Foto: TANJUG/AP Photo/Peter Dejong/Mourad ALLILI / Sipa Press / Profimedia

Niko nije očekivao da će ovakav početak sezone zadesiti velikane.

Biti fudbaler i navijač Ajaksa ove sezone nije lako. Loši rezultati naterali su navijače na neke radikalne odluke, te su već nekoliko puta prekidani mečevi slavnog kluba zbog haosa koji su izazvali upravo oni.

To se desilo i u poslednjem kolu protiv Utrehta  u 89. minutu pri rezultatu 3:3 nakon što su „kopljanici“ primili gol.

PROČITAJTE JOŠ

Uleteli su predmeti na teren i sudija Denis Higler odmah je povukao igrače sa terena. Meč se zatim ipak brzo nastavio, ali to nije bilo dovoljno jer su se Holanđani ponovo obrukali.

Utreht je odmah postigao gol u 91. minutu, te je Ajaks pao na očajno pretposlednje, 17. mesto.

Već nekoliko puta bili smo svedoci loše igre Ajaksa koji ove sezone ima samo jednu pobedu. Dva remija i četiri poraza uz gol razliku 11:16 dovoljni su samo za mesto u zoni ispadanja.

Ipak, mora se naglasiti da Ajaks trenutno ima dva meča manje od ostalih ekipa, ali za to su delimično i sami krivi. Navijači su prekidima zaustavljali mečeve i izrazili su svoje mišljenje na grub način.

Moris Stejn je nakon utakmice sa Utrehtom dobio otkaz i najavljene su velike promene, pošto je već ranije mesto sportskog direktora napustio Sven Mislintat.

Foto: TANJUG/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Promenili su ove sezone tim iz korena čelnici Ajaksa i to se pokazao kao veoma loš posao. Izdvaja se odlazak legende kluba, Dušana Tadića, kao najveći udarac od svih.

Tadić je dugo godina bio simbol za Ajaks, nosio je dres sa ponosom, bio kapiten, ali ni to nije bilo dovoljno za navijače koji su ga na kraju mandata pa gotovo proterali iz kluba.

Ipak, na poslednjem meču sa razglasa „Ameks“ stadiona čula se poznata pesma „Freed from desire“, a navijači Ajaksa skandirali su „Tadić on fire“. Izgleda da su tek sada shvatili koliko će im Srbin nedostajati.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Kockali su se sa mladim igračima, ali iako je Ajaksova akademija poznata kao jedna od najboljih, to se nije isplatilo. Bez zvučnijih pojačanja se ne može, bez obzira na to koliko novca za njih imate.

To je sve dovelo do toga da Ajaks nema pobedu čak od 24. avgusta kada su bili bolji od Ludogoreca u kvalifikacijama za Ligu Evrope – 4:1.

Tada je poslednji meč za klub odigrao Mohamed Kudus, koji je sada jedan od najboljih igrača u Vest Hemu. Njegov odlazak je bio neka vrsta kapitulacije, jer prodati najboljeg igrača u ovako teškom periodu može značiti samo predaju.

Ništa bolji nisu ni u Evropi, zauzimaju poslednje mesto u grupi B Lige Evrope sa dva boda, iza AEK-a (4), Brajtona (4) i Marseja (5).

Standings provided by Sofascore

Neće im biti lako ni u narednom periodu jer ih već u nedelju čeka derbi sa PSV-om, a zatim i dueli sa Brajtonom i Marsejom u Ligi Evrope.

Sa druge strane u još lošijoj situaciji nalazi se Lion koji je trenutno na poslednjem mestu Lige 1 sa samo tri osvojena boda.

Reims Olympique Lyon Foto:Laurent SANSON / imago sportfotodienst / Profimedia

Nisu uspeli da izbore Evropu ove sezone i zbog toga trenutno nastupaju samo u domaćem šampionatu, ali ni to im ne pomaže da zaigraju dobro.

Tri remije i šest poraza sudbina je Liona ove godine. Postigli su sedam golova, a primili čak 18 (dva u proseku po meču), dok ih u nedelju čeka duel protiv moćnog Olimpik Marseja u gostima.

Nekada uspešan klub služi za podsmeh na raznim meridijanima i pokazatelj kako njime ne bi smelo da se upravlja. Da će biti loše moglo se pretpostaviti onog trenutka kad je Džon Tekstor kupio većinski deo akcija, međutim, da francuski velikan ne može nikog da pobedi tome se niko nije nadao.

Džaba odlazak Lorana Blana, džaba promocija Fabija Grosa, džaba angažman Italijana (nekada prvotimca ovog kluba), Lion je počeo da koketira sa problemima onog trenutka kad je počeo da flertuje sa Amerikancima.

Prethodne sezone Lion je bio na sedmom mestu i delovalo je da će ove godine napraviti skok, ali se to nažalost nije desilo.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Gol Mitrovića protiv Al-Ahlija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar