Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Pamtiće se meč 1. kola Lige nacija u Beogradu i remi fudbalske reprezentacije Srbije i Španije (0:0) kao neki novi početak "orlova". Disciplina i požrtvovanost, ogromna borbenost i želja svih igrača, ali i jasno postavljena igra u odbrani doneli su "orlovima" izuzetno vredan remi sa nedavnim osvajačem titule šampiona Evrope.

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi imao je na raspolaganju podmlađeni tim koji se borio kao nijedan pre i baš to je čini se donelo prevagu protiv prvaka Evrope.

Bila je Srbija bez standardnih prvotimaca (Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Sergej MilinkovićSavić, Dušan Tadić…), ali to nekako i nije bio problem za „orlove“ koju su mogli čak i do pobede, da je Luka Jović pretvorio najveću šansu na meču u gol.

PROČITAJTE JOŠ

Igrali su „orlovi“ dobro, branili se kao celina i pokazali da mogu. Krunu na sve u 34. minutu mogao je da stavi Jović, kada je propustio šansu koju bi na treningu verovatno dao 20 od 20 puta.

Izašao je sam ispred golmana Španije Davida Raje, posle maestralnog dodavanja Andrije Živkovića, mogao je da bira gde će da mu gađa u gol i ciljao je pored stative.

Foto: Starsport

„Zagrlio sam ga posle utakmice, njemu je najteže. Fudbal je igra grešaka. Mislim da je to bila najveća šansa. Raduje što izuzetno trpi duele, ne predaje se. Tera protivnika da ga faulira, što je bitno“, rekao je Stojković posle meča.

Branila se Srbija u formaciji 5-4-1, dok je napadala u sistemu 3-4-2-1 i to se pokazalo kao dobra odluka pogotovo u prvom delu. U drugom poluvremenu dominirali su Španci, ali očekivano, ovog leta postali su prvaci Evrope i to više nego zasluženo.

Već u nedelju „orlovi“ će u Kopenhagenu igrati protiv Danske u drugom kolu, koja je u prvom pobedila Švajcarsku sa 2:0.

Srbija, Španija, fudbal
Foto: STARSPORT

Prvi razlog za dobru igru Srbije bila je ta požrtvovanost i volja za dobrim rezultatom, nešto što je u prošlosti falilo. Ginuli su momci za svaku loptu, a to je znao da ceni i sam selektor.

„Ono što je meni najvažnije je reakcija ovih igrača i njihova mladost koju smo videli, sve ono što se dešavalo u taktičkom smislu. Vraćam se ponovo na disciplinu. Da se vratim na Nemačku, bilo je momenata kad si hteo iz kože da izađeš jer igrači, koje neću da pominjem, jednostavno ne poštuju to što se traži. Normalno da imaš problem, ali ovako kad igraš, kad poštuješ ono što se traži. To je sasvim drugo, može da se izgubi utakmica, nije to garancija. Ekipa mora da bude organizovana maksimalno od prvog do poslednjeg minuta sa ciljem da ostvari rezultat i na kraju će doći nagrada za požrtvovanost. Kad vidim ove momke kako ginu, vidim želju, strast, trku i kilometre koje smo istrčali – meni je puno srce“, poručio je Piksi.

Srbija, Španija, fudbal
Foto: 2024 Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Drugi razlog – Najveću energiju ekipi doneo je Veljko Birmančević, najbolji fudbaler Sparte Prag, koji se našao na levom ving-beku, poziciji koja mu i nije tako poznata. Ipak, izborio se bivši fudbaler Partizana i Čukaričkog sa Nikom Vilijamsom, dizao je publiku na noge i dokazao zbog čega je tu gde jeste.

Uz njega standardno je Strahinja Pavlović emitovao ogromnu energiju, dok je najbolji igrač ekipe svakako bio Predrag Rajković.

Kažu da nije toliko dobro kada ti je golman najbolji na terenu, ali je Rajković zaista bio maestralan tokom čitavog meča. Jasno je što je prvi izbor i teško će ga ostali skloniti sa te pozicije.

Srbija, Španija, fudbal
Foto: STARSPORT

„Pokazali smo kako se bori za reprezentaciju, kako jedan za drugog ginemo na terenu. Mislim da su to svi videli na stadionu i kraj malih ekrana. U nekim situacijama kada smo mogli da primimo gol, Bog nas je pogledao zato što smo dali sve od sebe. Disali smo kao tim. Biće to sve bolje, kako vreme bude prolazilo. Mnogo igrača nema iskustvo u ovim takmičenjima i biće bolje u ofanzivnom aspektu. U prvom poluvremenu smo bili blizu da postignemo gol, ali biće to bolje iz utakmice u utakmicu“, rekao je Birmančević.

Od ultranapadačke ekipe, koja je jurišala na gol više i prečesto svoju odbranu ostavljala na vetrometini, Srbija je postala tim sa jakom defanzivom, ali koja se muči da dođe do protivničkog gola – najveći i glavni razlog za ovakav rezultat protiv Španije.

BONUS VIDEO Veljko Birmančević posle Srbija – Španija u Ligi nacija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar