Foto: EPA-EFE/STR

Otišao da bude "fudbalski bog", a mogao bi da ostane praznih šaka

Kristijano Ronaldo se zimus odlučio da ode iz evropskog fudbala, verovatno zauvek, te pojača Al Nasr u Saudijskoj Arabiji, a za takav potez postojalo je više razloga.

Fudbal u Saudijskoj Arabiji jeste u ekspanziji, kvalitet raste iz godine u godinu, a sa Ronaldom bi liga mogla još više da dobije na ugledu i važnosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, Portugalac nije baš bio poželjan u evropskim velikanima, pa praktično i nije imao mnogo rešenja nakon burnog razlaza sa Mančester junajtedom.

Jedna od presudnih stvari bila je i bogat ugovor, koji je Ronaldo dobio, te će za dve i po sezone u Al Nasru prihodovati pola milijarde evra.

Kada je Ronaldo stigao, svi su očekivali da Al Nasr dominira u ligi, bio je i glavni konkurent za trofej u Kupu, ali nepuna četiri meseca bila su dovoljna da ogule istinu, koja se ne sviđa ni Kristijanu ni njegovim fanovima.

Portugalac je uvek važio za jednog od najvećih prfesionalaca, nikada se teže nije povređivao i izlazio iz fizičke forme, a od dolaska u Al Nasr postigao je 11 golova na 12 utakmica uz dve asistencije.

Očekivalo se da će uz Ronalda „porasti“ i ostatak ekipe, kako individualno tako i timski, a da će pobede biti mačji kašalj. To se ipak nije dogodilo, bar ne još uvek.

Al Nasr je pre Ronaldovog dolaska bio glavni favorit za titulu, ali sada se slika promenila i vodeći na tabeli je Al Itihad sa tri boda više i utakmicom manje od velikog rivala. Uz to, Al Itihad je bio bolji i u poslednjem međusobnom duelu sa 1:0, a Ronaldo je tada bio nemoćan za 90 minuta provedenih na terenu.

Kristijano je svoj debi u novom dresu imao početkom januara, a od tada je odigrao svaku utakmicu i samo je na jednoj zamenjen. U tom periodu Al Nasr je tri puta poražen u ligi, jednom u Kupu, a zabeležena su i dva remija, što je bilo dovoljno da bi zahuktali Al Itihad preuzeo glavnu reč.

S obzirom da je Al Vehda bila bolja u polufinalu Kupa i to sa igračem manje tokom 45 minuta utakmice, Ronaldo bi bez problema mogao da ostane bez trofeja, iako je dovoeden da bi iste donosio u vitrine Al Nasra.

PROČITAJTE JOŠ:

Da je sezona Al Nasra veoma turbulentnija potvrđeno je i nakon smene trenera Rudija Garsije, kome je presudila serija loših rezultata, ali i loš odnos sa nekoliko igrača. Na klupi ga je nasledio Dinko Jeličić, malo poznati 49-godišnji Hrvat, koji se nije proslavio na debiju u Kupu i pitanje je koliko dugo će moći da istripi pritisak i zadatke koji mu se stavljaju na leđa.

Ronaldo svoje frustracije izbacuje na razne načine. Vidno je nezadovoljan kada mu ne ide i kada ekipa ne dolazi do pobeda, a već nas je navikao da besno baca kapitensku traku po završetku mečeva, što radi i u Saudijskoj Arabiji.

Navijači su ga nekoliko puta provocirali povicima „Mesi, Mesi“ na šta naravno nije reagovao blagonaklono, ali je to račun koji mora da plati skoro svaki put kada odigra na nedovoljno visokom nivou.

Pored toga, na terenu je veoma prljav igrač, što se najbolje videlo protiv Al Hilala, kada je njegov tim izgubio sa 2:0. Ronaldo je najpre u 57. minutu te utakmice neverovatno grubo slomio protivnika, pravom MMA tehnikom, za šta mu je engleski sudija Majkl Oliver dodelio žuti karton. Kasnije se hvatao i za genitalije dok je išao ka svlačionici, što je bio način da odgovori navijačima koji su ga provocirali.

Zbog prethodno pomenutog zahvata na utakmici, najavljeno je i da će protiv Ronalda biti podneta krivična prijava saudijskom javnom tužilaštvu, a moguće je da će biti podneti i zahtevi za hapšenje i deportaciju Portugalca, kome već odavno ne cvetaju ruže u životu i profesionalnoj karijeri.

„Njegov čin hvatanja za genitalije je zločin javne nepristojnosti, koji bi, ako ga počini strani državljanin, rezultirao hapšenjem i deportacijom. Uopšte ne pratim sport. Čak i ako navijači Al Hilala provocirao Kristijana, nije trebalo tako da reaguje. Njegov postupak je zločin“, rekla je Nuf bin Ahmed, eminentna advokatica svetskog glasa i profesorka Univerziteta u Ženevi, kao i konsultant za međunarodne sporove i arbitar u službi UN.

Advokatica se osvrnula i na Ronaldov neverovatno grub napad na protivnika.

„To je napad na protivničkog igrača koji nema opravdanje i nema veze sa fudbalom. Kristijano Ronaldo je izveo tako agresivan čin da je i kažnjiv.“

Na istom meču protiv Al Hilala dogodila se i veoma nezgodna situacija, kada je Mohamed Džahfali pao u nesvet nakon jednog duela u toku napada Al Nasra, a u tim trenucima lopta je stigla baš do Ronalda. Portugalac je ljutito mahnuo rukama kada je sudija Majkl Oliver prekinuo igru, ali deluje da u prvom mahu nije shvatio težinu udarca koji je zadobio štoper Al Hilala.

Bez obzira na to, svaki njegov potez se pomno prati, a prečesto u poslednje vreme deluje da Kristijano ne kontroliše emocije na najbolji način, naprotiv, daleko od toga.

Istina je i da Ronaldo ima ogroman broj obožavatelja u Saudijskoj Arabiji, da svojim automobilskim „zverima“ privlači pažnju gde god da prođe, ali u fokus javnosti došle su i neke stvari koje baš i nemaju veze sa terenom, a nisu baš pozitivne.

Najpre je bila priča o tome kako su Ronaldovu decu tukli u školi, iako su on i njegova supruga Georgina isticali kako im se dopada život u Saudijskoj Arabiji.

„Postoje trenuci u školi kada ih deca udare, a oni se ne brane i potonu“, rekla je Georgina za španski „Telemundo“.

Objasnila je i kako je otkrila da se nešto dešava u školi.

„Pre neki dan, jedno moje dete je došlo kući i počelo da plače. Pitala sam šta se desilo, a dobila sam odgovor: ‘Udarilo me dete’. Rekla sam mu: ‘Zar ti ne znaš da se braniš?’“.

Nedavno su strani mediji i novinari pisali i o tome kako su Ronaldo i Geogrina upali u krizu i da im je odnos daleko od stabilnog. Njih dvoje su zajedno od 2016. godine, imaju dve dece, ali im je veza upala u krizu, jer je Ronaldo navodno besan zbog bahatosti svoje izabranice od dolaska u Saudijsku Arabiju.

Novinar Danijel Nasimento ističe da Kristijano u poslednje vreme nije srećan, što se vidi i na fudbalskom terenu.

„Ronaldo nije srećan. Georgina dane provodi po šoping centrima i to mu više nije smešno. Ništa drugo ne radi – samo troši i troši. Najgore od svega je što misli da živi po njegovim standardima, ali njemu se njeno ponašanje nimalo ne sviđa“, rekao je pomenuti novinar i pokrenuo polemiku.

Kristijano je bio u centru pažnje i kada je na predstavljanju u Al Nasru gledao u atraktivnu novinarku, a Georgina je to veoma čudno posmatrala i moglo bi se reći da joj se nije baš svidelo.

Na sve to, u javnosti se neretko pojave i devojke koje pričaju da su spavale sa Ronaldom, neke su ga tužile za silovanje, ali za sada se nijedan takav skandal nije dokazao. U svakom slučaju, neprijatno je i čuti takve priče kada ste legenda sporta, pa sigurno ni Ronaldu nije lako da se nosi sa svim što čuje, pogotovo zato što ima decu.

Kada već ne može uvek na terenu, Kristijano je nedavno odlučio da privuče pažnju neobičnim potezom van njega, pa je tako objavio sliku iz saune sa nalakiranim noktima na nogama. To nije prvi put da ispliva neka njegova slika u takvom izdanju, ali još uvek nije jasno zbog čega to Ronaldo radi i koliko često.

I dok se Ronaldo muči i sa ponašanjem i sa igrom u Arabiji, Lionel Mesi i dalje piše istoriju u Evropi, iako još uvek nije izvesno da će ostati u Pari Sen Žermenu naredne sezone.

Mesi je ostao bez trofeja Lige šampiona ove sezone, ali grabi ka tituli u francuskom prvenstvu, gde je postigao 15 golova uz 15 asistencija.

Ronaldo će možda nastaviti da povećava broj svojih golova, ali ako ne bude lider tima i primer kako svi treba da se ponašaju, njegova fudbalska zaostavština biće mnogo manja od one koju je „obećavao“ godinama unazad.

BONUS VIDEO Novi het-trik Kristijana Ronalda za jedno poluvreme

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar