalih. Teško da može u borbu za titulu, a sa druge strane ima solidnu zalihu u odnosu na konkurenciju na trećem mestu koje garantuje Evropu.

Jasno je da će kompletna javnost najveću pažnju posvetiti borbi za titulu između Partizana i Crvene zvezde. Crno-beli su pobedom u derbiju obezbedili prvo mesto sa bodom prednosti pred drugi deo prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je nakon katastroflanog starta sezone, Partizan otpisan iz trke u odnosu na nikad jaču i skuplju Zvezdu, trener Igor Duljaj je uspeo da ukomponuje ekipu i da joj ulije neophodno samopouzdanje, pa je u jednom trenutku delovalo da bi bodovna zalliha pred nastavak sezone mogla da bude i veća.

Uspeli su crno-beli da zadrže većinu nosilaca, ali će izazov biti sklopiti kockice u poslednjoj liniji nakon odlaska Mihajla Ilića u Bolonju, koja je i sa njim verovatno bila najslabiji deo ekipe. Povredio se mladi štoper, novajlija Nikola Miličić, pa će Natan Medina morati da zakrpi taj deo terena. Otišao je i zadnji vezni Kristijan Belić, ali je ostao Mateuš Saldanja uprkos velikom interesovanju, a ekipu su pojačali Goh, Kastiljo i Ovusu u veznom redu, pa bi Partizan mogao da izgleda još ubitačnije u ofanzivi.

Najveći rival Crvena zvezda je sa druge strane fokus bacila na prodaju igrača i smanjenje igračkog kadra. Otišli su talenti Jovan Mijatović i Kosta Nedeljković (ostaje na pozajmici iz Aston Vile), prekobrojni Kings Kangva, te Stefan Mitrović, Uroš Kabić i Edmund Ado.

Kasa je prilično puna, a uz to Zvezda je obezbedila da Nedeljković ostane na pozajmici do kraja sezone čime je rešen potencijalni problem na desnom beku.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Nije bilo velikih ulaznih transfera, a najviše se pričalo o dolasku mladog napadača Uroša Sremčevića, pa deluje da će teret borbe za titulu pasti na osporavanog Šerifa Endiajea. Najveća promena bio je dolazak Vladana Milojevića, ali u Crvenoj zvezdi veruju da će bez tereta i pritiska igranja Evrope doći do izražaja kvalitet koji poseduju i da će u klupske vitrine nova titula šampiona.

TSC je na trećoj poziciji bezbedan sa deset bodova manje od Partizana i osam bodova više od Čukaričkog, i deluje da će s obzirom na kvalitet lako odbraniti to mesto.

Gungula na tabeli kreće odmah iza njih.

Srbija će još jednu sezonu imati pet predstavnika u Evropi i sigurno je da četvrto mesto donosi izlazak u Ligu konferencija, dok će i peto doneti istu nagradu ukoliko Kup osvoje večiti ili neko od timova poput Čukaričkog i Vojvodine koji bi mogli da budu u prvih pet.

Zbog toga će borba za ta mesta biti izuzetno uzbudljiva.

Foto: Starsport / Srdjan Stevanovic

Četvrtoplasirani Čukarički ima šest bodova više u odnosu na ekipu Radničkog iz Kragujevca koja se nalazi na desetom mestu pa tako čak sedam timova deli praktično dve pobede.

Treba reći da će uticati i ko će među osam timova koji idu u plej-of kada sledi presek, pa je to prva stvar na koju treba obratiti pažnju, a tu u priču upadaju još tri ekipe.

Situacija je trenutno takva da su glavni kandidati za Evropu Čukarički, Novi Pazar, Voždovac, Vojvodina i Mladost koje deli svega tri boda i imaju manju ili veću ambiciju da igraju evrokupove.

Spartak i Radnički koji zazuzimaju deveto i deseto mesto bi bili zadovoljni i da se nekako uvuku u plej-of i tako izbegnu borbu za opstanak, a to će pokušati da urade i IMT, Javor i Napredak.

Ono što u ovom trenutku deluje izvesno je da će Železničar, Radnički iz Niša i Radnik sigurno u plej-aut, a ekipa iz Surdulice je u najgoroj situaciji jer zaostaje na poslednjem mestu šest bodova od prvog sledećeg tima.

Iz lige ispadaju dva tima direktno, dok će još dva igrati baraž, pa će borba i na toj strani tabele biti žestoka.

Ostalo je da se odigra još 11 kola pre nego što se liga podeli na dva dela, a poslednje 30. kolo pre preseka zakazano je za 14 april.


SUPERLIGA, 21. KOLO

Petak

Radnik – Čukarički 15.30

Subota

Železničar – Novi Pazar 13.00

Javor – Partizan 14.00

Vojvodina – Mladost 15.00

Crvena zvezda – Voždovac 16.30

Nedelja

Radnićki 1923 – Radnički Niš 13.00

IMT – TSC 15.00

Napredak – Spartak 16.00

BONUS VIDEO Spektakularan gol Maliha Bostana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar