Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Fudbaleri Sevilje savladali su Romu u finalu Lige Evrope nakon boljeg izvođenja penala rezultatom 4:1 (nakon 120 minuta rezultat je bio 1:1).

Tako su osvojili istorijsku sedmu titulu u ovom takmičenju i apsolutni su rekorderi po broju trofeja. Prvi put su postali šampioni u sezoni 2005/06, od tada su igrali još šest finala i nijednom nisu poraženi.

Trener Sevilje Hoze Luis Mendilibar je postao prvi stručnjak koji je pobedio Portugalca Žozea Murinja u nekom od evropskih finala i deluje da je to ostavilo veliki trag na Portugalca.

PROČITAJTE JOŠ

Murinjo je posebno bio besan zbog suđenja Engleza Entonija Tejlora, koji je Romu po njegovom mišljenju oštetio za jedan penal tokom 90. minuta. Zbog toga je čekao Tejlora ispred autobusa, a kada ga je ugledao prosledio je nekoliko uvreda na njegov račun.

Sa druge strane, Mendilibar je u Sevilju došao kako bi ekipu izbavio iz borbe za opstanak u La ligi, ali je napravio uspeh koji niko nije očekivao.

Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Iskusni strateg je zaključno sa utakmicom sa Romom vodio ekipu na 16 mečeva, ostvario devet pobeda i pet remija, uz dva poraza.

„Videćemo šta će se desiti, sada uživamo u trenutku sa Seviljom i navijačima. Ovde mi je veoma prijatno, divno je raditi sa ovim momcima, brzo su se prilagodili. Bilo bi ludo da ne nastavim. Da li će mi ponuditi novi ugovor, možda… Uživaćemo u ovome, ne znam da li ćemo obnoviti ugovor ili ne, ali ni meni to nije bitno. Cenim priliku koju mi je klub pružio. Ako se dogovorimo, odlično“, rekao je Mendilibar nakon finala.

Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Bandic

U ovom istorijskom uspehu učestvovala su i dva srpska fudbalera, Nemanja Gudelj i Marko Dmitrović. Iako bivši golman reprezentacije Srbije nije branio u finalu, odigrao je čak tri meča u ovom takmičenju.

Bio je ključ prolaza u četvrtfinale, pošto je blistao u dvomeču osmine finala protiv Fenerbahčea. Gudelj je već igrao znatno više, a i u finalu je uspeo da ima zapaženu ulogu.

Srpski reprezentativac je nastupio na čak osam mečeva u Ligi Evrope i postigao je jedan gol protiv PSV Ajndhovena.

„Ovo jeste bila najduža, ali i najteža utakmica koju sam odigrao, zbog toga je proslava posle toga bila posebna. Pogotovo meni, jer sam prošao par veoma teških dana sa porodicom. Cele godine se dešavaju neke stvari, kada je sudija odsvirao kraj suze su same krenule i nisam mogao da ih zadržim“, rekao je Gudelj.

Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Može se reći da je Sevilja u ovom takmičenju postala ono što je Real Madrid u Ligi šampiona. Niko ne može da ih skine sa trone, ali i ako to urade, oni će se vratiti sledeće sezone da ga vrate.

Kada španski klubovi dođu do evropskog finala u 21. veku, oni ga jednostavno ne gube. Tako je bilo do sada čak 21 put, i svi u Španiji se nadaju da će se taj niz nastaviti.

Foto: TANJUG/AP Photo/Darko Bandic

Sevilja će tako naredne sezone igrati u Ligi šampiona, u koju će ući iz prvog šešira. Ovom pobedom su na neki način i olakšali žreb Crvenoj zvezdi, jer ukoliko ona bude rival crveno-belih, susret sa Realom iz Madrida koji je u drugom šeširu neće biti moguć.

Jedno kolo pre kraja nacionalnog prvenstva tim iz Andaluzije je na 11. mestu sa 49 bodova, dok u zavisnosti ostalih rezultata u poslednjoj rundi može maksimalno da dođe do sedmog mesta.

Na putu do trofeja, Sevilja je redom pobeđivala PSV, Fenerbahče, Mančester junajted, Juventus i Romu.


Trofeji Sevilje u Ligi Evrope

2005/06

Sevilja – Midlzbro 4:0

2006/07

Sevilja – Espanjol 2:2 (3:1 nakon penala)

2013/14

Sevilja – Benfika 0:0 (4:2 nakon penala)

2014/15

Sevilja – Dnjipro 3:2

2015/16

Sevilja – Liverpul 3:1

2019/20

Sevilja – Inter Milan 3:2

2022/23

Sevilja – Roma 1:1 (4:1 nakon penala)

BONUS VIDEO Promašaj Alea sa 11 metara u najvažnijoj utakmici Borusije u sezoni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar