Španija - Gruzija Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Fudbalska reprezentacija Španije prošla je u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Nemačkoj pobedom nad Gruzijom 4:1.

Foto: Promo

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Španija je na stadionu u Kelnu pokazala neverovatan kvalitet, iako je Gruzija bez straha ušla i u ovaj meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Štaviše, Gruzini su prvi poveli usred španske ofanzive, ali ovog puta nisu imali dovoljno ni snage, ni talenta da pariraju ekipi koja je jasno profilisala kao favorit za titulu na Evropskom prvenstvu.

Španija je u drugom poluvremenu dala tri gola, mogla je još nekoliko kada je pukla odbrana Gruzije posle primljenog drugog na meču i tada je već sve bilo rešeno, a nas čeka spektakl u četvrtfinalu kad se u Štutgartu sastanu Španija i Nemačka.

Ovaj okršaj osmine finala obeležila dva detalja, jasna ideja Španaca da napadaju i „dave“ loptu dok kampuju pred šesnaestercem Gruzije i u njemu, kao i ideja Gruzina da igraju čekalicu.

Čekali su svaku šansu za kontre i onda u njih hitali kao hrtovi na trkalištu, sa jasnim ciljem pred očima.

Tako strukturirana igra donela je mnogo ofanzivniju Španiju, koja je u jednom trenutku delovala kao da je potcenila protivnika.

Gruzija je u tom trenutku podsetila da se to u ovoj fazi turnira ne radi i povela je sa 1:0, da bi „furija“ do poluvremena izjednačila na suvi kvalitet Rodrija.

Pedri je već u prvih pet minuta imao šut ka golu Gruzije, probao je i Fabijan Ruiz minut kasnije, pa Dani Karvahal u 11. minutu.

Sve to su mirno podnosili igrači gruzijskog tima sa sigurnim i hladnokrvnim Giorgijem Mamardašvilijem na golu.

Baš u jeku te ofanzive Španaca koji su nizali kornere, dok je Gruzija ređala blokirane šuteve, „pukla“ je kontra Otara Kakabadzea.

Ono što nije uspeo pre toga kada ga je zaustavio Mark Kukurelja, uspeo je u 18. minutu kada mu je desno krilo bilo slobodno i čisto.

Istrčao je duboko do polja Španije, poslao centaršut u peterac gde je čekao Kviča Kvarackelija, ispred kog je Robin Le Normand nesigurno reagovao i gurnuo loptu u svoju mrežu za 1:0.

Španija ni nakon primljenog gola nije menjala pristup igri i nastavila je da napada. Bila je malo više oterana od gola, što je pokazao i šut Ajmerika Laporta sa distance posle pola sata igre.

Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Igrao se 31. minut kada je Georges Mikautadze krenuo u kontru i pored Le Normanda pao u šesnaestercu tražeći penal. Kontakta jeste bilo, ali je Fransoa Leteksje odmahnuo rukom odmah.

Niko Vilijams je u 38. minutu dobio pas na levom boku i šutirao precizno u dalji ugao, Mamardašvili je fantastično odbranio i onda je u nastavku akcije Rodri ipak pogodio za 1:1.

Dobio je pas od Vilijamsa u sredini, namestio se i sa 16 metara pogodio precizno, donevši Špancima olakšanje i egal na poluvremenu.

U prvim minutima nastavka Ruiz je imao jedan šut, a Kvarackelija šansu za gol turnira. Povukao je kontru i negde preko pola terena šutirao direktno na gol jer je video da je Unaj Simon daleko od njega.

Španija – Gruzija Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Malo je falilo da pogodi, ali je lopta otišla pored stative i to se osvetilo u 52. minutu. Lamin Jamal je tada izveo slobodan udarac sa 19 metara, Mamardašvili je odlično odbranio i izbio loptu, da bi Jamal u nastavku akcije poslao savršen centaršut za Ruiza, a ovaj je glavom sa tri metra doneo „furiji“ preokret i 2:1.

Jamal se poigravao i nakon toga na desnoj strani, Španci su usporili svoju igru dok su tražili rupu i igrali „viktorije“ pred šesnaestercem Gruzije.

Dani Olmo je izblokiran na pragu punog sata igre sa dvadesetak metara, a Jamal je u 63. gađao pored stative sa 13 metara posle greške Giorgija Kočorašvilija koji je 16-godišnjaku predao loptu u noge.

Giorgi Citaišvili je u 68. minutu bio u kontri sam na levoj strani i šutirao je iskosa neprecizno u momentima kada je morao da pogodi i iskoristi svaku retku šansu koja se ukaže Gruziji.

Španija – Gruzija Foto: AP Photo/Martin Meissner

To je stiglo na naplatu odmah posle poništenog gola Španije zbog ofsajda Jamala u 74. minutu. Nepunih 60 sekundi kasnije, Gruzija je probala da napadne sa više igrača, Vilijamsu je ostala prazna leva strana u kontri Španije i jedan čuvar mu je bio mačji kašalj.

Predriblao ga je, a onda zakucao loptu visoko i pored istrčalog Mamardašvilija za 3:1. Nije se dugo čekalo ni na četvrti gol.

Jamal je promašio još jednu šansu, Mamardašvili je nastavio da čini čuda, a onda je Olmo dobio loptu u noge posle greške odbrane i na 15 metara je izveo jedan dribling i precizno gađao u ugao, te je od 83. minuta bilo 4:1.

Od tog trenutka se samo čekao kraj, sudija ga je svirao posle dodatna tri minuta, pa je Španija, naizgled bez mnogo drame prošla u četvrtfinale gde će igrati derbi dosadašnjeg toka turnira – finale pre finala.

Španija - Gruzija 4:1 (1:1)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare