Foto: Žikica Babović/Nova.rs

"Nema Škotske, nema zabave", grmelo je juče tokom dana na Marien placu u centru Minhena, gde su na otvaranju Evropskog prvenstva igrali Nemačka i Škotska.

Foto: Promo
Foto Nova .rs

Sve što ti treba ovog leta – Budi deo zabave, budi pobednik. Mozzart Euroforija!

Preciznije, Nemačka je igrala, a Škoti su se samo pojavili na terenu. Bar desetak hiljada Ostrvljana slilo se u centar, i delovalo je kao da su Škoti, a ne Nemci, domaćini ovog turnira.

Koreografija je bila očekivana, ali uvek zanimljiva – kiltovi, gajdaši i hektolitri piva. Jedna gajba piva išla je na dva čoveka, dovozili su ih bukvalno i kolicima, a iz okolnih kafića atraktivne konobarice služile su pivo onima koji više vole da je sa „pipe“.

PROČITAJTE JOŠ:

Scena o kojoj će Englezi sutra u Gelzenkirhenu moći samo da sanjaju, jer je nemačka policija zabranila da se na centralnog trgu konzumira pivo iz staklenih flaša.

Pitanje je koliko će uspeti u tome kad hiljade ljudi nagrne u centar, ali da će pokušati da obuzdaju Engleze, kako bi predupredili eventualne incidente, u to nema sumnje.

Jedan od planova domacina za sutra jeste i to da se prodaje samo pivo sa smanjenim procentom alkohola, mada po nekim današnjim informacijama, doduše nezvaničnim, čak i pivo sa 2,8 procenata alkohola neće biti dostupno na svim mestima.

Foto: Žikica Babović/Nova.rs

Srbi naravno sa zabranama nemaju nikakav problem jer kažu da su spremili rakiju, a sigurniji smo da ni Englezi neće ostati žedni.

Ali da se vratimo Škotima. Za njih nije bilo nikakvih zabrana, jer im je dobra zabava bila prioritet, većih incidenata gotovo da nije ni bilo, a nadglasavanjem s domaćim navijačima pravili su sjajnu navijačku atmosferu.

E, to nadglasavanje s Nemcima, ipak je prekinuto u jednom trenutku jer je trgom prošao momak koji je nosio dres Engleske sa imenom Harija Kejna.

Naravno da je ispraćen salvom zvižduka, a kada se izgubio iz vidokruga, žurka je nastavljena.

Foto: Žikica Babović/Nova.rs

Ekipa Škota iz Livingstona, koja je smeštena takođe u Augzburgu, kao i reprezentativci Srbije, razvukla je širok osmeh kada samo se predstavili i rekli da dolazimo iz Srbije.

“O, pa vi u nedelju igrate veliku utakmicu…” znaju Škoti raspored, i s kim Srbija sastaje u Gelzenkirhenu (nedelja, 21.00).

“Pobedite Englesku”, ponavljaju rečenicu koju slušamo već dva dana od kako su Škoti počeli da pristižu u Nemačku u većem broju.

“Da, hoćemo, a da li možemo”, pitamo momke u suknjicama.

“O, da, pa zar to nije uradio i Island”, imaju spreman odgovor.

“Kako da ih pobedimo?”.

“Pa, moraćete da ih prebijete na terenu, samo prvo morate da ih stignete”, šale se Škoti, ali i ističu koliko su brzi i spretni engleski reprezentativci.

NAJZANIMLJIVIJE SA EVRA

Pozdravljamo se uz “srećno”, ostavili smo ih da uživaju u provodu, mada su uveče prošli kao bosi po trnju.

Škotima se nije posrećilo, a kakva je sudbina namenjena srpskom timu znaćemo u nedelju posle 23 sata.

BONUS VIDEO: Piksi izašao na teren pred trening Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare