Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Fudbalsku reprezentaciju Srbije očekuje velika borba u Ligi nacija, a ulog nije samo ostanak u A diviziji, već i lakši put ka Svetskom prvenstvu.

FIFA je donela odluku da šeširi za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo budu određeni na dva načina.

U prvom, koji će činiti 12 ekipa, igraće osam selekcija koje su prošle u četvrtfinale A divizije Lige nacija, dok će preostale četiri popuniti najbolje četiri selekcije sa FIFA rang liste koje se nisu plasirale među osam najboljih ovog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ...

Ostali šeširi biće određeni na osnovu plasmana na FIFA rang listi.

Što tehnički znači da Srbija mora da bude među 24 najbolje selekcije Evrope kako bi ostala u drugom šeširu, jer posle samo boda osvojenog u dve utakmice 4. grupe A divizije Lige nacija, teško da „orlovi“ preko Švajcarske, Danske i Španije mogu među prva dva, pogotovo nakon blede partije u Kopenhagenu i poraza od 2:0, čime je praktično u vodu palo sve ono pozitivno što smo se potrudili da vidmo nakon remija portiv Španije u Beogradu (0:0).

A kako Srbija ne blista na terenu, utisak je da teško i bodovni saldo može da se promeni, te bismo mogli da dođemo u poziciju da zavisimo od drugih.

A šta kaže FIFA tabela?

Trenutno, „orlovi“ su 20. na osnovu portala „Football ranking“, ali tehnički zauzimaju 19. mesto, jer Rusija ne igra.

Iza Srbije su Slovačka, Rumunija, Češka i Norveška kao 24. na tabeli, a potom slede Grčka, Slovenija i Škotska, od ekipa koje bi mogle „orlove“ da preskoče.

Srbija bi, u slučaju neuspeha u preostale četiri utakmice (a ovde se i bavimo tim najgorim scenarijom) mogla da izgubi na FIFA listi 20.2 boda, čime bi došla do brojke od 1,484.76 bodova.

Sa druge strane, Škotska kao 27. na tabeli ima 1,461.75 bodova. Škote očekuju dueli sa Poljskom, Hrvatskom i Portugalom, te bi „orlovima“ odgovaralo da dožive one poraze od selekcija koje su jače.

Slovenci imaju 1,462 boda, ali i znatno lakši zadatak od Škotske. Najjači rival je Norveška, a Slovenci bi mogli da, u slučaju sve četiri pobede nad Austrijom, Norveškom dva puta i Kazahstanom, ukupno dođu do brojke od 28.1 bodova. Za 24. mesto Srbiji bi moglo da bude dovoljno da Slovenci dožive bar jedan neuspeh.

Foto: EPA-EFE/Beate Oma Dahle

Najveću pretnju Srbiji predstavlja Grčka. Grci imaju 1,469.18 bodova, i očekuju ih mečevi protiv Engleske, Finske i Irske. Kako bi, u slučaju neuspeha Srbije, prišli na samo 15 bodova manjka, oni su ujedno i najveća „pretnja“, pogotovo što bi mogli da sa sve četiri pobede dođu do 36.47 bodova.

U slučaju neuspeha protiv Engleza, i Grci bi ostali bez šanse da prekosče „orlove“.

Za Srbiju je svaki meč od presudnog značaja i svaki osvojeni bod znači veće šanse za drugi šešir.

U suprotnom, navijamo za Engleze i Norvežane…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar