Foto: Starsport

A sve je moglo da bude mnogo drugačije...

Reprezentacija Srbije je odigrala 2:2 protiv Bugarske, no igrom slučaja gotovo da nije strepela za prolaz na Evropsko prvenstvo, pošto je gotovo u istim trenucima dok je Kiril Despodov pretrčavao odbranu Srbije i loptu plasirao pored Vanje Milinković-Savića za 2:1 iz Mađarske stigla vest o dva gola Dominika Soboslaja za preokret, 2:1 i trasiran put ne samo ka pobedi „lake konjice“ od 3:1, već i Srbiji ka nemačkim vizama.

No, iako je „misija“ na kraju okončana uspešno (čitaj – izbegnuta je kompletna bruka), otvorio se sasvim drugi problem. Naime, Srbija je pobedom Mađarske nad Crnom Gorom ostala bez prvog mesta (što je i prihvatljivo, s obzirom na to da su šanse pred poslednji meč ionako bile minimalne), ali je remijem protiv Bugarske šanse za treći šešir svela na minimum.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prema pravilima koje je UEFA propisala pred početak kvalifikacija, na žrebu za EURO 2024 koji će 2. decembra biti održan u Hamburgu ekipe će biti podeljene u četiri šešira, i to po sledećim kriterijumima:

U šeširu broj jedan biće Nemačka, te pet najbolje rangiranih pobednika grupa.

U šeširu broj dva nalaziće se preostalih pet pobednika grupa, uz najbolju drugiplasiranu selekciju.

U šeširu broj tri biće drugoplasirane ekipe koje su rangirane od drugog do sedmog mesta među drugoplasiranim selekcijama.

Šešir broj četiri činiće preostale tri reprezentacije koje su zauzele drugo mesto u grupi, dok poslednje tri selekcije dolaze iz plej-ofa iz Lige nacija.

Srbija bi pobedom protiv Bugarske imala 16 bodova, čime bi gotovo izvesno bila u trećem šeširu. Ovako, sa 14 bodova, „orlovima“ ostaje da strepe do poslednjeg dana kvalifikacija, 21. novembra.

Srbija vs Burgarska Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Teoretska šansa za treći šešir još postoji, ali – nije baš mudro da joj se nadamo. Jer da bi Srbija ostala u trećem šeširu moraju da nam se poklope bar dva od tri naredna uslova.

1. Da Slovenija i Kazahstan odigraju nerešeno u Grupi H. Slovenci onda ostaju drugi, briše im se šest bodova osvojena u dva duela protiv San Marina i bili bi ispod nas na listi najboljih drugoplasiranih ekipa.

2. Da Češka ne pobedi Moldaviju Grupi E, jer bi nas u tom slučaju pretekla na već pomenutoj listi najboljih drugoplasiranih.

3. Da Hrvatska izgubi od Jermenije (ili da odigra nerešeno ako Vels savlada Tursku), jer bi u tom slučaju bilo Hrvatska bilo Vels bili ispod nas i išli u četvrti šešir.


Utakmice koje će pratiti čitava Srbija:

20. novembar

20.45 Slovenija – Kazahstan

20.45 Češka – Moldavija

21. novembar

20.45 Hrvatska – Jermenija

BONUS VIDEO Gol Harija Kejna protiv Borusije Dortmund

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar