Foto: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Čekanju je došao kraj jer smo konačno na delu videli i novo izdanje Lige šampiona.

Prvo kolo elitnog takmičenja počelo je utorak, a spektakl je za navijače razvučen na tri dana kako bi se natenane uživali u najboljem evropskom fudbalu.

Deo elite će ove godine biti Crvena zvezda koju na početku sezone očekuje istinski spektakl.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji šampion Evrope Benfika i ekipa koja je preprošle sezone igrala četvrtfinale Lige šampiona možda nije tako moćna kao prethodnih godina, ali se i dalje radi o moćnom sastavu koji u Beograd dolazi da pokupi kajmak i za to ima jake adute.

Iako u Beogradu prema poslednjim informacijama neće igrati Renato Sančesa koji je 2016. godine smatran najvećim talentom svetskog fudbala, ali je od toga pokazao smao deo, Benfika i dalje ima moćan sastav koji je loše počeo sezonu.

Ceh je platio Rodžer Šmit koji ih je pre dve godine odveo među najbolje timove stargo kontinenta, a sada je posle očajnog starta morao da ode sa klupe.

Benfika je prekinula loš niz pobedom protiv Santa Klare po vođstvom Bruna Laža koji je već jednom bio na klupi giganta iz Lisabona.

Foto: EPA-EFE/FILIPE AMORIM

Iako Sančeza neće biti u Beogradu, Laž ima ozbiljan sastav na raspolaganju i trenutna forma ne sme da zavara nikoga u Ljutice Bogdana.

Ekipu kao nosioci predvode veterani i zvanični svetski prvaci Anhel Di Marija i Nikolas Otamendi.

Di Marija i sada deluje moćno, a potvrdio je to prošlog vikenda kada je dao gol. Otamendi sa druge strane ne briljira trenutno, a bio je direktan krivac za jedini gol Santa Klare kada je komično reagovao i promašio loptu. Ipak, u pitanju je veoma iskusan i namazan igrač koji može da bude bitan faktor i zbog vrele atmosfere koja ga sigurno neće impresionirati, a da ga greške ne izbacuju iz ritma pokazao je već na tom meču kada je posle tog asistirao za gol.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Parnjak mu je sjajni reprezentzativac Anhel Gomez, a po bokovima deluju Aleksander Bah i Španac Kareras kojeg je Benfika posle pozajmice otkupila od Mančester junajteda.

Reprezentativac Ukrajine Anatoli Trubin je prvi izbor na golu.

Velika pretnja biće pojačanje iz Turske Kerem Akutroglu koji je odmah zatresao mrežu i delovao sjajno naročito u paru sa sjajnim vezistom i takođe vrlo iskusnim zemljakom Orkanom Kokčuom kao glavnim plejmejkerom koji je prošli vikend podeli dve asistencije.

Pored Kokčua ritam diktira domaći igrač Florentino Luis koji je zatresao mrežu prošlog vikenda, dok trojku iza napadača uz Di Mariju i Akutroglua kompletira Argentinac Rolhajser koji je stigao ovog leta.

Vanegelis Pavlidis će najverovatnije predvoditi napad Benfike, a novo pojačanje još uvek nije ušlo u punu formu i samo je jednom tresao mrežu.

Kombinacija iskustva i klase sa jedne i kvalitetne domaće osovine sa druge strane jasno govori o kvalitetu tima iz Lisabona koji je po još jednom faktoru pokazao koliko je moćan.

Samo od izlaznih transfera u letu na izmaku inkasirali su 142,92 miliona evra. Najveći deo otišao je od prodaje Žoaa Neveša u Pari Sen Žermen (60 miliona), Markos Leonardo je otišao u Al Hilal (42 miliona), David Neres u Napoli (28 miliona), a Morato u Notingem Forest (11 miliona)…

Benfika je, gledajući 21. vek, zaradila najviše novca od prodaje fudbalera. Nestvarno zvuči podatak da je u tom periodu samo od izlaznih transfera izela skoro milijardu evra! Ili tačno u brojku 976 miliona evra.

Znamo da gigant sa La Luža ima jednu od najboljih skauting mreža, rasprostranjenu po čitavoj zemaljskoj kugli, što možda i ne čudi. Međutim, ipak govorimo o astronomskim ciframa kao nijedan drugi klub.

Iza sebe je ostavio rivala iz Portugala Porto, potom Ajaks, Lil, gradskog protivnika Sporting, Salcburg…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare