Foto: Paul Greenwood / Shutterstock Editorial / Profimedia, PENTA PRESS / Shutterstock Editorial / Profimedia, Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Posebno su "orlovi" bili na ceni.

Ovo leto je bilo poprilično burno što se tiče fudbalskih transfera jer su se u sve umešali i klubovi iz Saudijske Arabije.

Pronašli su način da velikom količinom novca privuku najveće fudbalske zvezde u njihovu zemlju i da tako naprave sasvim respektabilnu ligu.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je počelo odlaskom Kristijana Ronalda u Al Nasr, koji na iznenađenje ima samo jednog igrača koji se nalazi u Top 10 najskupljih pojačanja u ovoj ligi.

Portugalac je prethodne godine kao slobodan igrač stigao iz Mančester junajteda u Al Nasr, a ugovor mu garantuje zaradu od 200 miliona evra po sezoni, što je nezabeleženo u istoriji fudbala.

Foto: Al Hilal Club Media Center via AP

Njegove korake su sledili mnoge zvezde, a najveća među njima sigurno je Nejmar, koji je dres Pari sen Žermena zamenio „uniformom“ Al-Hilala u transferu vrednom 90 miliona evra.

Brazilac je potpisao ugovor sa ovim klubom do juna 2025. godine, a ceremonija potpisivanja ugovora održana je u Parizu.

Ne samo što će primati platu od 160 miliona evra po sezoni, Nejmar je dobio i privatni avion na korišćenje kada god to želi.

Uz to je dobio još i kuću sa 25 spavaćih soba, bazen sa tri saune, tri luksuzna automobila (Bentli Kontinental, Aston martin DBX i Lamburdžini Hurakan). Tu će mu biti i vozač koji bi trebalo da bude dostupan 24 sata i pet članova domaćinstva koji će biti non-stop na raspolaganju Brazilcu.

Takođe, računi svih putovanja, hotela i odmarališta koje bude posetio van sezone, biće poslati na adresu kluba, koji će sve to naravno platiti, a za svaku objavu u kojoj promoviše Saudijsku Arabiju Nejmar dobiti 500 hiljada evra.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Brazilac sa portugalskim pasošem Otavio drugo je najskuplje pojačanje lige, pošto je Al Nasr izdvojio čak 60 miliona za njega.

Sa Arapima je potpisao ugovor do juna 2026. godine,a igračku karijeru počeo je u Santa Kruzu. Za Porto iz koga je otišao u Saudijsku Arabiju, odigrao je 282. utakmice i postigao je 31 gol. Igra na krilnim pozicijama i na mestu ofanzivnog veznog fudbalera.

Osim Nejmara na listi se nalazi još tri Brazilca, a to su Malkom (Al Hilal, 60 miliona), Fabinjo (Al Itihad, 46,7 miliona) i Rodžer Ibanjez (Al Ahli, 30 miliona).

EPA-EFE/STRINGER

Iza njih je sa najviše predstavnika odmah Srbija, koja sada u Arabiji ima dva ključna reprezentativca, a to su Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić.

Za Sergeja je Al Hilal izdvojio 40, dok je Mitrović stigao za 52,6 miliona evra i to se pokazalo kao pravi pogodak uprave arapskog kluba.

Sergej je odmah počeo da blista, postizao je golove i asistencije na startu, dok je isto radio Mitrovič.

Srpski napadač dao je tri gola u derbiju njegovog Al Hilala i Al Itihada (4:3) u okviru 5. kola lige Saudijske Arabije.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Tako je još jednom pokazao da će fudbal još dugo igrati na visokom nivou, te da je mogao makar još jednu sezonu da provede u Premijer ligi i Fulamu.

Portugalci su i te kako traženi u ovom području, takođe zbog Ronalda, te je Ruben Neveš 4. najplaćenije pojačanje ovog leta (55 miliona).

Tu su još i jedan Španac, Gabrijel Vijega, i Alžirac Rijad Marez koji upotpunjuju ovu listu.


Top 10 transfera u Saudijskoj Arabiji

1. Nejmar (Brazil, Al Hilal) – 90 miliona evra

2. Otavio (Portugal, Al Nasr) – 60

3. Malkom (Brazil, Al Hilal) – 60

4. Ruben Neveš (Portugal, Al Hilal) – 55

5. Aleksandar Mitrović (Srbija, Al Hilal) – 52,6

6. Fabinjo (Brazil, Al Itihad) – 46,7

7. Sergej Milinković-Savić (Srbija, Al Hilal) – 40

8. Gabrijel Vijega (Španija, Al Ahli) – 40

9. Rijad Marez (Alžir, Al Ahli) – 35

10. Rodžer Ibanjez (Brazil, Al Ahli) – 30


BONUS VIDEO Lionel Mesi, fudbaler koji iz dana u dan pomera granice fudbala