Foto: Starsport

Fudbaleri Srbije pobedili su Švajcarsku u meču trećeg kola grupe 4 u Ligi nacija sa 2:0.

Srbija je odigrala veoma dobro, imala je i sreće, ali i nekoliko odličnih i motivisanih pojedinaca koji su joj prekinuli „maler“ protiv Švajcarske.

„Sajdžije“ su ovog puta došle na teren bez Đerdana Šaćirija, penzionisanog u dresu reprezentacije, ali je tu bio Granit Džaka koji je kao kapiten vodio svoj tim.

PROČITAJTE JOŠ

I ispade da treća za Srbiju jeste bila sreća, pošto je Džaka sa Šaćirijem rešavao prethodna dva meča protiv Srbije.

Ovog puta je pošteno reći da usu Švajcarci imali prečku, da je Predrag Rajković odbranio penal, ali i da je Niko Elvedi postigao autogol dok se za drugi pobrinuo sjajni Aleksandar Mitrović u 61. minutu i tako doneo vrednu pobedu Srbiji i četvrti bod posle tri meča u Ligi nacija.


Predrag Rajković – Prvu intervenciju imao je u 15. minutu kada je odbranio nezgodan centaršut, jedan od onih koji su imali Švajcarci. Imao je i sreće kod promašene opasne šanse „sajdžija“, ali generalno nije imao mnogo posla. Nije mu to smetalo da posle 72 minuta odbrani penal i sjajno prvo uđe u glavu Embolu i Rideru kad im je ćušnuo loptu pre izvođenja kaznenog udarca, a onda se bacio udesno – 7,5.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nikola Milenković – Dve, tri dobre intervencije u vazduhu davale su smirenost odbrani u sredini dok su bokovi bili pod pritiskom. On je tu održavao stabilnost dok je Pavlović imao slobodu da ide napred i to je na kraju poluvremena rezultiralo golom. Blokirao je Amdunija na šutu, a onda glavom izbio loptu u korner u 54. minutu. Veoma smireno je uštopovao Ridera pred golom Srbije 60. minutu. Uzeo je kapitensku traku posle izlaska Mitrovića i znao je kada da napravi faul, kada da prigovori sudiji – 7,5.

Strahinja Pavlović – Jedna od ređih stvari vredna pomena je kada je sa loptom krenuo napred u prvih desetak minuta. Druga dobra situacija bila je kad je u 37. minutu sam vukao loptu i pošto ga nko nije na vreme ispratio, šutirao na gol i iznudio korner. Potom je prošao na levoj strani sjajnim driblingom u 44. minutu i iznudio javnu opomenu za protivnika, a onda i faul Ebišera na desnom krilu. Sudija je tada progledao Ebišeru kroz prste da ne dobije žuti karton, ali su gosti primili gol i Strahinja je bio tu u gužvi i kad se od Elvedija lopta odbila u mrežu. Svuda ga je bilo i u nastavku, pa je vidno presekao jednu loptu, nakon što je izdriblao Ridera i šutirao preko gola. Ukrao je Garsiji loptu u svom šesnaestercu u 90. minutu. Do kraja je ostao mestralan – 8.

Foto: Starsport

Strahinja Eraković – Sasvim solidno je delovao u većini situacija, bez panike i staloženo je presecao napade ili ispucavao lopte. Falinka je što su mu pasovi uglavnom bili „sigurica“ i povratni, ali nije pravio propuste. Nastavio je slično i u drugom delu i pomerio se ka sredini kada je ušao Simić – 6.

Kosta Nedeljković – Smireno je reagovao pod pritiskom Švajcaraca, a onda imao i centaršut do trećeg minuta. Nakon toga je dvaput nekako olako ispao u duelu na levom boku. Sjajno je percipirao i uklizao pre nego što je Rodrigez došao do lopte u zoni iz koje je mogao da namesti čistu situaciju nekom od saigrača. Međutim, u nastavku je u želji da uradi nešto posle slabe reakcije defanzivaca, napravio penal startom s leđa. Rajković je odbranio, a Kosta je morao napolje – 5,5.

Veljko Birmančević – Imao je u prvih desetak minuta jednu presečenu loptu. Imao je prvu šansu za Srbiju u 17. minutu kada je slabo šutirao u kontri. Dobar dribling po levoj strani doneo je Švajcarcima žuti karton, dok je Veljko probao da šutira direktno na gol. Bio je konkretan, imao je još jedan centaršut, pa dobar start. Uz Pavlovića verovatno najbolji u timu Srbije. Podizao je navijače šireći ruke, otklonio je opasnost pred svojim golom oko 75. minuta, bio je kao radilica sve vreme – 7.

Saša Lukić – Krenuo je da pritisne golmana Švajcarske na povratnoj lopti i možda mu je falilo malo brzine da u tome i uspe. Kobel se snašao i ispucao loptu. Gledao je da uđe u visoki presing pa je tako na 30 metara od gola Švajcarske imao i blok. Na početku drugog poluvremena je na njega naleteo Maksimović i tada se požalio na povredu, a koji minut kasnije ustupio mesto Zdjelaru – 6.

Foto: Starsport

Nemanja Maksimović – Dobro je očistio loptu u petom minutu i prvoj opasnoj situaciji pred svojim golom. Uglavnom je bio pozadi da onemogući dejstvo Džake i drugova, ali je onda na startu drugog poluvremena onesposobio i Sašu Lukića u 49. minutu. Uklizao mu je nespretno i Lukić je morao da zove pomoć lekara, ali se vratio u igru u tom trenutku. Umalo je i sam namestio autogol Švajcarske posle gola Mitrovića kada je utrčao u prostor i sa leve strane centrirao ka prvoj stativi gde su se nekako snašli gosti. Odlično je reagovao u 86. minutu kada je prvo izbio loptu iz gužve šesnaesterca, a onda presekao akciju gostiju – 6,5.

Marko Grujić – Bio je jedan od retkih koji su bili nevidljivi u prvom poluvremenu. Tek nekoliko puta je izveo loptu na polovinu protivnika kada se Srbija malo oslobodila pritiska u drugom delu prvog poluvremena. Izašao je na poluvremenu i zamenio ga je Luka Jović – 6.

Lazar Samardžić – Videla se želja, ali ne i mnogo konkretnih pasova, driblinga. Skenirao je teren i situaciju oko sebe svaki put kad bi dobio loptu i krenuo napred, ali to nije bilo dovoljno da stvori šansu saigračima za neki opasniji šut. Raširio je ruke posle nešto više od sata igre kada je negde sa ruba šesnaesterca gađao preko gola. Više se očekivalo od njega zbog svega što je prikazao prethodnih nedelja u Bergamu – 6.

Foto: Starsport

Aleksandar Mitrović – Prva situacija kad smo ga primetili je defanzivna igra glavom kada je probao da krene u kontru i presing u desetom minutu. Probao je potom i da pošalje pas u prostor za Maksimovića i nije mu pošlo za rukom. Bolje je to uradio kad je proigrao Birmančevića, ali Veljko nije bio dovoljno brz i nije snažno šutirao da bi savladao Kobela. Rvao se sa defanzivcima Švajcarske i nekoliko puta stvarao višak saigračima pošto je bio solidno markiran. Ni to nije pomoglo kada je krenuo da trči na levu stranu da stigne loptu koja je delovala izgubljeno. Igrao se 61. minut, Mitrović je stigao loptu, vratio se ka sredini i dao golčinu koja će se gledati kao i onaj gol iz Portugala 2021. Ispraćen je aplauzom, odigrao je pravu kapitensku – 8.

Luka Jović – Ušao je u drugom poluvremenu i odmah u 47. minutu uzeo loptu i od sredine došao sam pred Kobela i promašio zicer. Koliko ga neće pokazalo se i u 66. minutu kada je glavom gađao direkt u golmana. Nije se snašao u situaciji kada je Maksimović centrirao, morao je bolje u svim situacijama – 6.

Foto: Starsport

Saša Zdjelar – Često je lopta bila kod njega u prvih petnaestak minuta nastavka, borio se i trčao maksimalno, ulazio čvrsto u duele, bio je beskompromisan – 6.

Andrija Maksimović – Nije imao dovoljno vremena da se zagreje i pokaže šta sve ume, mada je imao jedan solidan centaršut.

Jan-Karlo Simić – Ušao je i zauzeo mesto bliže desnoj aut liniji i u 80. minutu sa dva uklizavanja u dve akcije zaredom zaustavio nezgodne nalete Švajcarske. Imao je i jedan solidan izlet napred tri, četiri minuta kasnije, a onda je napravio faul pored kaznenog prostora – 6.

Nikola Čumić – Ušao je u igru u 88. minutu, te nije proveo dovoljno vremena na terenu da bi dobio ocenu

BONUS VIDEO Tuča ispred stadiona u Leskovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare