Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Srbija je opet "izgubila, ali nije poražena". Poraz od Engleske na startu Evropskog prvenstva (0:1) ne treba toliko da brine, jer slika koju su "orlovi" ostavili u drugom poluvremenu nije uopšte loša.

Foto: Promo

Oseti pobedu.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Dobro, nije baš da smo „pokidali“ Engleze, da smo bili lepršavi, ali daleko od toga da je igra bila loša. U svakom slučaju daje nadu da bi stvari mogle da se preokrenu u našu korist u narednim mečevima da Danskom i Slovenijom.

PROČITAJTE JOŠ

Selektor Dragan Stojković jeste u najavi utakmice obećao da će Srbija igrati bez straha i napasti favorizovane Engleze, pa je na teren izveo veoma ofanzivnu postavu, sa dva napadača, Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem, ali i sa Filipom Kostićem i Andrijom Živkovićem po stranama, te Sergejem Milinovićem Savićem na sredini terena. Među štoperima nije bilo iznenađenja, izašla je na teren očekivana trojka: Pavlović, Milenković, Veljković, a prednost pred golom dobio je Predrag Rajković, koji jeste zaista imao veoma dobru sezonu u klubu, a odlično je odradio posao i protiv Švedske u kontrolnom meču.

Dragan Stojković Piksi Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Piksi je na klupi ostavio kapitena Dušana Tadića, jer je pitanje za koliko minuta bi zaista imao snage u ovoj trkačkoj utakmici. Ofanzivni tim, koji je stojković izveo na teren, igrao je ne početku veoma defanzivno i dešavalo se da se gotovo svi igrači nalaze iza lopte kada su Englezi u napadu.

Srbija je u prvom poluvremenu imala dosta problema na levoj strani, gde je Bukajo Saka ozbiljno ugrožavao i „probijao“ Pavlovića, i gde je izostala veća pomoć Kostića u defanzivi. Uostalom Srbija je tako i primila gol u 13. minutu, Kostić je ispao iz igre, Pavlović je samo zakačio loptu posle centaršuta Sake, a ona je preko Živkovića pala na glavu Belingemu za 0:1.

Mučila se Srbija da se licem okrene ka golu Engleza kada pođe u napad, pa je rezultat takve igre tek jedan šut Mitrovića van okvira gola za 45 minuta igre. Ulaskom Filipa Mladenovića i zatvaranjem leve strane promenila se malo slika o igri Srbije.

U drugom poluvremenu slika se promenila, „orlovi“ su pritiskali Engleze i vratili ih ka svom golu. Nisu više vodili računa o svom golu, Vlahović se izlaskom Mitrovića vratio na svoju poziciju klasičnog napadača, konačno je i Milinković Savić imao par odličnihg dodavanja koja se od njega očekuju, a na terenu je ritam igri davao i kapiten Dušan Tadić.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

PREDRAG RAJKOVIĆ 7

Golman srpskog tima uliva poverenje, kod gola nije mogao ništa specijalno da uradi, a fenomenalno je zaustavio udarac glavom Kejna, kada je loptu skrenuo u prečku u 77. minutu. Nešto ranije ukrotio je i udarac Aleksander-Arnolda.

MILOŠ VELJKOVIĆ 7

Siguran u odbrani, nije pravio greške koje su mogle da dovedu Rajkovića u neprijatnu situaciju. Jeste imao četiri izgubljena duela, ali nijed nije opasan za naš gol.

NIKOLA MILENKOVIĆ 7

Zanimljivo je da je u prvom poluvremenu imao više pasova od svih naših zadnjih veznih igrača: Gudelja, Lukića i skoro duplo više od Milinkovića-Savića. Dobijao je duele i na zemlji i u vazduhu.

STRAHINJA PAVLOVIĆ 6,5

Nije uspeo da spreči centaršut Sake kod gola. Saka ga je često probijao, bio mu je često neuhvatljiv, ali za taj posao bila mu je potrebna veća pomoć Kostića. Ulaskom Mladenovića i on je dobio na sigurnosti, imao je više prostora i da krene napred.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ (do 74.) 6,5

Nemoćan je bio pred prilikom gola Belingema, lopta ga je čudno preletela, nije ni njegova reakcija bila najspretnija jer ga nije ni zagradio, niti je skočio. Čini se da je bio odsečen na desnoj strani i nedovoljno upotrebljiv u fazi napada.

SERGEJ MILINKOVIĆ-SAVIĆ 6,5

Sergej više treba Srbiji u igri, nedostaju njegovi maštoviti pasovi. U duelu s Englezima bilo ih je par u drugom poluvremenu, ali za pobedu ih je potrebno mnogo više.

NEMANJA GUDELJ (do 45.) 6,5

Meč s Englezima je možda bio preveliki zalogaj za tek oporavljenog Gudelja. Imao je mnogo boljih partija od ovih 45 minuta.

SAŠA LUKIĆ (do 61.) 6,5

Čini se da je od defanzivnih veznih igrača imao najviše kontakata s loptom. Otvarao se, tražio je loptu, kvario igru „Albiona“ koliko je bio u prilici. Možda je i malo iznenađenje što je izašao iz igre pre nekih drugih kandidata.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

FILIP KOSTIĆ (do 43.) 6

Ispao iz igre kod prvog gola. Kostić je trebalo više da sprečava da lopta dođe do Sake. Delovalo je da je izgubio dah za ovaj nivo utakmice.

DUŠAN VLAHOVIĆ 6,5

Izgubio je prvo poluvreme igrajući na poziciji na koju nije navikao. Kada je Mitrović izašao iz igre i vratio se na mesto klasičnog našpadača, postao je i konkretniji pred golom engleza. Dobro je šutirao u 82. minutu, ali nije promenio rezultat.

Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

ALEKSANDAR MITROVIĆ (do 61.) 6,5

Imao je u 20. dobru priliku, ali je šutirao pored gola. Pokazao je koliko mu malo prostora treba, ali generalno nije bio upotrebljiv i opasan koliko smo navikli da bude.

FILIP MLADENOVIĆ (od 43.) 7

Promenio je situaciju na levoj strani. Osim što je zatvoren Saka, Srbija je postala mnogo agresivnija i u napadu. Probijao je, centrirao, razmrdao ekipu.

Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

IVAN ILIĆ (Od 46.) 6

Odradio je posao, zatvorio prilaze golu, mada Englezi u drugom poluvremenu nisu bili ekipa koja pretenduje da osvoji šampionat.

DUŠAN TADIĆ (od 61.) 6,5

Kapiten ili se nije uklapao u zamisli selektora Stojkovića ili nema snage za 90 minuta. Svakako je ulaskom pokazao da je željan igre, ali je možda mogao i sam da proba da reši situaciju kada je dodao loptu Joviću.

LUKA JOVIĆ (od 61.) 6

U 66. minutu našao se u sjajnoj situciji kada mu je Tadić dodao loptu, ali nije uspeo da je prihvati i šansa je propala.

VELJKO BIRMANČEVIĆ (od 74.) –

Nije imao dovoljno prostora da ostavi za ovako malo vremena utisak protiv moćnog rivala kao što je Engleska.

BONUS VIDEO Dušan Vlahović pred Englesku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare